31-01-2022 Recai ŞEYHOĞLU

 

İktidarın tüm okulları imam hatipleştirme niyeti ve çabası biliniyor.

Özellikle de içinde Atatürk adı geçen tüm kurum ve kuruluşları yok etme planı, Mısır’da da Fizan’da da biliniyor dersek, kimse buna ‘ abartı ‘  olduğunu düşünmez.

Atatürk Havalimanı, Atatürk Lisesi, Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Ortaokulu adını taşıyan kurum ve kuruluşların ortadan kaldırılması ve yerlerine Atatürksüz kurumların açılmak istendiği herkesin malumu…

AKP’nin bu politikası, 2012’de Karşıyaka’da da kendini gösterdi.

Tarihi Karşıyaka Lisesi binası, İmam Hatip Orta Okuluna dönüştürüldü.

Atatürk tarafından üç kez ziyaret edilmiş bir okuldu burası.

Karşıyakalı uygar. Karşıyakalı, Atatürk aşkını yüreğinde yaşatanların ilçesi.

Bu karara üzülmedi değil…

Kavga gürültüden de hoşlanmıyor Karşıyakalı. Duyarlı bir Karşıyakalının çağrısıyla Latife Hanım Anı Evi Bahçesinde bir araya geliyorlar 4 Temmuz 2012 ‘de. Kadın erkek, genç, yaşlı, emeklisi, ev hanımı, öğrencisi, çalışanı…

Karşıyaka Lisesi’nin imam okulu olmasına itiraz ediyorlar. Yetmiyor, sonraki günlerde imza topluyorlar, basın açıklaması yapıyorlar, yürüyüş düzenliyorlar.

Dilekleri de şu: O güzel bina Karşıyaka Atatürk Müzesi olsun.

Heyecanlarına engel olamıyorlar ve her çarşamba sabahı bir araya gelmeye karar veriyorlar.

‘’ Bir adımız olsun ‘’ istiyorlar.

Latife Hanım Anı Evi bahçesinde bir araya geliyorlar ya…

Kendilerine en çok yakışan ismi buluyorlar: LATİFE HANIM GRUBU!

 İnançları ve siyasal tercihleri aynı değil… Aynı olmasa da onları bir arada tutan Atatürk ve Karşıyaka sevgisi…

Kimse kimseye emir vermiyor. Her kararı birlikte alıyorlar. Farklılıklarını akıllarına getirmiyorlar. Anlaştıkları noktalar üzerinden yürüyorlar hep. Onları kalıcı yapan da bu.

Bir olmak, bir arada durmak!

Karşıyaka Lisesi’nin imam hatip olmasına karşı çıktılar. Eğitim Birliği yasasına aykırı olan 4+4+4’e karşı çıktılar.

Kemalpaşa’nın Bayramlı köyü ile bağ kurarak orada bir kütüphane kurdular, bilgisayar armağan ettiler.

Suriye ile savaş istemediklerine ilişkin topladıkları 50 bin imzayı İzmir Valiliği ile TBMM Başkanlığına ilettiler.

Üzerlerine T.C. yazdıkları kırmızı şemsiyeleriyle Karşıyaka Adliyesi önünde haftalarca direndiler, adliye binası panosundan kaldırılan T.C. ibaresini olması gereken yere koydurttular.

Ulusal bayram günlerinde bir aradaydılar. 26 Ağustoslarda Kocatepe, 23 Aralıklarda Menemen’deydiler.

ÇYDD ile ilişkilerini hep sıkı tuttular. Yaz Okullarında onlara hep destek oldular.

Alaşehir Köy Okullarına kütüphane kurulmasına ortak oldular.

Yaşam Haklarını Destekleme Derneği projelerine, TESUD’un ‘’ Vatan size Aileniz bize emanet ‘’ projelerine destek verdiler.

Kumpas davalar süresince İzmir de ‘SESSİZ ÇIĞLIK’ eylemlerinde ön saftaydılar,  hem Silivri’de hem de İzmir’deki duruşmalara katıldılar, gazlandılar, coplandılar…

HÜZNÜN ADRESİ SESSİZ ÇIĞLIK kitabını bu süreçte hazırladılar. Aydınlara mektup adıyla binlerce mektup hazırladılar. Demokrasiye sahip çıkmak adına bir ve birlik olmak için siyasi parti liderlerine çağrıda bulundular…

Türkçe konusunda da çok duyarlılar. İşyeri tabelalarında Türkçe ad kullanılsın istiyorlar.

Yetmiyor, internetsiz ortamda köy çocuklarının salgın nedeniyle eğitim ve öğretimde uğradıkları haksızlığı kabullenemedikleri için çözüm aradılar ve bir hayal kurdular.Karşıyaka Belediye Başkanı ile iletişime geçip kent merkezinden uzakta yaşayan çocukların eğitimine nasıl katkı verebileceklerini düşündüler.

“Orada bir köy var uzakta…” şiiri sözde kalmasın diyorlar, hayallerini CHP Menemen İlçe Başkanı Ömer Güney ve Kır Mahalle Muhtarı Necmettin Dinç ile paylaşıyorlar... Karşıyaka Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü Proje Sorumlusu FeruzBozaslan’la bir araya gelip çocukların adını koyduğu BİLGİ EVİ’nin nasıl düzenleneceğini konuşuyorlar. Amaçları Köylerinden uzakta küme evlerinde okul ve öğretmen olmayan çocuklara, hem dijital hem de klasik çalışma ortamları, geleceği yakalayacakları ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir fırsat sunmaktır. Denizyıldızı örneğinde olduğu gibi.

Engin Demirkollu ve Nefise Yurtseven’in proje yönetiminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka/Mavişehir Mahalle Muhtarlığı, CBC Yapı, Okan Gelirli, Nihan- Onur Ütücü, Cemalettin Özcana, Taner Sevgür, yazar Zühal İzmirli, yazar Halit Kurulay ve yazar Tülay Hergünlü’nün katkılarıyla 24 Ocak’ta Kır Mahallesi Karagöl Küme Evlerinde elektrik enerjisi ihtiyacı güneş panelleri ile karşılanan bir konteynırda internet altyapısı, tabletler ve zengin içerikli kitaplığıyla MUTLU BİLGİ EVİ’ni hayata geçirdiler.

Orada bir köy var uzakta, o köye gittiler ve köy artık onların köyü….

İnanıyorlar ki, MUTLU BİLGİ EVİ çocukları ileride iyi birer birey olacak ve diğer çocuklara sevgiyle dokunacak. Bu projeyle çocukların annelerinin de eğitimlerine katkıda bulunacak çalışmayı da Halk Eğitim Merkezi ile planlıyorlar.

İstiyorlar ki MUTLU BİLGİ EVLERİ çoğalsın ve kırsal alanda ki çocuklar bilgiye daha kolay ulaşsın…

Özetle; Latife Hanım Grubu,  Menemen/ Emiralem- Kır Mahalle - Karagöl’deki bu projeyle farklı bir sivil toplum örgütü olduklarını ilan ediyorlar…

 


Bu yazı 3760 defa okunmuştur.



Recai ŞEYHOĞLU Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri