08-12-2019 Zafer BACIOĞLU

 

‘’Özel okul açmak oldukça karlı bir iş’’ ve‘’bu iş tam bize göre ‘’ diyerek özel okulculuğa soyunan birçok kişinin olduğunu biliyoruz. Büyük kazançlar elde etmek için birçok özel okul açıldı.Devlet okullarındaki bazı olumsuzluklar da özel okullara olan ilgi ve talebin önemli bir oranda artmasına sebep oldu.

Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olanFinlandiya,eğitim  kalitesini artırmak için, ‘’Bizim kaybedecek bir tek çocuğumuz yok’’ diyerek işe başladı ve eğitimi ülkenin birinci önceliği yaptı. Biz de ise;devlet okullarından ayrılan her öğrenci külfetten kurtulma, Özel okullardan ayrılan her öğrenci de kardan zarar olarak düşünüldü. Öyle olunca da öğrenciye müşteri gözüyle bakıldı. Çocuklarımız kar –zarar hesapları arasında yetişmeye başladı.

Eğitimin  kalitesi için yapılması gereken yatırımlar yerine, kontrolsüz daha çok özel okullar açılmaya başlandı. Ekonomik krizin de etkisiyle eğitim adına yaşanan olumsuzlukları ana  haber bültenlerindeüzülerek izledik. Çocuklarımız mağdur oldu. Öğretmenlerimiz mağdur oldu. Veliler mağdur oldu. Hatta yatırımcılar da mağdur oldu.

Haksızlık da yapmayalım. Bugün ülkemizde eğitimin niteliğini, kalitesini öne çıkaran okullarımız da var. Gerçekten eğitim adına harika şeyler yapıyorlar. Bir eğitimci olarak onları gururla takip ediyorum.

Bolu’da da ‘’Bünyesinde bulundukları Marka’’nın önüne geçen köklü özel okullarımız var. Gerçekten çok iyi yönetiliyor ve iyi eğitim yapıyorlar. Yine Bolu Markası olupgüvenilir, kaliteli eğitim yapan köklü özel okullarımız var.

‘’Eğitim eğitimcilerin işi’’ diyerek, özel okullardaki sorunların başında, eğitimci olmayan yatırımcıların birinci sebep gösterilmesini de doğru bulmuyorum. Çünküyatırımcıların çoğu okullarına en iyi olduklarını iddia eden eğitimcileri getiriyorlar. Onlara güveniyorlar. Fırsat veriyorlar. Sorun burada başlıyor işte. Eğitimcilerin niteliği, karakteri okul iklimini oluşturuyor. Eğitimcisi nitelikli olan okullar doğru kararlar alarak kaliteyi yakalıyor ve kurumun önünü açıyor. Aksi durumda olanlar da ya kurumlarının önüne geçip kendi çıkarlarını öne çıkarıyorlar ya da bilgisizlikleriyle niteliksiz işler yapıyorlar.

Bence özel okullardaki en önemli yanlışlardan biri de devletin kurumlarında fiilen çalışan bazı üst düzey eğitimcilerin özel okulculuğa soyunup kamu işlerini aksatmalarıdır. Onların yatırım ve girişimcilik gibi bir düşüncede olmalarını doğru bulmuyorum. Onların devletin eğitim sistemini geliştirmek ve kalitesini artırmak gibi görevleri olmalı. Ancak emekli olmaları veya görevinden ayrılarak özel okulculuk yapmaları doğru olur.

Sonuç,

Ben ülkemin tüm çocukları iyi bir eğitim alsın istiyorum. Ben ülkemdeki tüm okulların kaliteli olmasını istiyorum. Kaliteli okullardan nitelikli öğrenciler yetişsin istiyorum. Bir tek çocuğumuz bile mağdur olmasın istiyorum. Eğitimin birinci önceliğimiz olmasını istiyorum. Bilinmelidir ki;

‘’Eğitim ciddi iştir’’


Bu yazı 3846 defa okunmuştur.



Zafer BACIOĞLU Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri