26-05-2017 KÜLTÜR_SANAT

Türk Dünyasının Ünlü Bestekârları Seben’de

Bolu’nun Seben İlçesi Solaklar Vadisi’nde 2. Uluslararası Türksoy Besteciler Buluşması Açılış Töreni gerçekleşti.

Türk Dünyasının Ünlü Bestekârları Seben’de

 

Bolu’nun Seben İlçesinde 2. Türk Dünyası Besteciler Buluşmasında, Türk Dünyasının ünlü bestekârları, beste çalışmaları yapmak için, 26 Mayıs – 10 Haziran tarihleri arasında Seben Belediyesi’ne ait bungalov evlerinde kalacaklar.

BU ZENGİN MİRASIN DÜNYAYA TANITILMASI ÇOK ÖNEMLİDİR

2. Uluslararası Türksoy Besteciler Buluşması Açılış Töreninde konuşma yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov: “Avrasya’nın engin bozkırlarında yaşamını sürdüren Türk halklarının kültürü zengindir. Bu zengin mirasın dünyaya tanıtılması çok önemlidir. 1993 yılında kurulan Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı bu yönde Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında yoğun faaliyetler sürdürmektedir. Türkiye’nin Bolu İline bağlı Seben İlçesinde bulunan bu büyük Türk bestekârlarının isimlerini evlerinin olduğu Prof. Dr. Halil İnalcık Kaya Evleri Tesisinde 2. Uluslararası Türksoy Besteciler Buluşması da bu kapsamda hayata geçirilmekte olan bir projedir. Uzun yıllar boyunca sıkı bir etkileşim içerisinde olduğumuz Bolu ve Seben Belediyeleri’nin işbirliğinde, Türksoy tarafından gerçekleştirilen çok uluslu bu yaratıcılık projesine katılmak üzere Azerbaycan,   Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan, Başkurdistan ve Tataristan gibi 7 Türk ülkesinin en iyi bestecileri bir araya getirilmiştir.” diye belirterek sözlerine devam etti.

SEBEN KAYA EVLERİNDE TÜRK BESTECİLERİNİN KALBİ ATMAKTADIR

Kaseinov: “Müziğin çeşitli dallarında eser yazacak olan besteciler hem Türk halklarına ait büyük bestekârlar çıkaracak hem de kendi aralarında iletişim kuracak ve işbirliği oluşturacak hem de Türksoy için yeni eserler kazandıracaklardır. 2017 Nisan’da Türk dünyası kadın besteciler buluşması kapsamında, büyük Türk bestekârlarının isimlerini evlere verdiği Seben Kaya Evlerinde, bu sefer gerçekten Türk bestecilerin kalbi atmaktadır. Bundan dolayı tüm destekleri için Bolu Belediyesi ile Seben Belediyesi’ni ayrı ayrı kutluyor, teşekkür sözlerimi de ifade ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

SANAT BİZİ BİRBİRİMİZE YAKINLAŞTIRIYOR

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu açılış konuşmasında: “Türk Dünyası ile olan ilişkilerimiz biliyorsunuz. Köroğlu festivali ile başladı ve halen sıkı bir iş birliği içerisinde çalışmaktayız. Bu bağlamda Türksoy ile çok iyi ilişkiler içerisindeyiz. Onların desteklerini de her zaman yanımızda hissediyoruz. Hemen hemen aynı kültürlerde olmamıza rağmen dillerimiz tabii ki farklı anlaşmakta zaman zaman sıkıntılarımız olsa da sanat bizi birbirimize yakınlaştırıyor ve sanatla bir yerde anlaşıyoruz. Türk dünyasında birçok sanatçıya Türksoy sayesinde ev sahipliği yaptık. Yine birçok Türk dünyasından gelen ekiplere de dans ekipleri, müzik ekiplerine Bolu’da ev sahipliği yaptık. Onları tanıma fırsatı elde ettik. Bugün de burada bestecileri Seben’de ağırlayacağız inşallah. Ben inşallah Seben ve Bolu için güzel şarkılar bestelerler diye umut ediyorum. Teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğin daha uzun sürmesini diliyorum. Türk dünyası ile bağlarımızın güçlenmesine özel önem veren Sayın Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’a da buradan, bu desteklerinden dolayı, bu bağları güçlendirdiğinden dolayı da teşekkür ediyorum. Kendisinin de selam ve sevgilerini iletiyorum.” diye belirtti.  

BURASI ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE BİR SANAT KÖYÜ OLACAKTIR.

Seben belediye başkanı Süleyman Özbağ: “Bugün bende Türk dünyasından gelen bestekârları Seben’imizde ağırlamaktan, konuk etmekten hem kendim hem de meclis üyelerim adına sonsuz mutluluk duyuyorum. Bulunduğumuz mekan Türk dünyası açısından çok özel bir mekan. Burası, Türkiye Cumhuriyetleri ve Türk Dünyasında Nevruz Tepesi eteğinde olan, Osmanlı İmparatorluğu’nun Fetret Döneminde Çelebi Mehmet’in saklandığı, Osmanlının yeniden yükselişinin sağlandığı bir mekân. Seben’de biz geçtiğimiz 4 yıldır Kültürlerarası Sanat festivali adı altında ressamları ağırlıyorduk. Bu sene de Türk dünyasından bestekârları ağırlamaktan ve aynı zamanda ekim ayında hem Avrupalı hem de Türk dünyasının ressamlarını Düsen Bey’in desteği ile burada buluşturmaktan dolayı sonsuz mutluluk duyuyoruz. Burası aynı zamanda önümüzdeki süreçte bir sanat köyü olacaktır. Bu vesile ile Seben’in tanınırlığına tüm Türk dünyasına Seben’in duyulmasına, turizmine ciddi bir katkı verdiğinden dolayı Türksoy’a ve gelen konuklarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, burada yapılacak bestelerin tüm dünyada hem bestecilerimiz için hem de Seben için en yüksek seviyede muteber olmasını diliyor tekrar hepinize saygılar sunuyorum.” diye ifade etti. Haber: Fatma Marmara

 


Bu haber 1612 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri