21-03-2017 KÜLTÜR_SANAT

Bolu’da Nevruz Bayramı Kutlandı

Nevruz Bayramı ( Bahar Bayramı) kutlaması 21 Mart 2017 Salı günü, 5 Türk Cumhuriyeti Ülkesinin Katılımı ile Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleşti.

Bolu’da Nevruz Bayramı Kutlandı

 

Haber: Fatma Marmara

Bolu Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, TÜRKSOY Azerbeycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, Bamer Yönetiminden Azize Yasa, Türk Cumhuriyeti Ülke Temsilcileri, Türk Cumhuriyeti sanatçıları, konukları ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşen Nevruz Bayramı, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde ‘Kudret Ateşi’nin yakılması, örsün çekiçlerle dövülmesi ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ve gösteri öncesi konuşmaların ardından, Kırgızistan, Kazakistan, Azarbeycan, Başkürdistan, Tataristan’dan konuk olarak 21 kişilik ekiple gelen Türk Cumhuriyetleri  Sanatçıları ile Bolu Belediyesi ekibi folklor, dans ve müzik  gösteri yaptılar.

BİNLERCE YILLIK ORTAK VE ZENGİN KÜLTÜRÜN MİRASÇILARIYIZ

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu konuşmasında: “Tabiatın bütün zenginliklerini müjdeleyen bolluğun, bereketin, coşkunun, sevincin habercisi bir dostluk türküsü, farklı coğrafyalarda ki aynı kültürleri, aynı heyecanda buluşturan, barış içinde, kardeşlik içinde, huzur içinde yaşama isteğini, bolluğu, bereketi müjdeleyen bir paylaşma günü, Nevruz Bayramımız kutlu olsun. Orta Asya’dan, Kafkaslara, Anadolu’dan, Balkanlar’a tüm Türk dünyasının kültür mozaiğimizi oluşturan her yerde 2800 yıldır olduğu gibi Nevruz coşkusu yaşanıyor. Binlerce yıllık ortak ve zengin bir kültürün mirasçılarıyız. Bu coğrafyadan dalga dalga yayılacak hoşgörünün dünyayı değiştireceğine inanıyoruz.”diye belirterek sözlerine devam etti.

Davarcıoğlu konuşmasını: “Bugün bizleri farklı coğrafyalarda ki kardeşlerimizle kucaklaştıran, kendimizi güçlü hissetmemizi sağlayan bu bayram gününde, Nevruz Ateşini hep birlikte yaktık. Uluslararası Köroğlu Festivalimizle birlikte Türk Dünyasının buluşma noktası haline gelen Bolu’muzda artık Nevruz daha özel bir şekilde kutlanacak. Türk Dünyası Nevruz’da da Bolu’da buluşmaya hazırlanıyor. Tüm Türk Dünyasında bir tek Nevruz Tepesi Bolu’muzun Seben İlçesinde var. Bugün orada da etkinlikler devam ediyor. Alpagut Köyünde ki bu tepe de yüzyıllardır ‘Kudret Ateşi’ yakılıyor. Her Nevruz’da çekiç ile demir dövülüyor, türküler, danslar eşiliğinde geleneklerimizi yaşatıyoruz. Bizde genç nesillere aktarıyoruz.  Sayın Belediye Başkanımız Alaaddin Bey’in öncülüğünü yaptığı çalışmalarla inşallah en kısa zamanda o tepe Nevruz’da Türk Halklarının, akraba topluluklarının da buluşma noktası olacak. Nevruz’umuzun Türk Coğrafyası başta olmak üzere, tüm dünyaya barış getirmesini temenni ediyorum.” diyerek tamamladı.

 NEVRUZ; UNESKO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE

TÜRKSOY Genel Sekreterliği adına konuşmasını yapmak üzere TÜRKSOY Azerbeycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı konuşmasında. “Sizleri TÜRKSOY Genel Sekreteri Sayın Düsen Kaseinov adına ve teşkilatımız adına saygı ile selamlarken tüm dünyaya karşılıklı hoşgörünün, barışın ve kardeşliğin önemini hatırlatan Nevruz Bayramınızı kutlar, sağlık, esenlik ve mutluluklar dileriz. Nevruz, insanın doğa ile ilişkisini koyan birleştirici ve yakınlaştırıcı bir bayramdır. Yeniliğin, iyiliğin, aydınlığın, sıcaklığın, hoşgörünün ve bağışlamanın adı olan Nevruz, insanlığa umut, yaşama sevinci, huzur ve barış getiren bir bayramdır. Kuzey yarımkürede yaşayan 2 milyara yakın insanın kutladığı Nevruz, aynı zamanda tüm Türk Halklarının ortak kültürel mirasıdır. Bu köklü gelenek 2009 yılında ‘UNESKO Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesine alınmış, 2010 yılında ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kararı ile 21 Mart tarihli Uluslararası ‘Nevruz Günü’  olarak ilan edilmiştir. TÜRKSOY’un TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile 2017 Türk Dünyası kültür başkenti Türkistan’da başlayan bu yıl ki Nevruz etkinlikleri akabinde, Kırgızistan ve Kazakistan dahil olmak üzere 5 ülkede gerçekleştirilecek ve Bahar bayramı coşkusu tüm dünyada yaşatılacaktır. Nevruz kucaklaşması, bu Türk kardeşliğinin ebedi olması en büyük temennimizdir. Nevruzunuz kutlu, ağzınız tatlı, yuvanız mutlu ve huzurlu olsun.” diye belirtti.

Bolu Vali Yardımcısı Ünal Coşkun konuşmasında: “Bizim çocukluğumuz Türk Dünyasının zor günlerine tekabül ediyor. O dönem çeşitli romanlarda, hikaye kitaplarında gardaşlarımızın, karındaşlarımızın sıkıntılarını okuyarak üzülerek büyüdük. Ancak bugün Türk Dünyası 7 devletle kocaman bir devletler silsilesi haline geldi. O yüzden bizim için bu günler bahtiyar günler. Bu günler bizim için bayram olan günler. Bu samimi duygularımla tüm gardaşlarımın Nevruz Bayramını içtenlikle kutluyorum. Hoş geldiniz, şerefler verdiniz, Safalar getirdiniz. Orta Asya’dan ata yurdundan kopup gelen siz değerli misafirleri bu ülkede her zaman, daima baş tacı olacağınızı, hiçbir zaman unutmayınız. Bu ülke, bizim olduğu kadar elbette ki sizin ülkeniz. Yaşadığınız topraklarda bizim ata topraklarımız. Sizlerle bir araya gelmek, Türkiye Türkü olarak beni çok mutlu ediyor, iyi ki varsınız, iyi ki geldiniz. İçtenlikle Nevruz Bayramınızı kutluyor, saygılar sunuyorum.” diye belirtti.     

 

 


Bu haber 2060 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri