11-12-2019 Recai ŞEYHOĞLU

Mardinli Nuri Bey, askerliğini yapıp de evlendikten sonra  Mardin’den kalkıp İzmir’e geliyor. Geliş o geliş… Kadifekale’ye yerleşiyor. Konak Belediyesi personeli olarak da iş güç sahibi olup İzmirlileşiyor. Murat, Sebahat, Halil, Behiye, İbrahim, Kadir, Ali, Abdi, Zeynep ve Ömer Kadifekale’de gözlerini açıyor dünyaya. Mardinli babanın İzmirli çocukları olarak…

Murat şimdi Almanya’da yaşıyor. Halil ile Ali Belçika’da, İbrahim ise ABD’de, San Francisco’da…

Her biri iş güç sahibi… Kimselere muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürüyorlar.

Baba Nuri Bey, savaştan galip çıkmış komutan gibi gururlu… ve de mutlu. Görevini tamamlamış olmanın  gururunu yaşamakta.

Herbiri farklı farklı işlerle uğraşan çocuklarından Belçika’da yaşayanı olan Halil, çocukluğundan bu yana eskiye olan düşkünlüğü nedeniyle   yıllarca eski eşya, değerli objeler toplamış.  Eski olsun da ne olursa olsun türünden…

20 yıl önce de Hollanda’ya yerleşmiş. Kadifekale’nin bıçkın delikanlısı olarak gittiği Hollanda’ya alışması zor olmamış. Dilini çabuk kavramış, Flamanlarla  hemen kaynaşmış.

Farklı kültürlerle tanışmak, değişik insanlar tanıma adına  daAvrupayı karış karış dolaşmış. Gezip dolaşırken de  eskiye ait ne varsa  toplamaya başlamış. Gaz lambaları, saatler, enstrümanlar, biblolar, tablolar, tabaklar, bakır eşyalar, seramikler, oyuncaklar, dolmakalemler,  giysiler, plaklar, radyolar, gramofonlar, kasetler, fenerler… Aklınıza ne gelirse…

Öyle çok toplamış ki ev dolmuş. Hem yaptıklarını eşe dosta göstermek, hem de  farklı  objelerle buluşmak adına  2015 yılında  bir mağaza açmış Kemeraltı’nda… ‘ Dünya Antika Ve Koleksiyonculuk ‘ adında. Başına da kardeşlerinden birini oturtmuş.

Gelişi gidişi  hiç eksik olmadığı için her İzmir’e  gelişinde yanında Avrupanın eskilerini de taşımış durmuş.Bu arada  ikinci vatanı durumundaki Hollanda’dan ayrılıp Belçika’ya yerleşmiş.

Şimdi Belçika eskilerini taşımakta İzmir’e… Aklınıza ne gelirse…

13 yaşında başlamış ondaki koleksiyonculuk ruhu. Hiç kahveye gitme alışkanlığı olmamış. Sürekli toplamış. Öyle ki elindeki bazı objelerin  ne olduğu konusunda fikir sahibi  bile değil…  Eski ya… bu ona yetiyor…

                                                                              *

Ben,  son beş altı yıl antika dünyasının içindeyim. Antika cenneti olan Ayvalık’taki antikacıların hemen hemen hepsini tanırım. Çoğundan alışveriş yapmışlığım vardır. Onlar da beni bilir. Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evlerindeki objelerin çoğu Ayvalık markadır. Bursa Soğanlı Pazarı, İzmir ve Karşıyaka’nın antikacıları da bana pek yabancı değildir. İzmir’deki Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp ile de özel bir dostluğum vardır. Kızlarağası Hanındaki antikacılar, Karşıyaka’daki antikacılar ve  üç beş  ay önce açılan Kemeraltı’ndakiAntikacılar Çarşısı, eskiseverler ve koleksiyoncular için bulunmaz adresler…

Benim özel olarak dikkatimi çekenler; gaz lambaları, lüksler, ahşap kasa radyolar, gramofonlar, dolmakalemler, kol saatleri ve masa saatleri… Yani; uyandırıcı, uyarıcı, aydınlatıcı objeler…

RasimeŞeyhoğlu  Aydınlanma Evleri de bu tür objelere ev sahipliği yapan kültür mekânları oluyor.

Amacımız; dünün değerlerinin bugünkü kuşaklarca  bilinmesi- tanınması… Eskinin unutturulmaması, dünle bugünü kıyaslama bilinci kazandırma. Öte yandan müzeciliğin sevdirilmesi, etnoğrafya müzeciliğinin yaygınlaştırılması. Tabii ki ‘ Kütüphaneciler İmparatoriçesi Rasime Şeyhoğlu’ nun kim olduğunun bilinmesi/ kütüphaneciliğin  öneminin kavratılması.

Bunun için de eskinin objelerini  toplama/ antikacılarla içli dışlı bir yaşam sürme son yıllarımızda olmazsa olmazımız oldu gitti.

Bir antikacı gördüğümde  kendimi ona akraba gibi duyumsayıveriyorum.

                                                                               *

Halil Oğul da onlardan biri.Yeni tanıştık sayılır. Geçen yıl Brüksel’deyken yanına uğrayacaktım güya. Kraliyet Kütüphanesi yakınlarındaki çikolatacılarda çikolata bayramı(!) yaparken unutuvermişim Halil’i. O gün bugün görüşüp özür dileyecektim ondan.

Bereket versin bu kez buluşabildik. Kemeraltı’ndaYılmazoğulları Pasajı’nda yakalayabildim onu. Dünya Antika Ve Koleksiyonculuk’ta. Mağazasındaki ürün çeşidi öyle çok ki insan buradan ne alacağını bilemiyor. İzmir’in çeşidi en çok olan antikacılarından o.

Elvis Presley’in plakları ‘’ Beni al ‘’ der gibi bakmakta size… Mağazalarda görmediğiniz türden bir bisiklet  ‘’ Beni al dolaştır ‘’ diyor sanki… Bir Uzakdoğu enstrümanı ‘’ Al beni çal, eğlen ‘’ diyor adeta.

Çeşidi belirsiz masa saati, ‘’ Bakıp seyredeceğine al beni odandaki masanın üstüne koy. ‘’  diyor gibi.

Gaz lambaları;  büfeleriniz, vitrinleriniz için sizi bekliyor. Ahşap ve metal biblolar ve bakır tepsiler ona keza..

Geçtiğimiz hafta   Ressam- Gazeteci  Fatma Marmara ve Yüksel Marmara kardeşlerim İzmir’e geldiğinde  doğruca onları oraya götürdüm. Yıllar öncesine meydan okur gibi dimdik ayakta duran olağanüstü güzellikteki  objeler arasında  zaman tünelinde yolculuk yapar gibi olduk.

Çok sayıda ülkenin kültürel kimliği karşımızdaydı adeta. Amerikalının araç plakası, Almanyalının bıçağı, Kızılderilininav  yeleği, Fransalının yıllar öncesinden kalma biblosu, Erzincanlının bakır tabağı, Hollandalının  termometresi vs. hepsi karşımızdaydı.

Halil Oğul’un ve kardeşlerinin nesneler cenneti burası.

Günde kaç kişi girip çıkıyor bilmiyorum ama  Kemeraltı çarşısında, Antikacılar Çarşısında  ya da Karşıyaka/ Bostanlı gibi bir yerde  olsa bu mağaza, herhalde miting alanı gibi  dolar taşar. Giren çıkan belli olmaz.

BertoltBrecht’in ‘’ Dün, bugünle beslenerek yarına ulaşır. ‘’ sözünü doğrular gibi adeta.

Eskiye, antik eşyalara, değerli objelere göz gezdirmek için buraya uğrayın lütfen. Uluslararası antikacı Halil’e merhaba deyin, aradığınızı bulamazsanız sipariş verin. Halil’in onu bulacağından adınız gibi emin olun. Çünkü o, Avrupanın  ikinci el pazarlarını karış karış gezen bir eskici.

Türkçesi, Kürtçesi, Flamancası ile de  Avrupalıyla anlaşmakta sorun yaşamayan bir antikacı.

 

 

 

 


Bu yazı 3627 defa okunmuştur.



Recai ŞEYHOĞLU Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri