15-08-2017 GÜNDEM

Bolu Karadere Su İletim Tünelinde 2517 Metreye Ulaşıldı.

Bolu Karadere Su İletim Tünelinde 2517 Metreye Ulaşıldı.

 

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın büyük çaba sarf ettiği, Bolu’nun en önemli projelerinden biri olan Karadere Su İletim tünelinde1517m.ye ulaşıldı.

Haber: Fatma Marmara

Bolu çeşmelerinden kaynak suyu akıtmak ve gelecekteki su problemini önlemek amacıyla yapılan Karadere Su İletim Tüneli’nde ki çalışmaları görmek için Bolu köy ve mahalle muhtarları ile basına Bolu Belediyesi tarafından gezi düzenlenerek, çalışmalarla ilgili bilgiler verildi.

OCAK SONU GİBİ KAZI BİTMESİ PALNLANIYOR

Tünel kazısı tam hızıyla devam etmekte olduğunu söyleyen Fen İşleri Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Yener Çiftçioğlu: “Kayanın sağlamlığına göre günlük 6m ilerleyebiliyoruz. Eğer zeminde zayıflıklar varsa günlük 3m.ye düşebiliyoruz. Giriş portalında 1517 m. içinde 5 adet manevra cebi yaptık. Bunlar 250m. bir yapıldı. Bunlardan bir tanesi manevra cebi, diğer 250m deki trafo cebi oluyor ve bu şekilde kademeli ilerliyor. Çıkış portalında da şu anda 1005m.deyiz. Toplam olarak 2517m. ulaştık. 1108m.miz kaldı. Şu anda bu aşamada bu tiplerle gidersek yani günlük 5m. griş aynasından, 3-4m. de çıkış aynasından ilerlediğimiz zaman ocak ayının sonu, şubat ayı gibi kazıyı bitirmemiz planlanıyor. Tüneller bittikten, kazımız tamamlandıktan sonra tünel içerisinde beton kaplama imalatımız var. Burada 30cm.lik bir kenar betonu yapılacak. Tünelle ilgili bütün imalatlar bittikten sonra giriş portalımızda toplama havuzu, regületörümüz ve en sonda yine başkanımızın DSİ ve bizim kararlarımızla isale hattına karar verilecek ondan sonra tünelimiz Allah’ın izni ile bitmiş olacak.” Belirterek sözlerine devam etti.

Çiftçioğlu: “ İçerde şu an bizi en çok zorlayan su. Bir yandan bu bizi mutlu ediyor tabii ki ama bir yandan da yüklenici firmayı da yoruyor. Çünkü suda çalışmak o kadar kolay değil. Bir kısmı yer altı suları, bir kısmı da kaynak suları. Kayanın içinde birikmiş hapsolmuş tünek sular. Pompalarla suyu dışarıya tahliye ederek çalışmalarımız hızla devam ediyor.”diye belirtti.

KARADERE SULARININ BOLU’YA TAHSİSİ BÜYÜK BAŞARIDIR

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz bu proje ile ilgili açıklamasında: “ Bolu’nun kuzeyi ve batısı İstanbul’a içme suyu olarak tahsis edilmiş. Doğu tarafı ise Ankara’ya tahsis edilmişti. Bolu düşünülememiş. Biz Belediye Başkanı olduğumuzda, Bolu, Çaygökpınar suyunu, yani arsenikli olan, içilmesi mümkün olmayan suyu kullanıyordu. Kimsenin de bir derdi şikâyeti yoktu. Ayrıca zaman zaman susuz kalmışız yani su yetmemiş ve telaşa düşmüş ve kuyu suyu ile bunu takviye etmişiz. Bolu’da arsenikli Çaygökpınar suyunu ve kuyu suyu içiliyordu. Ben o dönemde köylere 43sn.lik suyu tahsis ettirebildim. Köyler şehre dahil olunca bu 43 lt.de şehre dahil oldu. Karadere Sularının Bolu’ya tahsis edilmesi konusunda ömrümü vererek bu suların 300 lt/sn’lik kısmının tahsisini Bolu’ya yaptırdık. Asıl başarı buradadır. Şu an çok rahatladık Bolu’ya yetecek kadar suyu tahsis ettik. Ama biz bununla da yetinmiyoruz. Allaha şükür şu anda 50 lt/sn’lik bir su da tünelin içinden çıktı.” Diyerek sözlerine devam etti.

BENİM AMACIM BURADA Kİ SULARIN TAMAMINI BOLU’YA KAZANDIRMAK

Yılmaz: “Şuan tünelin öbür ucundan da Çele Barajı başlıyor. Çele Barajı bizim ilk projemizdir ama DSİ etütlerle belirleyerek barajı yapıyor. Bu barajda tek başına Bolu’ya yetecek kadar su üretecek. Çele Barajı suyu ile bu su aynı isale hattından mı farklı hattan mı gidecek bunun çalışmalarını da DSİ ile yapıyoruz. Ana isale hatlarını çok büyük tutalım, Çele Barajını doldurmak için baharda ve kışın fazla akan suları biz bu tünelden çok geçirelim, gelecekte Çele Barajını doldurmada kullanalım dedim. Kabul ettiler. Benim amacım burada ki suların tamamını Bolu’ya kazandırmaktır. Bu konuda da adım adım ilerledik ve çok ciddi bir noktaya geldik. Allah da bize yardım ediyor, buradaki sulardan hariç bize ilave suları da veriyor. Bu sular Bolu için çok önemli. Buradan alacağımız su 300 değil belki 700- 800 lt/sn. olacaktır. Amacımız Bolu çeşmelerinden kaynak suyu akıtmak. Bu tünelin maliyeti 36 milyonluk bir rakamdı. İhalede bu tüneli 18 milyona ihale edildi. Yani belirlenen rakamın altında oldu. Burada 24 saat çalışıyoruz. Allaha şükür tünelin 2 bin 517 m.lik kısmı bugün itibariyle tamamlandı ve geriye sadece 1 km.lik bir kısım kaldı. İnşallah bu 1000 km.lik kısım da zamanında tamamlanacak ve Boluluların çeşmelerinden bu suyu akıtacağız” diye belirtti.

 


Bu haber 1269 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri