21-11-2022 Konuk Yazar

 

Günümüzde artan bir hızla çevre karada, denizde ve havada hızla kirleniyor. Bu konuda uzmanların hazırladığı raporlarda meydana gelen olumsuzlukların %90 ında sorumlu insanoğlu.

Bilim insanları, yıllık 1 derecelik sıcaklık artışının sınırlandırılamaması durumunda dünya nüfusunun neredeyse yarısını felaket bir senaryonun beklediğini, iklim kaynaklı felaketlerin artacağını ve yaşamı tehdit eden sıcaklık ve neme maruz kalınacağına açıklıyor.

Bu açıklamaları ise bizzat şu günlerde 20 derecelere varan sıcaklıklar, ani yağış ve fırtınalarla yaşıyoruz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 3 Ekim’de yaptığı iklim krizi ile küresel bir mücadele yürütülmesinin önemine dikkati çektiği konuşmasında iklim krizinin küresel boyutunu açıklıyor. “Pakistan’ın 3’te 1’i seller altında. Avrupa’da son 500 yılda yaşanan en sıcak yaz. Filipinler mahvolmuş halde. Küba’nın tamamı karanlıkta ve Amerika Birleşik Devletleri’nde, Ian kasırgası hiçbir ülkenin ve hiçbir ekonominin iklim krizine bağışık olmadığını acımasız bir şekilde hatırlattı.”

Birleşmiş Milletler tehlikeyi 1988 yılında görmüş ve oluşturduğu ‘Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu’ ile hazırladığı raraporlar ile alınacak tedbirleri belirlemiş ve belirlemeye devam ediyor.

BM’nin son raporları, hedefleri tutturabilmek için emisyonların 2030’a kadar yaklaşık yüzde 50 gibi “eşi görülmemiş” bir seviyede azaltılması gerektiğini ortaya koyuyor. Buna rağmen ülkelerin mevcut iklim planları bu dönemde emisyonların yüzde 10,6 artışı ve sıcaklık artışını 2,5 dereceye çıkarma riskini taşıyor.

İklim krizinin etkilerini azaltmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için başarılması gereken en önemli hedef, küresel sera gazı emisyonlarının hızla azaltılması.

Emisyonların gereken seviyede azaltılması için ise fosil yakıt kullanımının 2030’a kadar büyük ölçüde azaltılması ve yeni fosil yakıt yatırımı yapılmaması gerekiyor. Mümkün mü, çok kolay değil.

Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde 6-18 Kasım tarihlerinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ülke temsilcileri taslak metinde uzlaşamayınca yayınlanamadı. Gelişmiş ülkelerin iklimzede ülkelerin zararını karşılaması, sıcaklık artışı eşiği olarak 1,5 derecenin kabulü, fosil yakıt tüketiminin sonlandırılması gibi konularda ilerleme kaydedemediği belirtiliyor.

Aşağıda ki satırlar 1885 de Kızılderili Reis Seattlenin topraklarını satın almak isteyen ABD Başkanına yazdığı mektuptan alınmıştır.

…Washington’daki Büyük Şef bize dostluk ve iyilik dilekleriyle birlikte bizden topraklarımızı satın almak istediğini bildirmiş. Onun, bizim arkadaşlığımıza çok fazla ihtiyacı olmadığını biliyoruz. Ama biz onun önerisini düşüneceğiz…

…Bu dünyanın her parçası benim insanlarım için kutsaldır… …Beyaz adamın bizim yollarımızı anlamadığını biliyoruz. Beyaz adam için, toprağın bir parçası diğeri ile aynıdır. O sadece geceleri bir hırsız gibi gelip, topraktan ihtiyacı olanı alıp giden bir yabancıdır. Beyazlar için bir parça toprağın diğerinden farkı yoktur. Beyaz adam topraktan istediğini almaya bakar ve sonra yoluna devam eder. Aldıklarının kendinden parçalar olduğunun bilincinde değildir. Çünkü toprak beyaz adamın dostu değil, düşmanıdır. Beyaz adam topraktan istedigini alınca başka serüvenlere atılır. Dünya onun anası değil düşmanıdır. Onu yendikçe ilerlemeye devam eder…

…Beyaz adam, anası dünyaya ve kardeşi gökyüzüne sanki satın alınabilen veya yağma edilebilen bir mal gibi, koyunlara ve parlak boncuklara davrandığı gibi davranır. Onun bu iştahı ve hırsı bir gün dünyayı yiyip bitirecek ve geriye sadece çorak bir çöl bırakacaktır…. 

137 yıl önce bu günleri gören Reis Seattlenin toprakları elden gidince ırkı da yok olmuştu. Görünen o ki yok olma sırası beyaz adamda…                                

Yazar: H. Zeki Sungur


Bu yazı 5624 defa okunmuştur.



Konuk Yazar Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri