Bolu’da “5. Uluslararası Mutfak Günleri” Başladı
Tarih: 16-03-2019 01:01:00 Güncelleme: 16-03-2019 01:01:00 + -


Bolu’da geleneksel hale gelen ve bu sene 5.’si düzenlenen “Uluslararası Mutfak Günleri” başladı.

Bolu’da “5. Uluslararası Mutfak Günleri” Başladı

 

Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, TİKA, YEPAD (Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği) ve Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Mutfak Günleri 15 Mart 2019 Cuma günü saat: 09.30’da yemek yarışmalarıyla başladı. Saat: 14.00’de Bolu Demokrasi Meydanı’ndan başlayıp, İzzet Baysal Caddesi boyunca devam edilerek, Bolu Kent Meydanı’na gelinen kortej yürüyüşü ardından burada açılış töreni gerçekleşti.

 17 Mart Pazar günü saat: 19.30’da yapılacak “Ödül Türeni” ile sona erecek olan “Bolu 5. Uluslararası Mutfak Günleri’nin” açılış törenine, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu ve Zerrin Biçen, ulusal ve uluslararası aşçılık konfederasyonu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“Bu Başarıyı Önümüzdeki Yıllara da Taşımak Gayesindeyiz.”

Açılış töreninde ilk konuşmayı yapan Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği adına Yrd. Doç. Dr. Esma Tezcan; “Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği olarak 4 yıldır sürdürdüğümüz bu başarıyı önümüzdeki yıllara da taşımak gayesindeyiz. Karşılaştığımız her türlü zorluk ve manilere rağmen bünyesinde güzel bir etkinliği yapmanın sevincini, mutluluğunu ve iftiharını sizlerle paylaşıyoruz. Gelecek yıllarda da dünyada bir örnek haline gelen Bolu Mutfak Günleri yapılmaya devam edecektir. Bizler Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği olarak bunun mutluluğu içindeyiz ve bunun teminatını veriyoruz.”diye ifade etti.

“Tarih Zaten Bize Bu Olguyu Yaşatıyor.”

Dünya Şefler Birliği adına konuşmasını yapan Emrah Köksal Sezgin; “Dünya Şefler Birliğini vekaleten bu konuşmayı yapıyorum. Öncelikle, Allah bir Türk’e bu vekaletten ziyade bunun asaleten olmasını ve burada asaleten konuşmayı nasip etsin. Bunu yapabilecek güce sahibiz, hem mutfak olarak, hem de şefler olarak, hem de eğitim olarak. Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Başkanımız taşın altına elini koydu, YEPAD zaten bu konuda hep istikrarlı. Biz hem Türk şefler olarak, hem de dünya şefler birliği olarak, biliyorsunuz buraya her sene elimizden gelen bütün desteği vermeye çalışıyoruz. Bu sene konfederasyon başkanımız artı vicks uluslararası bir örgütünde başkanı bir Türk ve dediğim gibi bu platform gün geçtikçe bizi temsil noktasında artıyor ve gelişiyor. Biz Türk Milliyetçileri olarak bu platformlarda kendimizi yetiştirerek ne kadar başarılı olursak insanlar bizi konuşmaya başlarlar. Tarih zaten bize bu olguyu yaşatıyor, altyapımız var, kültürümüz var, tek derdimiz buna sahip çıkabilmek. Mutfak ve kültür, siyasetin, sınırların olmadığı bir yerdir. Bunu ne zaman anlarsak, buna ne zaman sahip çıkarsak, bu konuda ne zaman kendimizi geliştirirsek, sadece Türkiye değil, tüm dünya bizi konuşacak.”diye belirtti.

“Aş Demek, Birleştiren Demektir.”

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Başkanı Gökhan Tofan açılış konuşmasına “Sizleri Türkiye’nin 7 bölgesinde 7 federasyonlara bağlı 60 ilde faaliyet gösteren dernek, aynı zamanda dönem başkanlığını yürüttüğümüz ‘Dünya İslam Ülkeleri Aşçılar Dernekleri Platformları’ adına saygı ve hürmetle selamlıyorum diyerek başladı. Tofan; “Aş demek, birleştiren demektir. Dünya üzerindeki kültürel değerlere bakıldığında aş, yani yemek en büyük birleştirici unsurlardan biridir. Bunu doğru kullanabildiğinizde bu birleştirici unsur hem sizi bir millet, aynı zamanda bu milletin küresel manada güçlenmesi adına, gerçekten yemek kültürü, bir ülkenin mutfak kültürü çok önemli yer tutmaktadır. Aş denince akla gelen ilimiz Bolu. Bunu bir kere üstüne basa basa belirtmek istiyorum. Bolu dendiğinde, Mengen, Yeniçağa ve birçok ilçe merkez Bolu olmak üzere geçmişten günümüze kadar birçok ünlü ustamız ulaşmıştır. Bunlar Türk mutfağının adını dünyaya duyurmak için birçok çalışmalarda bulunmuştur. Bu organizasyon 5 yıldır burada yapılmakta ve biz bunu önemsiyoruz, yakından takip ediyoruz.”diye belirterek konuşmasına devam etti.

“Aş Demek Aşçı Demek, Aşçının Bugünkü Merkezi de Bolu”

Tofan; “Tabi burada Belediye başkanımızın çok büyük emeği var. Önemli olan bundan sonra bunu daha üst düzeye taşımak. Bunu yaparken de emeğe saygı göstermek lazım ve bunun devamında burada yapılacak etkinliğin değerinin yükselmesinin de Bolu iline fayda sağlayacağını unutmamak lazım. Önemli olan ülkemizin geleceğidir, ülkemizin geleceği de kurumlarımızın birlik ve bütünlüğü ile beraber olacaktır. Biz konfederasyona olarak, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonuyla birlikte geçtiğimiz Aralık ayında milli mutfak hareketi diye bir protokole imza attık. 81 ilimizde Türk Mutfak Kültürünün, kaybolmaya yüz tutmuş Türk aile sofra kültürünü, İslami sofra adabının tekrar canlanması, Türk Mutfağının küresel manada hak ettiği yere gelebilmesi adına 81 ilimizde valilikler, belediyeler, yerel yönetimler, ilgili kurum ve kuruluşlarla, halkla beraber sektörel ciddi çalışmalara yön veriyoruz. Bu noktada Bolu çok önemli yer tutuyor. Çünkü aş demek aşçı demek, aşçının bugünkü merkezi de Bolu demek. Türkiye’de birçok Bolulu olmayan ustamız var, ancak bir yerin ekolü vardır. Kayısının ekolü bellidir, gülün ekolü bellidir, aşçının ekolü de Bolu’dur. Hangi memleketten olursak olalım, bunu unutmayacağız, Urfalısı, Anteplisi, Karamanlısı, Konyalısı, Edirnelisi, Hakkârilisi hiç fark etmez, 81 ilin ustaları olarak bizim buluşma yerimiz burası olacak, biz aşçılığı buradan dünyaya duyuracağız. Biz milli değerlere böyle sahip çıkacağız ki istediğimiz hedeflere varabilelim.” diye belirtti.

“Okullarımız, Gastronomi Merkezlerimiz Var.”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz açılış töreninde yaptığı konuşmasında; “Aşçılık deyince akla gelen burası, Bolu’dur. Mengen’le ufak bir çekişmemiz olması dolayısıyla da ses çıkarmıyoruz, Mengen bizim ilçemiz. Biz, ilçeleriyle beraber geleceğe umutla bakan bir iliz. İnşallah turizm kenti, spor kenti, sağlık kenti ve üniversite kenti olarak burası devam ederken ‘mihenk taşı’ aşçılığı da hiçbir zaman unutmayacağız. Türkiye’de, mutfakta yetişen aşçılarımız çok önemli bir yer tutmuş. Saray mutfağından beri dünya mutfaklarına da öncülük etmiş. Hilton’un baş aşçısı Necip Usta hala sağ. Amerika’da ilk defa onun pişirdiği Kabak Çorbasını içme şerefine nail oldum. Adamcağızın sadece ilkokul diploması varmış, onu da kaybetmiş. Bizden istedi, buradan çıkartıp gönderdik, çok mutlu oldu. Birkaç dil bilmesine rağmen sadece ilkokul diploması var. Ama şuan artık onların yolundan gidenler mektepli, eğitimli. Şuan okullarımız var, Gastronomi Merkezlerimiz var.”diye belirterek konuşmasına devam etti.

 “14 ülkeden yetkililer geldi. 400 tane yarışmacımız var.”

Başkan Yılmaz; “İnşallah, çok daha köklü bir şekilde Bolu, Türkiye’den dünyaya yansıyacak. Bu organizasyonların başlayıp devam etmesinden yana olan birisiyim. Sönümlü değil, sürekli ve her seferinde daha güçlü. Şuana kadar bu organizasyonları Yeniçağa derneğimizin gayretleri ile bu noktalara taşıdık. Birçok sponsorumuz da var. Biz sadece ev sahibiyiz. Bu iş gönüllülük işidir. Gönüllülük işi konusunda bu güne kadar 5.’sini gerçekleştirmeye vesile olan Yeniçağa Aşçılar Derneği’ni yürekten kutluyorum. Buraya 14 ülkeden yetkililer geldi. Bunların organizasyonlarını da onlar yaptılar. 14 ülkeyi bir ile taşımak kolay değildir. 400 tane yarışmacımız var. Bunun organizasyonu çok kolay değildir. Bu organizasyonları, gelecekte daha büyük noktalara taşıyacak gücümüz var. İnşallah önümüzdeki süreçlerde çok daha kalıcı ve daim edecek çalışmaları hep beraber yürütürüz.”diye ifade etti. Haber: Fatma Marmara

 




Bu haber 947 defa okunmuştur.

YORUMLAR



Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri