13-09-2020 Recai ŞEYHOĞLU

                                                 

Cihan Şişman mübadil bir ailenin oğlu. Annesi de babası da Midillili.Şişman Ailesinin üçüncü kuşağı.

İlkokulu ve Ortaokulu Ayvalık’ta okuyor. Liseye Edremit’te başlıyor çünkü Ayvalık’ta o günlerde lise yok. Lise açılınca Edremit’ten Ayvalık’a dönüyor ve liseyi Ayvalık’ta bitiriyor.

İzmir Ticari İlimler’de okurken hâl’de esnaflık yapmış. Goethe Üniversitesi’ne gidip Almanca öğrenmiş ve üniversite dönüşünde İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisinde lisans eğitimini tamamlamış.

İlk olarak Bankacılık sektöründe çalışmaya başlayıp sonra öğretmenliğe karar vermiş. Trabzon’da muhasebe öğretmenliği yaparken tanıştığı Türkçe öğretmeni Sebahat Hanım’la evlenmiş. Bu arada Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik de yapmış. Siyasete olan ilgisi nedeniyle Trabzon TÖB-DER Başkanlığı yapmış.

1995’te ileride düşlerini gerçekleştireceği Ayvalık’a dönmüş.

CHP’de aktif siyaset yapmış. Fakat onun asıl niyeti eşiyle Ayvalık’a kültürel yatırım yaparak katkıda bulunmak olduğundan Ayvalık’a ‘ Sebahat- Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi ’ni kazandırıyor.

İstiyorlar ki, bu okulun her köşesinden müzik sesleri gelsin.

Duvarları resimlerle dolu olsun… Fikret Muallalı, Van Goghlu, Salvador Dalili…

Bu, onun 35 yıllık bir düşü…

‘ Yaşadım’ diyebilmek adına…

‘ Yurttaş olmanın verdiği sorumluluk ‘ adına, Ayvalık’a zenginlik katmak…

Hedeflerinden biri de huzurevi ve özel hastane…

                                                                                    *

Bir başka  Ayvalıklı da eski Başkan Rahmi Gençer. Düşler kuran, düşlerini hayata geçirmek için çabalayan… Biliyor ki düş kurmak, o düşü hayata geçirmenin ilk adımı…

Kurduğu düşe gelince…

Ayvalık’a bir gençlik merkezi kazandırmak…

Boş durmuyor ve bu konuda bir proje hazırlatıyor. Arsasını belirliyor, üstündeki binayı yıkıp yeni/ çok amaçlı bir kültür mekanı yaratmak istiyor.

Düşlerine sahip çıkan ve bu iş için ‘ hazırım’ diyen birini de bulmakta zorlanmıyor. Cihan Şişman!

Cihan Bey de,’’ Gençlerimiz arkadaşlarıyla çay içsin. Sohbet etsin. Kültür ve sanat konularında değişik aktivitelerle iç içe olsun. Çünkü Ayvalık, çok kültürlü bir toplum. Dışarıdan buraya gelenlerle kolay  iletişim kursunlar, birbirleriyle kardeşçe yaşasınlar. Satranç oynasınlar, birlikte film izlesinler. Kısaca sevgi ve barışın kök saldığı bir coğrafyada yaşasınlar. 70 bin kişinin yaşadığı Ayvalık’taki 5 bin genç insan için sosyal alan yaratırsak çok mutlu olurum.’’ diyor ve kafeteryası, sinema salonu, kütüphanesi, atölyeleriyle yüzlerce genç insana hizmet verecek olan bir gençlik merkezi için harekete geçiyor.

Sonuç: 29 Ekim 2018’de görkemli bir törenle gençlik merkezi açılıyor.

Eskiden yaşlı bakım evi olan ve özel çocukların eğitim aldığı o binanın yerinde şimdi el ele verilerek gerçekleştirilmiş olan, büyük şehirlerimizde bile örneği görülmeyen harikulade bir gençlik merkezi bulunuyor.

                                                                              *

 Yaz tatillerini uzun süredir Ayvalık’ta yapan ve Ayvalık’a hayran kalan İstanbullu mühendis Kerim Erhan Ayvalık’tan öyle etkilenmiş ki,  2017’de ÇYDD’ye gidip ‘’ Ben size bir kütüphane kurmak istiyorum.’’ diyor.

Belediyeyle yapılan protokola göre, ÇYDD Ayvalık Şubesi, merkezde bir kütüphane kuracak ve adı da ‘ T.C.  AYVALIK BELEDİYESİ ÇAĞDAŞ YAŞAM TÜRKEL MİNİBAŞ GENÇLİK VE ÇOCUK KÜTÜPHANESİ ‘ olacak.

Kütüphanenin sponsoru da tahmin edilebileceği gibi Kerim Erhan…

Kerim Bey, çektiği krediyle hemen 4500 kitap alıyor. 14 masa- sandalye ve 45 raf ile birlikte.

Kitaplar da çocuk edebiyatı,  Klasik Türk ve Dünya Edebiyatı, Atatürk, Bilim, Sanat, Felsefe, Psikoloji, Tarih, Ayvalık, Dil ve Dil Bilim vb. türdeki en seçkin yazar ve şairlerinin kitapları… Çocuk kitapları  açısından  burası kadar zenginlikte/ nitelikte  bir başka çocuk kütüphanesi nerededir diye düşündüren bir kütüphane burası…

Binanın üst katındaki Kütüphanenin içinde bulunan her şeyin mülkiyeti ÇYDD’ye ait.

Ayvalık halkına armağan edilen bu eşsiz kütüphaneye ilgi de çok fazla.

Hepimizin hayatını ablukaya alan Covid-19 virüsünden önce kütüphanede çok özel etkinlikler düzenleniyordu. Öncelikle her cumartesi masal etkinliği yapılıyor, yazarlar söyleşiler düzenliyor, ilçe okulları kütüphaneyi ziyaret edip kitap okuma etkinliklerini gerçekleştiriyorlar ve yetişkinlerin kurduğu kitap okuma grubu her ay düzenli olarak kütüphanede toplanıp okudukları kitap hakkında konuşmalar gerçekleştiriyorlardı.

 

Kerim Bey, İstanbul’da yaşıyor ama gözü hep Ayvalık’taki kütüphanede. Kitap sayısını 10 bine çıkarmak için didinip durmakta. Ayvalık’ın köyleri, Altınova, Küçükköy ve Sarımsaklı gibi kütüphaneye erişimi zor olan yerlere de kitapları ulaştırabilmek için  arayışa girmiş durumda…

Bir zamanlar Eşekli Kütüphaneci vardı.

Şimdi de Kerim Erhan…  Şurası kesin ki  Kerim Erhan’ın yaptıkları Eşekli Kütüphaneci ile kıyaslanamaz.

Kerim Bey, kimseden bir şey beklemiyor. Hep veriyor!

Bugün bu kütüphanede 6 bin 900 kitap bulunuyor. Üye sayısı da 1327.

Kütüphanenin dört bir köşesinde özenle seçilen Atatürk fotoğrafları da bu mekanın bir başka zenginliği…

Kütüphane dedik durduk…

Gençlik Merkezinde nelerin bulunduğuna da bir göz atalım…

Ahmet Hamdi Dinler Satranç Odası, Belgin Hızal Müzik Odası, Halkoyunları Salonu,Kafeterya, Hobi Odası, sinema salonu.

19 MAYIS CİHAN ŞİŞMAN GENÇLİK MERKEZİ, binasının girişinde ise  Büyük Önder Atatürk, Efe, elindeki nota defteriyle Zeytin Çekirdeklerini simgeleyen erkek ile  flüt çalan kızın heykelindeki imza ise Pınar Öktem.

Öyle incelikli düşünülmüş ki, engelli çocuklar ve gençler için rampa, asansör bile var.

Son olarak…

Kütüphane sorumlusu Emel Parlak da kitaplar kadar güzel, şirin bir üniversiteli… Daha doğrusu üniversite mezunu bir Cundalı.

Bu kütüphaneye de böylesi güzel bir Ayvalıklı yakışırdı zaten…

Özetin özeti… Yeşille mavinin sürekli aşk yaşadığı Ayvalık’ta  güzel şeyler oluyor.

Belediye de güzelliklere katkıda bulunmayı ihmal etmiyor.

Ayvalık, yazılası/ anlatılası kadar güzel…

Ayvalıklı da bunun farkında…

Ayvalık Belediyesi, yeni kültür projeleri ile Ayvalıklıların beklentilerine yanıt vermek üzere hummalı bir çalışma içinde.

Yeni kütüphaneler, yeni yeni mahalle evleri gibi.

Bir zamanlar akademiye sahip olan bu güzel kasaba, yeni güzelliklere gebe…


Bu yazı 551 defa okunmuştur.



Recai ŞEYHOĞLU Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri