15-07-2019 KÜLTÜR_SANAT

“Zifin Resim Sergisi” Performans Sanatı İle Birleşti

Kadriye Ceren Öztürk Bolu'da bir ilk olan “Zifin Resim Sergisi’ni” Performans Sanatı ile birleştirerek sanatseverlere unutulmaz anlar yaşattı.

“Zifin Resim Sergisi” Performans Sanatı İle Birleşti

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitim Fakültesi Resim Bölümü mezunu, aynı zamanda Bolu Bölge Tiyatrosu oyuncusu olan Kadriye Ceren Öztürk, Bolu Belediyesi Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi’nde açtığı “Zifin” adlı resim sergisinde seyirciyle anlık diyalogların yaşandığı Performans Sanatını birleştirdi.

“Görsel Şölen Olmasını Hedefledim.”

Sergi açılışı sonrası bilgi paylaşan Kadriye Ceren Öztürk; “23 yaşımda böyle farklı bir sergiyi iyi ki açmışım diyorum. Bu işe başlarken birçok amacım vardı. İnsanlar farklı şeyle görüp kendileri de farklı şeyler denesinler, sanatın çok fazla dalı olduğunu görsünler gibi farklı sergiler görmek isterdim. Ama sergiler hep aynı devam ediyordu. Beklemek yerine ben yapıp göstereyim dedim. Böylece belki ilham alınır ve başka fikirleri de görebilirim dedim. Resim bölümü öğrencisiyim. Romanları ve oyun kitaplarını çok okuyorum. Tür, tarz fark etmiyor. Kitaplardaki karakterler, betimlemelerle zihnimde nasıl canlanıyorsa onu tuvale aktarmak istedim. Bu konuda Abidin Dino'dan etkilendim. Görsel şölen olmasını hedefledim. Yani sadece realist (gerçekçi), soyut ya da ekspresyonist (dışavurumcu) değil, her akıma her türe yapabildiğimce yer verdim.”diye belirtti.

“Bunu Seri Haline Getirmeyi Planlıyorum.”

Performans Sanatı ile 2. sınıftan beri detaylı ilgilendiğini vurgulayan Kadriye Ceren Öztürk; “Normalde sergi yapan kişi sadece sergi, performans sanatı yapan da sadece onu uyguluyor. Ben bireysel sergimde farklı bir kalkışıyorken sergiyle birleştirdim. Performans Sanatı, zihinsel ve fiziksel bir sanattır. Beden Sanatı olarak da biliniyor. Sanatçının belli bir zamanda seyirci önündeki bir yerde yaptığı zihinsel ve fiziksel bir kurgudur. Tiyatro ile çok benzer görünüyor ama tiyatro değil. Provası ve replikleri kesinlikle olamaz. Her şey anlık, o ana aittir. Seyirciyle enerji diyalogu gerçekleşir. Aslında bu şekilde birkaç cümleyle açıklanabilecek bir sanat dalı değil, gerçekten zor ve dallı budaklı bir alan. İnsanların bana sıkça sorduğu bir soru var. " Tuvallerini nasıl yapıyorsun, o anda neler oluyor, nasıl hissediyorsun" gibi vb, sorular. Sorunun cevabını performans sanatıyla verdim. Bunu seri haline getirmeyi planlıyorum. Konular farklı olabilir ama konsept aynı şeklinde. Sergi ve Performans Sanatını birleştirip birçok iş çıkarmayı istiyorum. Kendimi bu şekilde daha iyi ifade edebildiğimi gördüm. Performans Sanatı Bolu'da bir ilk oldu. İstanbul ve Ankara'da bu alan çok yapılıyor. Artık Bolu'da tanıştı, Zifin adlı sergimde.”diye ifade etti.

“Zehirli Bir Sıvı Üretiyor Ama Kokusu Kendine Çekiyor.”

“Zifin Resim Sergisi” hakkında bilgi paylaşan Kadriye Ceren Öztürk; “ Zifin adlı sergimde acı tatlı hikayeleri olan birçok kitap karakteri bulunuyor. Adının Zifin olmasının sebebi buradan geliyor. Zifin sarı bir çiçek, zehirli bir sıvı üretiyor ama kokusu kendine çekiyor. Bende kötülüğü ve iyiliği simgeliyor. Performans Sanatı ile birleştirip, kitap karakterlerinin benim zihnimde canlanan portreleriyle açtığım bu sergiyi 8 - 13 Temmuz tarihleri arasında Mehmet Yücetürk Sanat Merkezinde saat 17:30 da başlattım. 8 Temmuz Pazartesi ve 12 Temmuz Cuma günleri Performans Sanatı ile başlatıp sergiye döndürdüm. İnsanların tepkileri beni çok mutlu etti. Farklı bir konseptti ve çok sıcak baktılar. Bu çalışmalarımın da devamı gelecek.” diye belirtti.

 


Bu haber 1373 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri