25-03-2019 KÜLTÜR_SANAT

Bolu’da Oyun Nasıl Oynanmalı

Bolu Bölge Tiyatrosu oyuncuları tarafından “Oyun Nasıl Oynanmalı?” adlı 2 perdelik tiyatro oyunu sahnelendi.

Bolu’da Oyun Nasıl Oynanmalı

Vasıf Öngören’in yazdığı, Onur Yamak’ın yönettiği “Oyun Nasıl Oynanmalı?” adlı 2 perdelik tiyatro oyunu, Bolu Bölge Tiyatrosu oyuncuları tarafından, 23 -24 Mart 2019 tarihlerinde Bolu İl Kültür ve Turizm Gösteri Salonunda sahnelendi.

“İlk Örneklerini 1948 Yılında Türkiye’de Vasıf Öngören Ortaya Koyuyor.”

Yarışmacıların oyunun içindeki oyunu verdikleri kararlarla yönlendirdikleri ve ünlü olmaya çabalayan bir kızın yükselişindeki yaşam sahneleri üzerine kurulmuş olan, oyunun bitiminde bilgi paylaşan Yönetmen Onur Yamak; “Vasıf Öngören’in bir oyunu 1948 yılında yazmış. Epik tiyatro oyunu olan bu oyun, Türkiye’de 2000’li yıllarda ancak kendini göstermeye başladı. Türk tiyatrosu kapalı biçim, kapalı kutu oyunlardan, seyircilerle iç içe oynanan daha rahat, daha dekor dönüşümlü olan oyunlara geçtiler. Bunun ilk örneklerini 1948 yılında Türkiye’de Vasıf Öngören ortaya koyuyor. Gerçekten bu tarz oyunlara alışık olmak kolay değil. Yapımı da Bolu’da ilk, üniversite yıllarında bir topluluk adına sahnelemiştik ve o zaman ben yönetmiştim yine bu oyunu. Bolu Bölge Tiyatrosu adına ilk kez reji edildi. Çok değerli bir oyun ve Vasıf Öngören bu oyunu bin sayfa yazmış. Daraltılabildiği kadar daraltılacak bir oyun ve bizde bazı sahnelerinde daraltma yaptık. 1948’lerde bunu 3-4 perde olarak oynamışlar, tabi şimdi tiyatro hızlandı.”diye ifade ederek sözlerine devam etti.

“3 Seans 4 Seans Oyun Oynanan Yerlere Geldik.”

Yönetmen Yamak; “Bizim oyunlarımız devam ediyor ve bu oyunlar çerçevesinde küçük bir oda tiyatrosu oluşturduk, ‘Tiyatral Sahne’ adında. Üst tarafı kafe, alt tarafta tiyatro sahnesi olan, 35 kişilik bir salon. Bu 12 sene önceden beri hayalim olan bir durumdu ve Bolu’da bir ilk oluştu. Orada da küçük 1-1,5 saatlik oyunlar yapıyoruz. Böyle bir yer açtığında bu tip çalışmalara yer vereceğiz diyen dostlarımızdı sağ olsunlar. Şimdi yıllardır biriktirdiğimiz şeyleri burada ortaya koyuyoruz. Hep beraber yaptığımız çalışmalar, 12. - 13. senesinde verimler vermeye başladı. Bolu’da birçok tiyatro kuruldu. İlk yaptığımızda elimizde çanta ile gittiğimizde ‘Aman ne tiyatrosu!’ denilen yerlerden 3 seans 4 seans oyun oynanan yerlere geldik. Haftaya 30 Mart’ta orada, Bora Karakul tek kişilik “Başka Yolu Yok” adlı oyununu sahneleyecek. Merve Engin geldi. 5 ve 6 Nisan’da Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tiyatro Salonunda değerli yazar Coşkun Irmak’ın yazdığı “İçi Su Dolu Konserve Kutusuna Balıklama Atlama” adlı oyunu oynayacağız. “Bir Picasso Lütfen” adlı oyun Tiyatral Kafe’de devam ediyor. 26 Nisan’da da “Suit” adlı bir oyunla sizlerle bu sahnede birlikte olacağız ve 80’ler dizisinin oyuncuları bizimle birlikte olacak. Gündüzde Tiyatral Kafe’de oyuncular söyleşi yapacak. 4 ve 5 Mayıs’ta da ‘Guguk Kuşu’nu’ sahneleyeceğiz. 90’lı yıllar ve farklı bir rejiyle yaptık onu. Yani Elvis Presley’linin şarkılarıyla, Metallica'larla reji yaptığımız bir oyun. Bu sezon böyle, daha sonrada yine farklı çalışmalarla burada olacağız. Çok teşekkür ediyorum.”diye belirtti. Haber: Fatma Marmara


Bu haber 1045 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri