02-04-2019 KÜLTÜR_SANAT

Bolu’da “Başka Yolu Yok”

Tiyatro oyuncusu Bora Karakul’un sahnelediği “Başka Yolu Yok” adlı oyun Tiyatral Kafe’de tiyatro severlerle buluştu.

Bolu’da “Başka Yolu Yok”

 

Sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Bora Karakul, yönetmen Oğul Aşkın’ın, Dostoyevski’nin Suç ve Ceza romanından esinlenerek uyarlayıp yeniden yazdığı Başka Yolu Yok adlı tek kişilik oyunu ile Tiyatral Kafe Oda tiyatrosunda sahne aldı.

Seyircinin dikkatinden ve ilgisinden çok memnun kalan Bora Karakul, Bolu seyircisinin, gittiği birçok yerden çok daha içten reaksiyon verdiğini görmekten duyduğu memnuniyeti yansıtarak, oyun sonrası söyleşide tiyatro severler tarafından sorulan soruları yanıtladı.

"Başka Yolu Yok" oyununda Dostoyevski'nin Suç ve Ceza isimli romanındaki müstesna sefil Marmeladov karakterinin hikayesini anlatılmaktadır. Romandaki karakterin, (başkarakter) Raskolnikov ile meyhanede yaptığı bir sohbetin anlatıya dönüştürülmüş hikayesidir, siyah perdede cereyan eden. Yönetmen, aynı zamanda oyunu yeniden yazarak uyarlayan Oğul Aşkın, Marmeladov karakterini, Dostoyevski'nin varoluşçu ekolünü takip ederek kirli gerçekçi bir üslupla örmüştür. Stilize bir oyunculuk metodu ile çalışılıp, ayrıntı ve detaylar gerçekçi bir taklitten ziyade oyuncunun karaktere yapı-sökümcü bir yaklaşımla ulaşması sağlanılmıştır.

Tiyatral Kafe ve Bolu Bölge Tiyatrosu kurucu ve yönetmeni Onur Yamak oyunla ilgili bilgi paylaşımında; “Tek kişilik anlatı oyunlarındaki performatif eğilimler hesaba katılıp reji, oyuncuya yönergeler vermekten ziyade, oyuncunun karakterle bütünleşmesine yönelik yapılmıştır. Doğaçlama çalışmaları ve fiziksel tiyatro temrinlerinden faydalanılmıştır. Reji yorumunda önceliğe alınan husus yaklaşık 150 yıl önce anlatılmış bir hikayenin bugünkü anlatım metodları ile seyirciye aktarılmasıdır. Oğul Aşkın’ın Suç ve Ceza’dan ilham alarak uyarlayıp yeniden yazdığı 2018 yapımı ‘Başka Yolu Yok!’, Bora Karakul’un performansıyla sahneye taşınıyor. Bizler de Tiyatral Kafe Oda Tiyatrosu ve Bolu Bölge Tiyatrosu ailesi olarak ağırladığımız Bora Karakul’a gösterdiği performans ve mütevazilikten dolayı teşekkür ediyoruz. İlerleyen tarihlerde yeniden aramızda görmekten mutluluk duyacağız.”diye belirti.

Yaklaşan tiyatral etkinliklerle ilgili de bilgi paylaşan yönetmeni Onur Yamak; “Etkinliklerimiz tüm hızıyla sürecek ve ilerleyen günlerde yeni çalışmalarla seyirci ile olacağız. Sırada Bolu Bölge Tİyatrosu ve Tİyatral Kafe'nin organizasyonuyla birçok tanınmış oyuncuların yer aldığı ‘SUİT- Düğün Dündü, Bugün Bugün” adlı komedi oyunuyla Bolu İl Kültür Merkezi'nde seyirci ile olacağız.”diye ifade etti.

 


HABER VİDEOSU

Bolu Bölge Tiyatrosu, Tiyatro Kafe, Kafe Tiyatral, Başka Yolu Yok, Bora Karakul, Onur Yamak, Oğul Aşkın, SUİT, Tiyatro,

Bu haber 1262 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri