23-03-2019 KÜLTÜR_SANAT

“Orman Haftası Şarkılarla, Türkülerle Bahar Konseri”

Orman Haftası ve kuruluşunun 180. Yıldönümü kapsamında, Bolu Belediye Başkanlığı Türk Musiki Topluluğu Hicaz Faslının “Orman Haftası Şarkılarla, Türkülerle Bahar Konseri” icra edildi.

“Orman Haftası Şarkılarla, Türkülerle Bahar Konseri”

Orman Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun 180. Yıldönümü ve Orman Haftası Etkinlikleri kapsamında Bolu Belediye Başkanlığı Türk Musiki Topluluğu Hicaz Faslının “Orman Haftası Şarkılarla, Türkülerle Bahar Konseri”  Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mavi Salonunda, Orman Yüksek Mühendisti Şef Rıfat Gönen yönetiminde, 22 Mart 2019 Cuma günü icra edildi.

Konsere Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, orman şube müdürleri, kurum amirleri, BAİBÜ öğretim görevlileri, öğrencileri ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Konserin sunuculuğunu yapan Atilla Yılmaz; 1839 yılında kurulan Orman Genel Müdürlüğü’nün dünden bu güne yaptığı çalışmaları ve ormanlar hakkında bilgileri paylaştı. Ayrıca atasözlerini, deyimleri ve yine bilgileri içeren slayt gösterisi de yapıldı.

 “Arkadaşım Olmayan Bir Şey Bulamadım.”

Slayt gösterisinin ardından Navajo Kabilesi’ne ait “Yeryüzünün sonuna gittim, suların sonuna gittim, gökyüzünün sonuna gittim, dağların sonuna gittim. Arkadaşım olmayan bir şey bulamadım.” deyimiyle konuşmasına başlayan Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin yine bir Kızılderili kabilesine ait olan “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.” atasözü ile devam etti.

“180. Günü Yıldönümü Kutlamaları”

Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin konuşmasında; “Bugün bu etkinlik, içinde bulunduğumuz ‘Orman Haftası’ dün kutladığımız ‘Dünya Ormancılık Günü’ bugün ‘Dünya Su Günü’ ve Orman Genel Müdürlüğümüzün kuruluşunun 180. günü yıldönümü kutlamalarında bir arada bulunmaktayız. İçinde bulunduğumuz hafta 1971 yılında Avrupa Tarım Federasyonu tarafından 21 Mart gününün Kuzey yarımküresinde ilkbaharı, Güney yarımküresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul edilerek, Birleşmiş Milletlere tavsiye edilmesini sağlamıştır. O günden bu yana da 21 Mart içerisinde bulunan haftada ‘Orman Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de ise ‘Dünya Ormancılık Günü’ ilk defa 1975 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Ayrıca 21-26 Mart tarihleri arasında ‘Orman Haftası’ kutlanır. Yine bu haftanın bir günüde ‘Ağaç Bayramı’ olarak kutlanmaya devam edilir.”diye belirtti.

“Peygamberimiz Ağaç Dikmeye ve Korumaya Çok Önem Vermiştir.”

Ormanın dünyanın ilk çağlarından bu yana derin anlam ve önemi olduğunu anlatan Keskin; “İnsan ile ağaç ilişkisi tüm kültürleri, dini ve din dışı inanışlarında, adeta hayatın başlangıcı ve hayatın kaynağı olarak değer bulur. İslam kültüründe ağaca büyük önem verilmiştir. Kuran’da hurma, nar, üzüm, incir, zeytin ağacı üzerine yemin edilmektedir. Kuran’da ağacın ilahi bir lütuf ve kudret eseri olarak yaratıldığı belirtilerek, birçok canlının ağaç olmazsa yaşayamayacağı gerçeği dikkati çekmiştir. Peygamberimiz de ağaç dikmeye, mevcut ağaçları korumaya çok önem vermiştir. Nitekim ‘Elimizde bir ağaç fidanı varsa ve kıyamet kopmaya başlasa bile eğer onu dikecek kadar vaktimiz varsa mutlaka dikin.’ şeklindeki hadisi şerifi peygamber efendimizin ağaç dikmeye verdiği önemi çok açık olarak gösterir. Atalarımız çevre bilincinin olmadığı dönemlerde bile çevreye karşı çok itinalı hareket etmişlerdir.”diye belirtti.

“İyileşme Sürecini Daha Kolay Atlatmamı Sağladı.”

Konsere Ankara’dan konuk sanatçı olarak katılan ve “Orman Marşı” adlı eserin Güftesini yapan Hülya Şimşek ile Bestekârı Kaya Ulaş, koro eşliğinde marşlarını seslendirdiler. Bestekâr Kaya Ulaş; “Kaza geçirmiştim. Hocamız sağ olsun bizi onure ettiler ve marşımızın burada okunacağını söylediler. Bu benim için büyük bir moral oldu ve iyileşme sürecini daha kolay atlatmamı sağladı. Kendilerine burada çok teşekkür etmek istiyorum.” diye ifade etti.

Konser sonunda Şef Rıfat Gönen ile konuk sanatçılar Hülya Şimşek ve Kaya Ulaş’a Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ve Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin tarafından çiçek ve hediyeler takdim edildi.

“Bolu Halkı Her Şeye Layık”

Konser sonrasında bilgi paylaşan Orman Yüksek Mühendisti Şef Rıfat Gönen; “Orman Haftası ve Orman Genel Müdürlüğü’nün 180. Kuruluş yıldönümü sebebiyle bugün burada Bolu Bölge Müdürlüğümüzün desteklediği 34 civarında eserle bir konser tertip ettik. Hem halk müziği, hem sanat müziğinden oluşan bir konserdi bu. Gelen halkımız son derece vefakar, son derece kadirşinas onlara çok teşekkür ediyorum. Bolu halkı her şeye layık, bizde en iyisini yapmaya çalışıyoruz bu anlamda. Ekibimiz 50 ile 60 arasında değişiyor zaman zaman. Dışarıdan da sazlarla takviye yapıyoruz. Yerli kaynaklarımız maalesef buna müsait değil, en iyisini yapmaya çalışıyoruz.”diye belirtti. Haber: Fatma Marmara  


Bu haber 964 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri