07-04-2019 KÜLTÜR_SANAT

Bolu’da “50 Metre Yüksekten İçi Su Dolu Konserve Kutusuna Balıklama Atlamak”

“50 Metre Yüksekten İçi Su Dolu Konserve Kutusuna Balıklama Atlamak” adlı tek perdelik tiyatro oyunu sahnelendi.

Bolu’da “50 Metre Yüksekten İçi Su Dolu Konserve Kutusuna Balıklama Atlamak”

 

Bolu Bölge Tiyatrosu ile Tiyatral Kafe Oda Tiyatrosu Yönetmeni ve Oyuncu Onur Yamak’la Sevda Nur Çakıroğlu’nun rol aldığı “50 Metre Yüksekten İçi Su Dolu Konserve Kutusuna Balıklama Atlamak” adlı tek perdelik tiyatro oyunu Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Gösteri Salonunda 06 Nisan Cumartesi akşamı tiyatro severlerle buluştu.

Osman Coşkun Irmak’ın yazdığı oyunun konusunda ise gittiği her kentte 50 metre yüksekten içi su dolu konserve kutusuna balıklama atlayacağını iddia eden ve bu gösterisiyle dünya çapında bir üne kavuşan Pierre, her seferinde bir mazeretle gösterisini iptal etmektedir. Yine böyle bir günde Pierre’in hayranlarından Isabelle, Pierre’in kapısını çalar. Pierre önce bu görüşmeyi yapmak istemez. Ancak Isabelle’i kulisine alır. Pierre ve Isabelle yaşanmışlıkları paylaşırken, geçmişleriyle yüzleşirler.

Yönetmen Onur Yamak oyun sonrası konuşmasında; “ Yeni oluşturduğumuz, Bolu için bir oyun. Çok kişi ‘Bolu için biraz fazla bir oyun.’ dedi ama bana göre fazla değil. Mutlaka yapılmalı ve birileri o riski almalı. 15 senedir tiyatrocuyum. Birçok şehirde çalışmalar yaptık, ödüller aldık. 20 senedir tiyatro yapıyorum. 15 senedir tiyatro çalışmalarını yürüten birisi olarak, festivale seçilen oyunlarımızdan sonra böyle bir şey yapmak gerektiğine inandım.

Bolu Bölge Tiyatrosu Bu Oyunu Nisan Ayında Gaziantep Benim Koleji Kültür Merkezi’nde Oynayacak

Değerli dostum Ahmet Tuna ile birlikte, ortak bir şekilde ‘Tiyatral Kafe’de’ alt katta ki Oda Tiyatrosunda, bir çalışma yürüttük, Üst katı kafe ve yeni bir kavram bu, Türkiye’de çok az şehirde var, bu kavramı gerçekleştirdik. 35 kişilik salonda bu oyunu 8 seans oynadık. O yüzden bugün büyük salona taşımak istedik. Nedeni şuydu birazda, oda tiyatromuzu oynamaya devam edeceğiz ama bu oyun Gaziantep’te bir turne yapacak. 12-13-14 ve 15 Nisan’da Gaziantep’te olacağız. Sağ olsunlar değerli tiyatrocu dostlarımız bizleri davet ettiler, onların yanına gideceğiz ve orada sahneleyeceğiz. Gaziantep Benim Koleji Kültür Merkezi’nde 430 kişilik büyük bir salonda sahneleyeceğiz. 3 gruba oynayacağız bu oyunu.  Birde burada sahneleyelim istedik, değerli seyircimize. Ayağınıza sağlık, bizi yalnız bırakmadığınız için.

“Değerli Dostum Vefat Eden Erdal Atik’in İznini Aldığı Bir Oyun Bu”

1,5 sene önce değerli Seda ile o kursiyerdi, bende hocası olarak dedim ki ‘yapmak istediğim bu role uygun olan kişi sensin.’ 10 sene önce yapmaya karar verdiğim bir oyundu bu ama ne yazık ki kader işte olmadı. Canan var değerli yönetmen yardımcım, onunla başladı hikâye. 2008-2009 yıllarında ama yetişmedi. Daha sonra Seda’ya kısmet oldu. Değerli yazar Coşkun Irmak’ın eseri ve değerli dostum vefat eden Erdal Atik’in iznini aldığı bir oyun bu. O bunu yıllar önce oynadı ve tekrar sahneleyecekken o zamanlar vefat etmişti.

Bolu Kıbrısçık İlçesinde 1. Tiyatro Festivali Düzenleniyor.

Biz Bolu Bölge Tiyatrosu olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçen ‘Oyun Nasıl Oynanmalı’ oyununu oynadık. Kıbrısçık’ta bir öğretmen arkadaş Tiyatro Festivali düzenliyor. 1.si olacak ve oraya bende değerli yönetmenleri ve tiyatrocu dostlarımı davet ediyorum. Tamamen kendi imkânlarıyla oluşturdukları tiyatroyu öğrencilere hem de halka biletini alarak gelmesi ve salonda oturması tiyatroyu izleyebilmesi için. Güzel bir çalışma yapmış ve neredeyse doldurmuş. Bizde oyunumuzu gönüllü, hiçbir ücret talep etmeden oynayacağız. Çok da güzel bir şey yaptılar. Değerli yönetmen dostlarıma söyledim, bayıldılar. Kıbrısçık gibi küçük bir yerde böyle bir çalışma yürütmeleri çok güzel ve bu oyunu oraya taşıyacağız.

‘Suit’ Oyunuyla 80’ler Dizisinin Oyuncuları Burada Olacaklar.”

Tiyatral Kafe’yi oluşturduk. Burada amaç kafe değil. Çarşamba akşamları Sinema geceleri düzenliyoruz. Cuma akşamları Şiir ve Müzik Geceleri düzenliyoruz. İnsanların boş şeylerle oturmaları yerine, orada bir araya gelip bir şeyler yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz ve yapıyorlar da dolu dolu geçiyor. Haftanın 3 akşamı oyunlar sahneliyoruz. Seyircisini hiç eksik etmedi sağ olsun. Demek ki iyi şeyler yapıyoruz. ‘Bir Picasso Lütfen’ orada oynamaya devam ediyor.  Picasso’nun hayatını sahneledik. 15 seans oldu hala oynuyoruz, 17-24 Nisan’da yine oynayacağız ve yoğun talep devam ediyor. Bu oyunu da 21 Nisan’da yine Tiyatral Kafe’de oynayacağız. Aynı zamanda tiyatro organizasyonu da yapıyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde tiyatrocu dostlarımız var. o dostlarımızın buraya gelmesini sağlıyoruz. Geçenlerde buraya Bora Karakul geldi. ‘Ankara’da İstanbul’da oyunlar yapıyorum ama burada çok güzel bir seyirci buldum, inanamıyorum.’ dedi. Merve Engin geldi. Şimdide ‘Suit’ oyunuyla 80’ler dizisinin oyuncuları burada olacaklar ve Bolu İl Kültür ve Turizmin bu sahnesinde oyun 26 Nisan Cuma akşamı saat:20.00’de sahnelenecek. Gündüzde Tiyatral Kafe’de de herkese açık bir şekilde saat: 16.00’da söyleşi yapacaklar.

“Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ile bir Tiyatro Çalışması Yapıyoruz.”

Yönetmen Yamak; “Bu sene çok değişik çalışmalar yapıyoruz. Bolu İl Sağlık Müdürlüğü de bir tiyatro topluluğu oluşturdu ve bu tiyatro topluluğunu da çalıştırıyoruz. Baya yol kat ettik. Yazarlığını değerli dostum tiyatro yönetmeni Esra Acar yapıyor. Yine biraz rahatsızlıkları olan hastalarla, çalışanları, psikologları karıştırdım ve bir oyun rejisi yapıyorum. Bir kabare sahneleyeceğiz. Biri 11 Mayıs’ta diğeri 11 Haziran’da sahnelenecek. Ücretsiz halka açık çalışmalar yürütüyoruz.  Tüm emek verenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”diye ifade etti. Haber: Fatma Marmara

 


Bu haber 1669 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER KÜLTÜR_SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri