24-10-2019 GÜNDEM

Soya Yetiştiriciliği Geliştirme Projesinde Hasat Zamanı

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen İl Özel İdaresi destekli “Soya Fasulyesi Yetiştiriciliğini Geliştirme projesi” kapsamında düzenlenen Soya Fasulyesi Tarla Günü yapıldı.

Soya Yetiştiriciliği Geliştirme Projesinde Hasat Zamanı

Bolu Valiliğinden edinilen bilgide; “İlimiz Köprücüler köyünde önder çiftçilerimizden Ahmet ÇAYIRLI’nın11dekarlık tarlasında yapılan tarla gününe ilimiz protokolünden ve çiftçilerden oluşan yaklaşık 150 kişi katıldı.

İl Genel Meclis Başkanı Yaşar YÜCEER, Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ, Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet MURAT ve Müdür Yardımcısı Hasan TAŞ, Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İlhan ÇALIŞKAN, Ziraat ve Progen Tohum A.Ş. Genel KoordinatörüProf. Dr. Cafer Mart ve beyaz et üretici firmaların ve yem fabrikalarının yetkili yöneticileri katıldı.

Toplantıda, Sn; Vahdettin ÇİFTÇİ;

“Soya %45 protein oranı ile bir adeta bir protein deposu olma özelliğine sahip mucizevi bir bitkidir. Bu bitkinin ilimizde yaygınlaşması stratejik açıdan önem arz etmektedir” dedi.

Ziraat Odası başkanı Hakkı FİDAN;

“İlimiz yetiştiricilerine alternatif sunması ve pazar sorunu olmaması ile üreticilerimiz için değerli bir seçenek olacaktır” dedi. 

İl Genel Meclis Başkanı Yaşar YÜCEER;

“İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün sunduğu bu vb. projeleri bütçemiz elverdiği sürece destekliyoruz. Amacımız Bolu’ya kalkındıracak adımları atmak. İlimiz üreticilerine değerli bir alternatif olduğunu düşündüğümüz soya fasulyesinin yetiştiricilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Progen Tohum A.Ş. Genel Koordinatörü. Prof. Dr. Cafer Mart, yaptığı teknik bilgilendirmede; soya tarımı hakkında verdiği çarpıcı bilgiler ilgiyle dinlendi. Ardından söz alan beyaz et sektörünün temsilcilerinden Erpiliç firmasından Zeki ÇELİK, Akpiliç firmasından Mustafa AKSOY ve Beypiliç firmasından ise Ali SAKARYA soyanın beyaz et sektöründeki öneminden bahisle, ilimizde üretilen soyanın kendileri tarafından alınacağını, bu nedenle pazarlama sorunu bulunmadığına işaret ettiler.

 

İl Tarım ve Orman Müdürü izzet Murat, yaptığı konuşmada;

“55 dekar alanda 350 kg tohum ile başladığımız yolculuğumuz dekara 300-400 kg aralığında Türkiye ortalamasının üzerinde bir değerle mutlu sonla 2019 yılını kapatıyor. 2020 için hedefimiz bu alanları genişletmek olacaktır. Soyayı ilimizin tamamına yaygınlaştırma hedefi doğrultusunda ilimize en uygun çeşit arayışlarımız da sürmektedir. Başta Valiliğimiz ve İl özel İdaremiz olmak üzere emeği geçenlere ve katkısı olanlara kurumum ve şahsım adına teşekkür ediyor sizleri saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.”diye belirtildi.


Bu haber 1227 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri