22-02-2018 GÜNDEM

Bolu’da Elektrik, Güneş Enerjisinden Sağlanacak

Bolu Sarıcalar İçme Suyu Arıtma Tesisi arazisine Bolu Belediye tarafından kurulan ve çok yakında faaliyete geçecek olan Güneş Enerjisi Santrali bin hanenin kullanımına eş değer enerji üretilecek.

Bolu’da Elektrik, Güneş Enerjisinden Sağlanacak

 

 

Haber: Fatma Marmara

Bolu Belediyesi'nin yatırım teşviki kapsamında yapılan, yılda 1 milyon 300 bin kilowatt/saat elektrik enerjisi üretecek olan Güneş Enerjisi Santrali (GES) Bolu Sarıcalar Köyü İçme Suyu Arıtma Tesisi arazisinde 19 bin 500 metrekarelik alana kuruldu.

4 bin panelden oluşan santral ile bin hanenin kullanımına eş değer elektrik enerjisi üretilecek. 10 gün içerisinde işletmeye alınması planlanan GES santralinde elde edilecek enerjinin yıllık 200 bin kilowatt/saati Bolu Belediyesi Sarıcalar Temiz Su Arıtma Tesisi’nin enerji ihtiyacını karşılayacak. Geri kalanı ise Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ’ye satılarak ekonomiye katkı sağlayacak.

DOLARA BAĞIMLI ENERJİDEN ÜLKEMİZİ KURTARMAK İÇİN SEFERBERLİK YAPACAĞIZ

Bolu Belediye başkanı Alaaddin Yılmaz Güneş enerjisi santrali ile ilgili Bolu basınına yaptığı açıklamada; “ Ülkemiz enerji açısından dezavantajlı bir ülke. Ülkemizde hemen hemen enerjinin her çeşidini %95’ini dışarıdan satın alıyoruz. Kalkınmakta olan bir ülke olmamız dolayısıyla enerjinin %95’i kömür dâhil dışa bağlıysa bu çok büyük bir problem. Böyle bir problemi açmak içinde işte akarsularımızın üzerine yapılan HES’ler ve barajlar, rüzgâr ve güneş enerjisi. Bunlar üstelik doğa ile uyumlu yapılar. Bununla ilgili dünya epeyce yol aldı. Türkiye de ise hükümetimiz buna sonuna kadar destek veriyor. Şu an rüzgâr enerjisi ile ilgili rüzgârın olduğu yerlerde tribünler yapıldığı gibi güneş enerjisi ile ilgilide çalışmalar başladı. Biz de şehrimizde her konuda öncülük etmeye çalışıyoruz yatırımcılara. Şu an takriben 20 metre karelik bir alan üzerinde temiz su arıtma sistemimizin hemen bitişiğindeki boşlukta, bu bölgede bir megabaytlık güneş enerji sistemini bitirdik. İnşallah buradaki güneş enerjisinden elde edilecek enerjiyle bin tane konutun elektriğini elde edebilecek bir güçtür bu. Şu an işlem bitti ve inşallah on gün içerside elektrik üretim devreye sokacağız. Tabi bundan sonrada Bolu’da elektrik enerjisi üretmek için güneş enerjisinden istifade etmek isteyenlere de öncülük yapış olacağız. Gelecekler görecekler ve inşallah bu yayılacak. Yayıldığı zamanda Allah’ın verdiği güneşten enerji elde edeceğiz, çevreye zarar vermemiş olacağız ve de %95 civarında satın aldığımız dolara bağlı enerjiden ülkemizi kurtarmak için bir seferberlik yapacağız. Hükümetimiz ise bu konuda öncülük yapıyor destek veriyor. Hatta binaların çatılarına bu sistemi kuranlara da çok ciddi teşvikler veriyor.  Biz öncülük etmeye çalışıyoruz. Tabi biz Bolu küçük bir iliz. Bütün illerde bunlar yapılmaya başladığında İnşallah enerji bağımlılığımızı aşağıya indirmek için uğraşacağız. Böyle bir seferberliğe katkıda bulunduğumuz için mutluyuz.  Bu konuda emeği geçen belediyemizde birçok personel var. Onlardan Allah razı olsun.”diye belirterek sözlerine devam etti.

BELEDİYE ÇATILARINDA DENEYECEK, İNSANLARA DA ÖNCÜLÜK YAPMIŞ OLACAK

Bolu Belediye başkanı Alaaddin Yılmaz; “Bu çalışmadan sonra bakacağız verimliliğimize ve ondan sonrada kendi binalarımızda denemeye başlayacağız. Belediye olarak öncülük edeceğiz. Çünkü böyle bir yatırımın maliyeti küçük bir maliyet değil. Bir yatırımcı tabi ne kadar verimli olduğunu bilmeden yatırma girmekten çekinir. Büyük çaplı iş yapanlar saten bunu biliyor. Ama biz Bolu çapında iş yapacaklarla da deneme yapmamız gerekiyor. Şu an çatıda da bizim denememiz lazım. Belediye kendi çatılarında bunları da deneyecek ve bunu insanlara çatılarda da öncülük yapmış olacak. Biz biliyorsunuz Bolu sadece patates ve buğday üretir. Biz karpuz üretmeye başladık 5 yıl sonra Bolu buna inandı. Çünkü bizim insanımız bir gördüğünü hemen yapmaz emin olması lazım. Biz 5 yıldır karpuz üretiyoruz. Yetişip yetişmeyeceği de bilinmiyordu ama şu an Bolulular karpuz üretecek. İnşallah önümüzdeki sezonda tarımsala anlamda Iza buğdayı ile ilgili çalışmalarımız yürüyor. Bunu da hemen yapar yapmaz vatandaş tamam demeyecek. Biz öncülük edeceğiz ve zaman içersinde bunun daha karlı daha verimli olduğunu hissettikleri anda yapacaklar. Biz her anlamda Bolu gibi küçük şehirlerde belediyeler öncülük etmesinden yanayız.”diye belirtti. 

https://www.facebook.com/bolubelediyesi/videos/1861549163916987/


Bu haber 1249 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri