27-10-2023 Fatma MARMARA (DURSUN)

 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Cumhuriyetimizle-100.YILsul.jpg

Osmanlı İmparatorluğu’na sahip olan bu ülkenin kaderi 1. Dünya savaşından yenik çıkması ve ardından her bir karış toprağının işgalci devletler tarafından paylaşılması ile değişmiştir.

Kurtuluş mücadelemiz; yurdumuzun doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, silah arkadaşlarıyla, Kuvayımilliye denilen halk direnişlerin, işgalci devletlere karşı koymasıyla, Türk, Kürt, Laz, Boşnak, Çerkez, Alevi, Sünni hep birlikte omuz omuza, cephelerde savaşarak vatan toprakları geri alınmıştır.

Her bir karış toprağı şehitlerimizin kanları ile sulanmış ve o kanın renginden de ay yıldızlı al bayrağımız doğmuştur.

Yokluk ve yoksulluk içinde yapılan büyük bir mücadele ile toprağımızı geri aldığımız vatanımızın varlığı da Cumhuriyetimizle yeniden vücut bulmuştur.

Egemenliğimizin, hak ve eşitliğin, demokrasinin, uygarlığın yolu da yine Cumhuriyetle sağlanmıştır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 5-2sul.jpg

Biz bu gün, bu vatan üzerinde özgürce, insanca yaşayabiliyorsak, ibadetlerimizi yapabiliyorsak, bunu bu ülke için canını kanını vermiş atalarımıza, onları büyük bir şuur içinde tek ruh halinde bir araya toplayan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve bize emanet edilen cumhuriyete borçluyuz.

Türkiye Devletinin idare şekli, halkın iradesini gözeten, demokrasi olan cumhuriyettir. Hâkimiyet kayıtsız ve şartsız milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır.

1 Kasım 1922’ de babadan oğla geçen padişahlık tamamen ortadan kaldırılıp, 29 Ekim 1923’de halkın söz sahibi olması esasına dayalı olarak, tam 100 yıl önce cumhuriyet ilan edildi. Yeni Türk Devleti’nin adı da Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm dünyaya ilan edildi.

Halkın kendini yönetecek kişileri seçme ve seçilme özgürlüğü, ülkesinin yönetiminde söz sahibi olma hakkı, kadınların oy kullanma, seçme ve seçilme hakkı, eşitliği de yine Cumhuriyetle sağlanmıştır.

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyorum.

Ülkemize bu kadar çok özellik ve güzellik getiren “Cumhuriyetimiz 100. Yılı” Kutlu Olsun. 

Sevgi ve saygılarımla…

 Fatma Marmara

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Sunu2sul.jpg


Bu yazı 391 defa okunmuştur.



Fatma MARMARA (DURSUN) Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri