02-05-2022 Recai ŞEYHOĞLU

 

Ortopedi, Travmatoloji ve Artroskopi uzmanı Profesör Doktor Veli Lök, Karşıyaka’da yapılan bir etkinlikte Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Karşıyaka’daki Mehmet Atilla Kitaplığı’nda Recai Şeyhoğlu yöneticiliğinde yapılan söyleşilerin beşincisinde  bu kez konu , ‘’ Bir Bilim Adamının Portresi. VELİ LÖK ‘’ idi.

Konuşmacı ise Profesör Doktor M. Şerefettin Canda.

Patoloji Profesörü olan Dr. M. Şerefettin Canda, 2006-2010 yıllarında Antakya/ Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü’nde bulunmuştu.

Prof. Dr. M. Şerefettin Canda, Prof. Dr. Veli Lök’ün Türkiye’de “Artroskopi” nin kurucusu olduğunu belirterek,  tıp doktorluğu ve “yenilikçi” özelliği yanında, dünyaca bilinen önemli bir “buluşçu” hekim, bunun dışında önemli bir “entelektüel” olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. M. ŞerefettinCanda; Prof. Dr. Veli Lök’ün  bilimsel yöntemler geliştirerek “geç dönem işkence fizik bulgularının izlerini saptayan”, “buluş niteliğinde” yeni metodlar geliştirdiğini (Sintigrafik inceleme ve İğne biyopsisinin patolojik incelenmesi) ve “İstanbul Protokolünün” BM’de kabulünün sağlanmasında liderlik yaptığını belirtterek ‘’Evrensel özellik sağlayan “adli tıp alanındaki” bu gelişmeleri sağlayan Prof. Dr. Veli Lök’e Nobel Barış Ödülü” verilmelidir.’’dedi ve bu konuda ilgili bilim insanlarının, TTB’nin ve baronun  ortaklaşa çalışmasını önerdi.

Veli Lök’ün insan haklarıyla ilgili mücadelesini de dillendiren Canda’ya bu konuda önceki CHP İzmir milletvekillerinden Hakkı Ülkü ve CHP Karşıyaka İlçe Sekreteri Seydi Önder de destek vererek Prof. Dr. Veli Lök’ün bu alandaki önemine değindiler.

Çok sayıda tıp doktorunun katıldığı söyleşide Prof. Dr. Veli Lök’ün hocalığına ve insan hakları konusunda verdiği mücadeleye değinildi.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve Salihlililer Derneği Başkanı Cengiz Ülkü’nün çelenk, şair – yazar- gazeteci Attila Aşut ve Karşıyaka Belediye Başkanı Doktor Cemil Tugay’ın  ileti gönderdiği etkinlikte  Devrim Hareketi Derneği ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği temsilcileri de yer aldı.

Tıp, insan hakları, barış ve işkence konusunda verdiği mücadele nedeniyle ‘’ Veli Lök, bizce Nobel Barış Ödülü için en uygun isimdir. Nobel Barış Ödülü’nün hocaların hocası Veli Lök’e verilmesini talep ediyoruz.’’ diyen ŞerefettinCanda’yı DEÜ öğretim üyesi ve doktorları da alkışlarıyla desteklediler.

Türkiye İşçi Partisi İzmir İl yöneticilerinden Gürbüz Karaelmas da ‘’ Veli Lök, onurumuzdur. Onunla gurur duyuyoruz. Nobel Barış Ödülü için en uygun isimdir.’’ diye açıklamada bulundu.

‘’ İzmirliler olarak/ Karşıyakalılar olarak hocaların hocası Veli Lök’e Nobel Barış Ödülü yakışır.’’  diyen Recai Şeyhoğlu’dansonra  Olcay Lök, ‘’ Babamla gurur duyuyoruz.’’ derken  Veli Lök de  artroskopik cerrahi ve işkence konusundaki çabalarını özetleyip  katılımcılara teşekkür etti.

Sonuç: VELİ LÖK’E NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ !

Çok da yakışır!


Bu yazı 5094 defa okunmuştur.



Recai ŞEYHOĞLU Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri