01-01-2020 Konuk Yazar
Konuk Yazar

Konuk Yazar

ARALIK 2019 SANAT ETKİNLİKLERİNDEN BİR DEMET

 

6-16 Aralık 2019 günlerinde 8. Uluslararası İzmir Tiyatro festivali düzenlendi.TAKSAV’ın yürüttüğü bu festivalin teması “birlikte yapabiliriz.” Hidayet Sayın Emek Ödülü, Meltem Cumbul Onur Ödülü aldı. 31 oyun sergilendi. 15 Aralık, Pazar günü “ExperimentalTheatreEverywhere” adlı gürcü topluluk “BaldSingerLady”(Kel Şarkıcı)yı sahneledi. Türkçe üst yazılı olan bu oyun, absurd tiyatronun bir klasiği olup yıllarca önce Ankara Devlet Tiyatrosu’nca da yorumlanmıştı. Eugeneİonescu’nun bu oyununda mantıksız görünen düşünceler, sözcükler savruluyor. Sahnenin ortasında iki karış derinliğinde bir havuz olup oyuncular havuzun içindeki sandalyeler üzerinde görüşmelerini yaptılar. Elbette zaman zaman da ıslanarak. Konusu kısaca iki aile arasında geçiyor. Sürekli  tartışır ve yarışırlar.  Aşkın ve anlayışın olmadığı bir dünyada yaşıyorlar.  Şarkıcı zaman ve mekanda çığlık atsa da kimse onun sesini duymuyor. Tükenen dünya da dönmesini sürdürüyor.

6 Aralık günü Dünya Koro Müziği Özel Konseri  Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nde çok sesli koro severlerce mutluluk ve heyecanla dinlendi.  Sahnede Üniversite, Lise, Belediye, Çocuk, TRT ve özel çok sesli korolardan oluşan 14 koro yer aldı. Repertuvarlarda; yerli yabancı çok seslendirilmiş halk şarkıları da vardı, çok seslendirilmiş pop şarkıları da. Türkiye Polifonik Korolar Derneği’nin düzenlediği bu etkinlikten amaçlarının,  koro severlerin desteğiyle koro müziğine olan farkındalığı arttırmak ve bu buluşmayı her sene geleneksel hale getirmek olduğu belirtildi. Daha iyi akustiği olan daha iyi bir sahne özlemiyle salondan ayrıldık.

13 Aralık günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde; İsmet İnönü ve Demirhan Altuğ’u anma konseri gerçekleştirildi. Şef önce İsmet İnönü’nün yaşamını hiç bir yorum yapmadan okudu. Demirhan Altuğ’un da aynı şekilde müziğe yaptığı katkılarını anlattı. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası önce SamuelBarber’in huzur veren “yaylı çalgılar için adagio, op.11”ini çaldı. 56 yaşındaki rus viyolonselci KirillRodinise  F. Gulda’nın “viyolonsel konçertosu”nu çaldı. Bir çok ödül sahibi genç çellocu bestecinin zor parçalarından biri olarak bilinen bu parçayı büyük bir ustalıkla çaldı. 30 yaşındaki bu beste caz, rock türleri esinli olmasıyla, doğaçlamalarıyla gençlerin de gönlünü  kazandı.

18 Aralık günüAhmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde  Olten Filarmoni Orkestrası’nın konseri vardı. Fatma-Ceyhan Olten adlı işinsanı bir klasik müzik âşığı  çiftin kurduğu orkestrayı İbrahim yazıcı yönetti. Solist ise genç kadın saksafoncu İngiliz JessGillam. Dinleyici olarak da gençlerin çokluğu bizi mutlu etti. Arka yukardaki koro bölümü bile doluydu. DariusMilhaud’unScaramouche Saksafon Konçertosu’nu Jess sevinçle icra etti. 3. Bölüm olan Brazileira’nın aynı zamanda bis parçası olup yeniden çalması kaçınılmazdı. Brezilya sambasından esinlenen bu bölüm uzmanlarca “gerçek olamayacak kadar etkileyici” olarak değerlendiriliyor. Hâlâ dinlemediyseniz youtube size yardımcı olur.

22 Aralık, Pazar günü Aziz Vukolos Kilisesi’nde özel iki çok sesli koro konseri olduğu haberi aldık. Ancak gittiğimizde konserin iptal edildiğini öğrendik. Yine de bahçenin bir köşesinde konuşlanan ve daha önce gezemediğimiz İzmir Basın Müzesi’ni sindire sindire gezerek mutluluğumuzu bozmadık. Kilise 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış ve şu an kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Müze de bu kilisenin müştemilatında yer alıyor. Kilisenin Tarihi Kentler Birliği Ödüllü olduğunu da belirtelim. Öldürülen gazeteciler odası, ilk fotoğraflar, daktilolar( mekanik ya da elektrikli), kameralar, filmler, ses kayıt cihazı, video kamera, Attila İlhan Odası ağırlıklı olarak sunulan bölümler. Müzeyi gezerken basının zamanla yolculuğuna tanık olmanın heyecanını yaşadık. Fotoğrafın 100 yıllık dönüşümüne tanık olduk.

25 Aralık, Çarşamba günü Yaşar Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nı,YeniYılKonseri’ndeuzun yıllardır Türkiye’de orkestralarımızın şefliğini yapan AntonioPirolli yönetti. Solist Letonyalı soprano IngaSlubovska-Kancevica popüler opera aryalarından bir seçmeyle karşımızdaydı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül sahibi soprano parlak sesiyle aryalara can verdi. İmparator, Mavi Tuna vb. Strauss valsleri ise gecenin anlamına en uygun yapıtlardı.

26 Aralık, Perşembe günü Narlıdere Belediyesi Çocuk Senfonisi’nin ilk konseri vardı. Orkestra şefi Kartal Akıncı yetiştirdiği çocuk müzisyenlerle gurur duyduk. İstiklal Marşı ile başlayan konser; J. Pachalbel’inCanon’u, Mozart’ın 20. Piyano konçertosu’ndan 2. bölümle sürdü. Solist Nehir Özsengin’in uluslararası yarışmalarda ödül kazandığı öğrendikten sonra bis olarak kendi  bestesini yorumladı.  JingleBells, Strauss’usRadetzky Marşı, 10. Yıl marşımız ille gece tamamlandı. Bu tip konserler için akustuği iyi yeni bir salon isteğiyle mutlulukla ayrıldık.

28 Aralık, cumartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Türgök’ün Fazıl Say konser vardı. Fazıl Say açıklamalı bir konser verdi.  İzmir Süiti ilk parça olup 7 bölümden oluşuyordu. Fazıl Say, 2.,4. ve 6. bölümler Brahms, Chopin ve Rahmaninov İzmir’in Dağlarında’yı dinleseydiler nasıl yorumlarlardı fantezisiyle bestelediğini  belirtti. İkinci bölümde ise 250. Doğum yılı kutlanan Beethoven’e bir saygı niteliğindeydi. Fa minör tonundaki appassionatasonatı’nda  bestecinin büyük bir yaşam mücadelesi verdiğini açıkladı. Son bölüm ise Mozart’ın La majör piyano sonatı idi. Beste bünyesinde ünlü Türk Marşı’nı da barındırıyordu.

Konuk Yazar: Nüket Hürmeriç

 

 

 

 

 


Bu yazı 1372 defa okunmuştur.



Konuk Yazar Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri