06-09-2022 Konuk Yazar

 

Muhtar kimdir ne iş yapar diye sorsam alacağım cevap şu olurdu. “Seçimle geldiği 5 yıllık görev süresi içinde köy ve mahallelerde devletin temsilcisi olarak köyün ya da mahallenin yönetiminden sorumlu kişidir.” Kelime anlamı bakımından da  “Seçilmiş kişi” anlamına geldiği de ilave edilebilir bu tanıma.

Peki, muhtarlarımızla ilgili aşağıda ki bilgileri ne kadarını biliyorduk?

Mahalle Muhtarlığının, 1944 tarihli ve 4541 sayılı Şehir ve Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunun belirttiği usul ve esaslara göre yürütüldüğünü…

Yürürlükte olan 51 adet Kanun, KHK, Tüzük Ve Yönetmelikte muhtarlara görev ve yetki verildiğini…

Türkiye de toplam 50.336 Muhtar olduğunu bunların 18.211 unun köylerde, 32.125 inin mahallelerde görev yaptığını…

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 1293 mahalle ve muhtarlık bulunduğunu…

19 Ekim’in Muhtarlar Günü olarak kabul edildiğini…

Bu girişten sonra gelelim başlıkta ki konuya. Kocaman alkışı hak eden 100 muhtarımıza.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı 1293 mahalle muhtarından gönüllü/seçilen 100 muhtarını iki aylık tiyatro ve müzik eğitimine almış. Sonuç mu?

Hayatlarında ilk defa sahneye çıkacak, hepsi amatör olan muhtarlar İzmir Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı öncülüğünde İzmir’in 100’üncü kurtuluş yıldönümü kutlamaları kapsamında İzmir’in kurtuluş hikâyesini anlatan “Kurtuluştan Demokrasiye İzmir Muhtarlar Müzikali” adlı tiyatro oyununu sahneye koymuşlar.

İşte bu müzikal ilk kez 26 Ağustostan 9 Eylüle Zafer Yolu Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında 5 Eylül’de 100ncü kurtuluş yılını kutlayacak Alaşehir’de 4 Eylül günü Şehit Fethi Sekin Gençlik Merkezinde sahnelendi.

Sırf bu oyunu seyretmek ve o heyecanı tatmak için İzmir’den Alaşehir’e gittiğim, seyretmekten büyük keyif aldığım oyunda Ege Bölgesi türkülerinden yola çıkarak üç efe “ Atçalı Mehmet, Yörük Ali, Çakırcalı Mehmet,” ve iki kadın kahramanın “Çete Emir Ayşe, Gördesli Makbule” nin Milli Mücadelede ki örgütlenmeleri,  cephedeki çatışmalarının hikâyesini anlatıyor.

Oyun; 100 kişilik oyuncu kadrosu yanında, onlara eşlik eden orkestrası, türküleri ve marşları seslendiren korosu ile milli mücadele tarihinden kesitleri sunarken kostümler ise bu görsel şölende baş tacı olmayı hak ediyor…

Oyunun başlangıcında ellerinde fenerleriyle sahneye çıkan grubun sahne çıkışlarında  fenerleriyle Gazi Mustafa Kemal’i selamlamaları o kurtuluş günleri değil fetihler kutlanmalı diyen densizlere bir cevap diye düşünüyorum.

Ve de hemen ilave etmeliyim ki kurtuluş günleri böyle etkinliklerle taçlandırılmalı tarihi anlatan, o günleri bir defa daha hatırlatan görsel oyunlarla, isterdim ki bu müzikal oyun 9 Eylül günü Gündoğdu Meydanında sergilenmeliydi bir pop şarkıcısının konseri yerine…

Amatör ruhla sahne alan ama sahnede bir profesyonel gibi rol yapan ve o günlerin heyecanını yaşayan ve yaşatan muhtarlarımıza kocaman yüzlerce alkış. Tabii ki kocaman alkışlar onlara da gidecek  müzikalin genel sanat yönetmeni Vedat Murat Güzel, yönetmen Aysel Güzel, yazar Emre Behiç Yavuz, müzik Pelin Kadıoğlu, dans koreografı Özgür Adiloğlu’na. Teşekkürler hepinize emeğinize saygıyla…

Özel alkış ise Çiğli Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı sevgili dostum Hıdır Işık’a sevgi ve saygıyla…

Son söz; Karabağlar Bahçelievler Mahalle Muhtarı Mehmet Köse’den: Bu oyunun içinde efelerimiz var, Ege var, Türkiye var, Atamız var, bayrağımız var, vatanımız var. Hepsini bir arada yaşamak bizleri çok mutlu ediyor. Bu duyguyu anlatamam. Herkesi bu oyunu izlemeye davet ediyorum.”    05.09.2022

Yazar: H.Zeki Sungur

 

 


Bu yazı 5472 defa okunmuştur.



Konuk Yazar Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri