11-12-2019 GÜNDEM

Bolu’da “10 Aralık İnsan Hakları Günü” Programları Gerçekleşti

“10 Aralık İnsan Hakları Günü” kapsamında Bolu’da çeşitli etkinlikler içeren programlar düzenlendi.

Bolu’da “10 Aralık İnsan Hakları Günü” Programları Gerçekleşti

10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü 30 maddesinden oluşan “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”ni kabul ve ilanının 71. yıldönümü nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi Bolu’da “10 Aralık İnsan Hakları Günü” kapsamında etkinlikler düzenlendi.

İlk olarak Bolu İl Kültür Turizm Müdürlüğü Salonu’nda Bolu Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından, farkındalık meydana getirmek, insanın önemine ve insan haklarına dikkati çekmek amaçlı program düzenlendi. Ardından Bolu Belediyesi tarafından, Bolu Özel Gürtan Okulları konferans salonunda gerçekleşen “10 Aralık İnsan Hakları Günü” programından sonra Bolu Belediyesi Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi Galerisinde öğrencilerin yapmış oldukları “İnsan Hakları” konulu yarışma çalışmalarının sergilendiği “Resim sergisi” açılışı gerçekleştirildi.

“Ne Yazık ki Tarih Boyunca Hiçbir Zaman Savaşlar Bitmemiş”

İnsan hakları ve önemi aktarıldığı programda Bolu Valisi Ahmet Ümit, insanoğlunun tarihinin başladığından bu yana hiçbir zaman savaşlar durmamış olduğunu belirttiği konuşmasında; “Binlerce yıldır, sadece toplam 290 yıl savaş olmamış. Bu savaşlar süresince, insanoğlunun savaşlar için harcamış olduğu ekonomik değer, parayla tarif edilemiyor, dünyanın çevresindeki 40 bin 70 km.lik ekvator çizgisini 16 m. derinliğinde 50 m. genişliğinde bir altın kemer ile çevirirseniz eğer, bu altının değerinden daha fazla savaşlar için para harcanmış. Milyonlarca insan ölmüş. Her insanın doğuştan itibaren sahip olduğu inanç özgürlüğü, seyahat özgürlüğü ve her şeyden önce yaşama özgürlüğü hakkı var. Diğerlerine sahip olabilmek için önce yaşamak gerekiyor. Ne yazık ki tarih boyunca hiçbir zaman savaşlar bitmemiş, savaşlar vasıtası ile insanların canı alınmaya devam edilmiş.”diye ifade etti.

“İnsan Hakları, Kişilere Doğuştan Verilmiş Haklardır.”  

BAİBÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Dalar buradaki konuşmasında; “İnsan hakları, insanoğlunun sahip olması gereken bütün hakları ifade eden kavramdır. Devletler, insan haklarının belirlenmesi konusunda önemli yükümlülüklere sahiptirler. İnsan haklarını tanımak, gerekli hukuk düzeyinde insan haklarını oluşturmak, aynı zamanda bunları korumaktır. İnsan haklarının uygulandığı takdirde, devletin hem ekonomik hem sosyal düzeyi sağlanmış olur. Aynı zamanda ciddi bir ekonomik ilerleme sağlanmış olur. İnsan haklarının uygulanmaması beraberinde bir takım problemlere yol açmaktadır. Savaşların sebepleri, ekonomik çıkar çekişmelerinden ziyade insan haklarının uygulanmamasından kaynaklanmaktadır İnsan hakları, kişilere doğuştan verilmiş haklardır. Allah, insanı yarattığı takdirde onu haklarıyla birlikte yaratmıştır. Bir başkası gelip bu hakları kısıtlayamaz, özgürlüğünü elinden alamaz. Çünkü bunu yaptığı takdirde, Allah’ın yarattığına müdahale etmiş olmaktadır.”diye belirtti.

“10 Aralık İnsan Hakları Günü” kapsamında Bolu Belediyesi tarafından düzenlenen, Bolu Özel Gürtan Okulları konferans salonunda program düzenlendi.

“Kanun Karşısında Eşittir.”

Programda ilk konuşmayı yapan Bolu Özel Gürtan Okul Müdürü Celal Arslan; “İnsan hakları tüm insanların hiçbir ayırım gözetmeksizin, yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal ve toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir. İnsan hakları, sadece insan olmak nedeniyle sahip olunan haklar olarak, devlet hukukundan önce gelir ve bağımsızdır.”diye ifade etti.

“İnsan Haklarının Tarihi Esasında, İnsanlık Tarihi ile Özdeştir.”

Bolu Belediyesi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Begüm Tunçel konuşmasında; “İnsan hakları insanlar arasında hiçbir ırk, din, dil, yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin, doğuştan sahip olduğu kişiliğimize bağlı, dokunulamaz, devredilemez, insan olmamız sebebiyle bize verilmiş haklar olarak kabul edilen bir kavram. Bu kavram, ancak ve ancak, demokratik bir düzen içinde eşitlik ve bağımsızlık temeline dayalı olarak anlam ve içerik kazanmaktadır. İnsan onuru yüceltildiği, adalet ve hukuk egemen olduğu sürece bu haklar somutlaşmakta, canlanmakta ve ete kemiğe bürünmektedir. İnsan haklarının tarihi esasında, insanlık tarihi ile özdeştir.  Hemen hemen her çağda ve toplumda, insana ve insan haklarına saygı değişik biçimlerde ortaya konulmuştur” ifadelerini kullandı.

“Birçok Avrupa Ülkesinden Çok Daha Önde Olan Bir Ülkeyiz.”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman konuşmasında; “İnsan haklarının temeli daha ilk yıllardaki eğitimden başlayan bir kavram. Topluma eğitimle yayılmaya başlayan bir kavram. Bu amaçla okul çağındaki çocuklarımızın insan hakları temelinin eğitimle başlatılması ile yayılmasını önemsiyoruz. Dünyanın her tarafından insan haklarından bahsediyoruz, etkinlikler yapıyoruz, bu işin pratiğine geldiğimizde dünyaya baktığımızda insan haklarının insanlara karşı uygulanması millete, devlete, kişiye göre değişen bir kavram. Örnekler gösteriyor ki, günümüzdeki en iyi savunan ülkelerin, insan haklarının uygulanmasında kendi insanlarına özgü, başka insanlara gelince insan haklarından söz etmeleri mümkün değil. Kendi ülkemizi biz medeni diye tanımladığımız ülkelerle kıyasladığımızda emin olun ki, yaşadığımız şu günde biz insan hakları bakımından birçok Avrupa ülkesinden çok daha önde olan bir ülkeyiz.”diye ifade etti.

Resim ve Şiir Yarışmasını Kazanan Öğrencilere Ödülleri Takdim Edildi.

Protokol konuşmaları ardından okullar arası “İnsan Hakları” konulu şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler şiirlerini okudu ve 6. Sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan İnsan Hakları Oratoryosu sunuldu. Bolu Belediye Başkanlığı ve Özel Gürtan İlkokulu Müdürlüğü arasında imzalanan ‘İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası Kutlama Protokolü’ gereği organize edilen, il merkezi ilkokul, ortaokul öğrencileri arasında resim yarışması ve şiir yarışmasını kazanan öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Resim yarışmasında 1. olan: Sueda Soygök, Ceren Şirin’e ödüllerini Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan verirken, Ayşe Naz Yılmaz, Zeynep İnci Uysal’a ödüllerini Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman verdi. Resim yarışmasında 2. olan: Elif Güroğlu, Esma Nur Bağlar’a ödüllerini Bölge İdaresi Başkanı Turgut Delal verirken, Ece Yamaner, Zeynep Aslan’a ödüllerini Bolu Baro Başkanı Avukat Sabri Erhendekçi verdi. Resim yarışmasında 3. olan: Sarina Safey, Eyyüp Tosun’a ödüllerini BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman verirken, Nil Arabacı, İrem Aksoy’a ödüllerini Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe verdi.

Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi’nde Resim Sergisi Açıldı.

Buradaki programdan sonra, Bolu Belediyesi Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi Galerisinde “10 Aralık İnsan Hakları Günü” kapsamında öğrencilerin yapmış oldukları yarışmaya giren çalışmaların sergilendiği resim serginin açılışı gerçekleştirildi. Haber: Fatma Marmara

 


Bu haber 1086 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri