11-03-2019 KÜLTÜR_SANAT

“Düdüklüde Kıymalı Bamya” BAİBÜ Sahnelendi

“Düdüklüde Kıymalı Bamya”adlı tiyatro oyununu, Bolu Abant İzzet Baysal Edebiyat Bölümü öğrencileri tarafından sahnelendi.

“Düdüklüde Kıymalı Bamya” BAİBÜ Sahnelendi

Mehmet Baydur’un yazdığı, yönetmenliğini BAİBÜ Fen Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Böl. Yeni Türk Edebiyatı Alanında Dr. Öğretim Üyesi Metin Akyüz’ün yaptığı  “Düdüklüde Kıymalı Bamya”adlı tiyatro oyununu BAİBÜ Mavi Salonda 11 Mart 2019 Pazartesi günü sahnelendi.

“Düdüklüde Kıymalı Bamya”adlı tiyatro oyununda; Samet Karabulut, Ömer Oğuz Kulaksız, Eda Çağla Büyükdağ, Elif Balkı, Şüheda Akdeniz, Sinem Alp, Nesrin Yalçın, Ayşe Şeymanur Erbil rol alırken, ışıkta Faruk Sezgin, müzikte Furkan Atmaca, fotoğrafta Sibel Kayışlı görev aldı.  

Oyunda; kültürden, sanattan, bilimden uzaklaşan, zamanını bilgi ve eğitim sunmayan boş uğraşlar içinde geçiren, karşısında duran bilginin bile farkına varmayıp, iş ve yaşam koşullarına göre kişileri değerlendirerek ötekileştiren, sözde aydın, kendini üstün gören insanların yaşayışları gözler önüne seriliyor.   

“Biz Yaratıcı Drama Topluluğuyuz.”

BAİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Böl. Yeni Türk Edebiyatı Alanında Dr. Öğretim Üyesi Metin Akyüz oyun öncesi bilgi paylaşımında; “Biz yaratıcı drama topluluğuyuz. Bu sene 20. yılı olan bir topluluğunda kurucusu ve danışmanıyım. 20 yıl önce kurulduk, kesintisiz bir eğitim ve sanatsal etkinlikler içerisindeyiz. Bu senede drama topluluğu aynı faaliyetleri sürdürüyor. Bu zamana kadar da her yıl 2 oyun, konferanslar, seminerler ve diğer sanatsal etkinliklerle faaliyet gösteren bir topluluk, yaratıcı drama topluluğu. Biz bu sene de 20 yılın getirmiş olduğu birikimle 5 farklı oyun sergiliyoruz. Bu oyunlardan bu senenin ilk oyunu “Düdüklüde Kıymalı Bamya” Mehmet Baydur tarafından yazılmış olan bu oyun, bir bakıma topluma tamamen yabancılaşmış olan, daha doğrusu toplumun dokusunu bir türlü hazmedemeyen aydın profilimizin yabancılaşmasını anlatıyor. Mehmet Baydur oyunlarının standart özelliklerini yansıtan farklı bir oyun. O tutunamayan aydın modelini ortaya koyuyor, bu oyunda ve ironi doruk noktasında. İroni zaten Mehmet Baydur’un vazgeçilmez enstrümanı ve onun için sık sık kendisine başvuruyorum. Daha öncede “Maskeli Süvari” adlı oyununu sergilemiştik. Aynı aydın dokusunun o yabancılaşmayla beraber tutunamama serüvenini anlatan bir yazar.”diye belirterek devam etti.

“Bizi Davet Eden Her Yere Gidiyoruz, Yeter ki Çağırsınlar.”

Dr. Öğretim Üyesi Metin Akyüz; “Oyunda rol alan 8 kişi ama teknik ekiple beraber 11 kişi ama diğer oyunların oyuncuları da dolaylı yardımcıları. Toplamda 40 kişilik bir topluluğuz. Bunda sonra “Yalancı Aranıyor” adlı oyun 27 Mart Dünya Tiyatrolar gününde sahnelenecek. Ardından “8 Kadın” adlı bir oyunumuz var. “Gerdek Gecesi” adlı bir başka oyunumuz var. “Yaşasın Barış” adlı çocuk oyunumuz var. Bu çocuk oyununu muhtemelen Kıbrıscık Tiyatro Festivali’nde oynayacağız. Biz kamu amaçlıyız, ticari bir şey değiliz, yani özel tiyatroda değiliz, öğrenci temelli bir şey olduğumuz için topluma hizmet uygulamaları mahiyetinde çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Bolu Belediyesi’yle çok etkinlik yaptık. Onlar ‘Oyunlarınızı oynar mısınız?’ dediklerinde bir kırmadık. Bir defa Gerede’ye gittik. Bir- iki defa Mudurnu’ya gittik. Kıbrısçık’a da gideceğiz. Bizi kabullenen, davet eden herkese biz gidiyoruz. Yeter ki çağırsınlar.”diye ifade etti. Haber: Fatma Marmara  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu haber 1481 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri