20-06-2017 GASTRONOMİ

Bolu Basın Mensupları Seben İftar Yemeğine Katıldı

Bolu Seben Belediyesi, Prof. Dr. Halil İnalcık Kaya Evlerinin bulunduğu Seben Solaklar Vadisinde, Bolu Basın Mensuplarına 20 Haziran 2017 Salı akşamı iftar yemeği verdi.

Bolu Basın Mensupları Seben İftar Yemeğine Katıldı

 

Haber: Fatma Marmara

İftar yemeği sonrası konuşma yapan Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ: “Seben olarak 13 yılda ciddi atılımlar yaptık. Bunlardan bir tanesi de bugün Solaklar Prof. Dr. Halil İnalcık Kaya Evleri.  Halil İnalcık Kaya Evleri dememizin sebebi şudur; burası Çelebi Mehmet’in Timur’dan saklandığı bir alandır. Bunu ortaya çıkaranda Prof. Dr. Halil İnalcık’tır. Halil Hoca geldi burada bizlerin misafiri oldu. Bunu kendisi keşfetmiş, bizim gayretimizle değil ve bunu hem köşelerine hem kitaplarına yansıttı. Böylelikle biz bir tarihi geçmişimizi öğrendik ve hâkim olduk. Yani Bolu olarak Osmanlı tarihinde ne derece önemi bir yere sahip olduğumuzu öğrendik. Çünkü Osmanlının yeniden dirilişi, kuruluşu ile ilgili Fetret Dönemine ev sahipliği yaptık. Çok sağlam bir Osmanlı Tebaası var, onlar burada kendi şehzadelerini, kendi padişahlarını saklıyor ve sahip çıkıyor. Bizde buraya Halil Hocanın ismini verdik.

Bulunduğumuz mekâna bir taş restaurant yapıyoruz. Burada 8 tane bungalov ev yaptık. Onların 2 tanesi dubleks. Daha önce Seben’de Kültürlerarası Sanat Festivali adı altında güzel çalışmalar yaptık. Avrupa’da ve dünyada ki ressamları Seben’de ağırladık. 4 tane gerçekleştirdik, 5.sini de inşallah bu sene eylül ayında yapacağız. Bu bizde Seben’de bir sanat köyü yapalım algıyı doğurdu. Öncelikle Kaşbıyıklar Köyünde karar kılmıştık ama orada ki ulaşım imkânları bizi zorladı. Onu buraya aldık. Bolu Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’ın da desteği ile burada 8 tane bungalov ev yaptık ve Marka’dan da belirli bir destek alarak şu anda ki restaurantla çevre düzenlemesini yapıyoruz.  Böylelikle turizm şehri olacak dediğimiz Bolu’muza ve Seben’imize bir katkı bir katma değer bir artı kazandırmak istiyoruz.” diye belirterek sözlerine devam etti.

SEBEN ÇOK ÖZEL BİR MEKAN

Özbağ: “Geçtiğimiz günlerde de Türk Dünyasında ki bestekârları burada ağırladık. Türksoy ile beraber burada ki evlere Türk Dünyasında ki bestekârların isimlerini verdik ve 15 gün itibariyle Türk Cumhuriyetleri’nden olmak üzere 8 tane bestekârımızı burada ağırladık. İnşallah böylelikle Bolu’nun ve Seben’in Türk Dünyasında, dünyada tanınırlılığını artırmış olacağız diye düşünüyoruz. Burası özel bir mekân, bence Seben çok özel bir mekân, biz belki değerlerimizi yeni yeni fark ediyoruz Bolulular olarak. Çünkü bulunduğumuz etekler, Nevruz Tepesinin etekleri. Nevruz, Türk Dünyasında, Türk Kültüründe çok önemli bir yere sahip. Her yıl 21 Mart’ta ve 500 yıla yakın bir zamandır burada ateş yakıyoruz. Burada dağın eteğinde ki alanda da bugün beraberiz. İnşallah bundan sonraki süreçte de Nevruz’u uluslararası boyutlarda bir Köroğlu Festivali gibi kutlayacağız.

Yine Seben turizm açısından baktığımızda, bu vadinin uzantısında 15-20 milyon yıl öncesine ait fosil ormanlara sahip. Enteresan olanı ise onların içinde palmiye ağaçları var. Yani palmiye ağacının Bolu’da olması başlı başına bence araştırılması incelenmesi gereken bir şeydir. Orayı da araştırma ormanı yaptık. Orman Bakanlığı ile beraber bir çalışma yapıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte Bolu’nun turizmine orayı da katacağız. Yine oraya varmadan Muslar Kaya Eveleri var. Orada 330 tane oda var. Bu da çok önemli bir değer bizim gözümüzde. İnşallah bundan sonraki süreçte o da turizme çok ciddi bir değer katacak, kazandırılacak.” ifadeleri ile konuşmasına devam etti.

TABİATIN KALBİNİN DOĞMASINA NEDEN OLAN PROJE

Özbağ: “Ayrıca Çeltikdere’ye gittiğimizde bir tane Bizans Dönemine ait kilise mevcut. Onun içinde şuanda Dünya Kiliseler birliği ile yazışıyoruz ve inşallah yeniden restore edip kazandırabilirsek burası da turizm için önemli değerlerden bir tanesi. Yine 10 yıldır sürdürdüğümüz bir projemiz var. Bolu’da Tabiatın Kalbinin doğmasına neden olan bir proje. Onunda ev sahipliğini yapan yerlerden bir tanesiyiz Seben olarak.  Seben’de yürüyüş yollarının tamamını işaretledik. Bulunduğumuz dere Guz deresi Kanyonu 11 km.lik. Çeltikdere’sinde ki kanyonda 23 km.lik Kınıkçı Kanyonu.

Yani hedefimiz şu; biz tarım ve turizm olarak belirlediğimiz hedefimize, turizm ayaklarını bir bir sağlam adımlarla basarak gidiyoruz. İnşallah Sebenliler tarım alanında çok becerikli çalışkan, biz bunu turizm olarak da göstermek istiyoruz. Seben Gölü bunun bir eseri. Çevresi 23 km. 8 km² çapa sahip, 50 milyon m³ su depoluyor. İnşallah sulama ihalesi yapıldı. 120 milyon Tl. tutan bir proje. Seben için devasa bir şeydir. İnşallah sulamayı yaptırdığımızda, tarımı turizmi yan yana getireceğiz ve birleştireceğiz.”  diye belirterek sözlerine devam etti.

TÜRKİYE DENİZ KANOSU ŞAMPİYONASI SEBEN GÖLÜ’NDE YAPILACAK

Seben gölü bence Bolu için en önemli turizm yerlerinden bir tanesi. Çünkü Bolu olarak algıladığımızda Abant’ı dünyada herkes biliyor, Kartalkaya’yı dünya da herkes biliyor ama Bolu ile bir bağ kurmakta hepimiz zorlanıyoruz. Belki bir anket yapsak Abant nerede diye sorsak Türkiye’de ki insanların %50 si bile size nerede olduğunu hemen söyleyemeyecek. Çünkü niye Bolu ile bir bağı yok. Bolu’ya girmeden insanlar Abant Kavşağından otobandan çıkıp Abant’a gidiyor, otobandan çıkıyor Kartalkaya’ya gidiyor. Ama biz Aladağlar güzergâhını, Gölcük, Aladağlar ve Seben Gölü’nü, Kıbrıscık’ı, Seben’i turizm alanında canlandırdığımızda Bolu ile birebir ilişkilendirebileceğiz. Bunun için çalışıyoruz. Çünkü o yol güzergâhı bence Bolu’nun gelecekte ki turizm güzergâhı olacak ve Bolu bundan çok şeyler kazanacak. Tamamen hedefimiz bu ve bu yönde de çalışmaya devam ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Bisikletle Oryantiring Federasyonu Bolu’da bir etkinlik düzenledi. 7-8 Temmuz’da da inşallah Kano Federasyonu “Türkiye Deniz kanosu şampiyonasını” Seben Gölü’nde yapacak, hepinizi tüm Boluluları bu vesile ile oraya davet ediyoruz. 8 Temmuz’da yine büyük “Sebenliler Buluşması” var, orada da ağırlamaktan kıvanç duyacağız. İnşallah güzel günler göreceğiz.” Diyerek konuşmasını tamamladı.  

 

 


Bu haber 1694 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GASTRONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri