09-03-2019 KÜLTÜR_SANAT

Bolu’da “Kadın Bahardır TSM Konseri” İcra Edildi

Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı TSM Korosu “Kadın Bahardır TSM Konseri” icra edildi.

Bolu’da “Kadın Bahardır TSM Konseri” İcra Edildi

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Bolu Şubesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bolu Şubesi’nin birlikte düzenlediği “08 Mart Emekçi Kadınlar Günü” kapsamında Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı TSM Korosu “Kadın Bahardır TSM Konseri” Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konser Salonunda 08 Mart 2019 Cuma akşamı icra edildi.

Şef Ayşegül İltir yönetimindeki Türk Sanat Müziği Konserine, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Belediye Başkan yardımcıları Emine Davarcıoğlu ve Zerrin Biçen, CHP Bolu Belediye Başkan Adayı Tanju Özcan, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bolu Şubesi Başkanı Hande Dağdeviren, Türk Kadınlar Konseyi Derneği Bolu Şube Başkanı Nilgün Işıl, kurum müdürleri, STK üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı..

“Hayatı Güzelleştiren, Mükemmel Kılandır.”

Konser öncesi ilk sunumu yapan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bolu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Arzu Beykoz özetle; “08 Mart Emekçi, çalışan kadınların günüdür. Yaşam koşullarını, iş hayatındaki haksızlıklarını, aynı işi yapmasına rağmen eksik ücret almasını, zorlu çalışma şartlarını düzeltmek ve her daim 2.-3. sınıf insan olarak görülmesine karşı bir baş kaldırıdır 08 Mart. Kadın annedir. Çünkü kadın eştir. Kadın yoldaştır. Kadın candır. Kadın öğretendir. Kadın paylaşandır. Anlam katandır hayata. Hayatı güzelleştiren, mükemmel kılandır. Kadınların şiddete, tacize, cinsiyetçiliğe maruz kalmadığı, dövülüp öldürülmediği, eşit, mutlu ve özgür bir hayat sürdüğü bir Türkiye dileğiyle tüm kadınlarımızın gününü kutluyoruz.”diye ifade etti.

“129 Kişin Hayatını Kaybettiği Hareketin Sembolü”

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün aslında bundan 162 yıl önce Amerika’da New York’ta 40 bin dokuma kadın işçisinin sadece insanca çalışma koşulları istemiyle başlattığı, ancak 129 kişin hayatını kaybettiği hareketin sembolü olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bolu Şubesi Başkanı Hande Dağdeviren özetle; “Bizler Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak nüfusun yarısını oluşturan kadınların toplumda, ailede hala ayrımcılığa uğradığına ve 2019 yılında 2,5 milyon kadının hala okuryazar olmadığına dikkatinizi çekmek isteriz.. Dünya genelinde 144 ülke kız çocuklarının yaşama şartlarını sıraladığında ama aynı kriterlere göre; çocuk yaşta evlilikler, erken yaşta yapılan doğumlar ve anne ölümleri bakımından sıralandığında ne yazık ki 55. sırada yer almakta. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak misyonumuz; kadınların geliştirilmesine, kız çocuklarının okullaştırılmasını yaygınlaştıran projelerde yer almasına ve üniversite öğrencilerimiz adına burs programları yapıp, bunların yaygınlaştırılmasını yapmak adına çalışmalar yapmaktayız.”diye ifade etti.

“Kadın Toplumun Mihenk Taşıdır.”

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Bolu Şube Başkanı Nilgün Işıl konuşmasında; “Kadın toplumun mihenk taşıdır. Kadın eştir, annedir, evlattır, kardeştir. Kadın sevgi doludur. Üretkendir, çalışkandır, sabırlıdır, fedakârdır. Allah’ın bu özellikleri bahşettiği kadının şiddet görmediği, iyi şartlarda yaşadığı bir dünyada emeğinin karşılığını gördüğü bir dünyada olması dileğiyle.”diye belirtti.

“Yakın Tarihimizin Sayfalarına Baktığımızda Onları Çok Net Görüyoruz.”

Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Namdar konuşmasından özetle; “Kadınlarımız dendiğinde çok uzaklara gitmeye gerek yok. Yakın tarihimizin sayfalarına baktığımızda onları çok net görüyoruz ve tanıyoruz. İşte Halide Edip Adıvar, Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal’in yanında görev yapmış kadın kahramanımız. Nezahat Onbaşı, daha 9 yaşında cepheyle tanışmış, tam üç yıl babasıyla beraber savaşan kahramanımız. Şerife Bacı, İnebolu’dan Ankara’ya cephane götürürken donarak ölmüş. Cephane ıslanmasın diye çocuğun üzerinden battaniyesini alıp cephanenin üzerine örtmüş, bebeği ile beraber donarak ölmüş. İşte Erzurumlu Kara Fatma, Fatma Seher, Balkan Savaşında Kafkas Cephesinde savaşan kahraman kadınımız. Halime Çavuş, uzun yıllar Halime Çavuş olarak bilinmiş, bir keresinde Mustafa Kemal ile karşılaşmış. Onu tanımıyor, Mustafa Kemal ‘Sen üşüyorsun.’ Dediğinde ‘Bey 100 bin kurtulacak, bir ben öleceğimde ne olacak.’diyen kadın kahramanımız. Gördesli Makbule, kocası Halil efe ile Türk çetelerine katılan kahramanımız. Kastamonulu Hafız Selman İzbeli, Kastamonu Müdafi Hukuk Cemiyeti Üyesi olup, Kastamonulu kadınları toplayarak asker giysisi hazırlamak için kurduğu bir cemiyet. İşte Türk anası, bunlar her ne kadar erinin aksesuarları gibi görünüyorsa da ailenin önemli bireyindedirler. Vatan savunmasında, tarlada, ekmekte, aşta, vatan savunmasında her yerde onlar vardır. En önemlisi 9 ay karınlarında taşıdıkları can yongası çocuklarını özgür bir ülkede yaşatmak, devlet yönetimlerinde görmek düşüncelerindedirler.”diye ifade etti.

“Bugün Özel Bir Gün”

Hikmet Manaz Hocanın sunuculuğunda devam eden, 24 eserin icra edildiği konserin ilk bölümünde CHP Bolu Belediye Başkan Adayı Tanju Özcan sahnede yaptığı konuşmasında; “Bugün özel bir gün, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’. Bugün burada bu akşamı sizlerle birlikte paylaşmaktan büyük keyif aldım. Öncelikle onu ifade etmek istiyorum. Bu seçim yoğunluğu sebebiyle bu 2.oluyor, erken ayrılmak durumunda kalıyorum ama emin olun sizi çok keyifle izliyorum.”diye belirterek teşekkürlerini sundu.

“Bu Dengeyi Türkiye’de Belki İlk Kuran Belediye Biziz.”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz konser sonunda yaptığı konuşmasından özetle; “Şuan ki belediye binamız içinde 3 salon var ama bir tanesi 600 kişilik bir salon. Bu sözü vermiştim. İnşallah bundan sonra orada konser veririz. Bugün açılışını da kadınlar günü dolayısıyla belediyede çalışan kadınlarla yaptık. Kadınlar deyince herkes mangalda kül bırakmaz över. Siyasilerde her seçim döneminde kadınlar der başlar ama nüfusumuzun yarısı, dünya nüfusunun yarısı kadın olmasına rağmen herhalde belediye başkanlığı sıralamasında %8,5 civarında aday var şuanda. Diğerleri tamamen erkek.. Bolu ile ilgili bir netice vereyim, 4 başkan yardımcılığının 2 tanesi kadın. Müdürlerin de yarısı kadın. Çalışanların yarısı da kadın.. Yani bu dengeyi Türkiye’de belki ilk kuran belediye biziz. Eğer şuan şehirde bir değişim dönüşüm sağlandıysa, şehirde bir estetiklik yaşandıysa bu kaba saba benden değil, bu kadınlar sayesinde olmuştur. Onların gününü yürekten kutluyorum. Kadınlar gününüz kutlu olsun diyorum.”diye belirtti. Konser sonunda protokol tarafından Şef Ayşegül İltir’e ve sanatçılara çiçek takdim edildi.

“Her Şey Bizler İçindi, Kadınlarımız İçindi.”  

Konser sonunda bilgi paylaşan Şef Ayşegül İltir; “Kısa bir süre içinde hazırlandık. Her şey bizler içindi, kadınlarımız içindi.  Çok kalabalık bir katılım oldu, mutluyuz. Bugün için, özel bir gün olduğu için. Şarkılarımızı da kadınlarımıza göre seçtik. İnşallah halkımızı mutlu edebilmişizdir. Bir parçada olsun onları üzüntülerinden uzaklaştırabilmişizdir diye düşünüyorum. İnşallah en kısa zamanda yine görüşürüz.”diye belirtti. Haber: Fatma Marmara

 

 


Bu haber 993 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri