27-01-2023 Konuk Yazar
Konuk Yazar

Konuk Yazar

56. HALKA İLE BİR KENTİN KIYILARINDAN İÇE GİRMEK…

 

‘Alaşehir ‘

Kıyılar sınar çizer. Kimileyin keskin, kimileyin de yumuşak bir belirtiyle. Sınırlar sonsuzsa boğulur giderseniz belirlenen alanda.

Kentler de böyle midir derseniz yanıtlar çoğalır.

Günümüzdeki kentler sınır tanımadığı için buralar metropole dönüşmekte. Bu aksak dönüşüm ve sağlıksız yerleşim bir kültür karmaşası içinde bireylerini boğar. Ardından birçok sorunları da beraberinde getirir.

Sonuç, yozlaşan ve kendini kaybeden sokaklar, caddeler; evler, gökdelenler… Ruhsuz kentler! Sağlıksız ve sorunlu insanlar! Ötesi kocaman bir yok oluş!

Kimliğini kaybeden, kültürünü yitiren çocuk, ergen ve gençler. Umudu tükenen yaşlılar…

Yani hepimiz!

Medya, sosyal iletişim araçları, reklamlar, çarpıtılmış haberlerle kendi içimizde koca bir sınır. Bu sınır durdurulamadığı zaman sonsuz döngüyle bizi hem içten hem de dıştan sararak boğar. Birimiz değiliz nefessiz kalan hepimiziz.

Bu girdaptan kurtulmanın yolu ancak kararlı, atılgan ve dinç neferlerle gerçekleşir. Bunlar uzağı görebilmekle kalmaz öne çıkan her engeli aşıp düze çıkarırlar. Böylece karanlıkta bir fener olurlar.

Bu çemberi kırıp sınırları aşabilen, feneriyle daha çok ışık veren biri de Recai Şeyhoğlu!

Yıllar önce değerli Türkü Anamız Rasime Şeyhoğlu adına açılan kütüphanelerle başlar bu aydınlanma. Bugün daha da genişlemekte, kararlı adımlarla sınırları aşmakta…

Işığı çoğaltan 56.Kütüphane zincirinin halkası; Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 25 Ocak 2023 Çarşamba günü Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, CHP Manisa Milletvekili Adayı Semih Balaban, CHP Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan, Eğitimci-Kütüphaneci-Gazeteci  Recai Şeyhoğlu, Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu, İl ve ilçelerde kurduğu kitaplıklarla bilinen, blog yazarı Emekli Albay Hasan Zeki Sungur ve Karikatürist-Yazar ve Psikolojik Danışman Hasan Efe ile kalabalık davetlilerin katılımıyla gerçekleşti Alaşehir’de.

Ayrıca Anayasa Mahkemesi Eski Başkanlarından Hukukçu-Şair ve Yazar Yekta Güngör Özden, önceki İzmir Valilerinden ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nden emekli Kemal Nehrozoğlu ve Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk de telefonla açılışa katıldı.

Rasime - Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri’nin 56. halkası geç olsa da gerçekleşti. Öte yandan kendi iç öyküsü ve anılarını  daberaberinde getirdi.

Toplam 4255 kitaplı Öner Yağcı Edebiyat Tarihi Kütüphanesi ve Erol Toy Kütüphanesi ile Feyza Hepçilingirler-Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evi’nin açılışı kent insanlarına bir ışık ve su oldu Alaşehir’in eski Düğün Salonu ve Balık Pazarı’nda.

Öncesi 2020’ye bakan bu  Kütüphane, 23 Eylül 2020’de Çiğli’den Alaşehir Belediyesi’ne taşınmıştı. Burada sınırı aşamadığı için kitaplar, raflar ve aydınlanma  evi eşyaları beklemek zorunda kalmıştı.

Koliler içindeki kitapların her sayfasından dışarı taşıp okurla buluşmak isteyen sözcükler, tümce ve paragraflar günlerce, aylarca, iki buçuk yıl paketler içinde çığlık atsa da bir türlü okurla buluşamadı sayfalar, yapraklar ve anılar yüklü eşyalar…

Özetle… Kitaplar ve o kültür malzemeleri, bilemediğimiz gerekçelerle,koliler içinde bekledi de bekledi.İşbilmezlik nedeniyle olsa gerek…

Cervantes, Gogol, Shakespeare, Şirazlı Sadi, Konfüçyüs, Stendhal, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve onlarca şair ve yazar Alaşehirlilerin burnunun dibinde olmasına karşın bir türlü buluşamadı bu kentin çocuklarına ve gençlerine…

Alaşehir’deki kütüphane ve aydınlanma evi, 20 Haziran 2016’da Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’inolağanüstü  katkıları ve çabalarıyla ‘ Aziz Nesin Çocuk Kütüphanesi ‘, ‘ Öner Yağcı Edebiyat Tarihi Kütüphanesi ‘ ve ‘ Feyza Hepçilingirler- Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evi ‘ olarak kurulmuştu Bergama’nın en büyük mahallesi olan Tepeköy’de.

Tabela da gösterişli mi gösterişli/ normalin dışında ölçülerde İzmir’de yaptırılmış ve nice zahmetler sonunda taşınmıştı Tepeköy’e.

 TEPEKÖY KÜLTÜR MERKEZİ ana başlığı altında Aziz Nesin Çocuk Kitapları Kütüphanesi 43’üncü, Öner Yağcı Edebiyat Tarihi Kütüphanesi de 44. kütüphane olarak görülüyordu tabelada.

Açılış da görkemli mi görkemli olmuştu.

İstanbul’dan, Ankara’dan, Burhaniye’den, Ayvalık’tan ve İzmir’den  katılan konuklarla…

Halk dansları, şiirler ve şarkılarla…

Kaymakam Osman Canatan, hayran kalmıştı müze gibi düzenlenmiş olan bu merkeze…

Bırakınız  köyleri/ beldeleri, ilçe merkezlerinde bile bulunmayan bir zenginlikteydi Tepeköy Kültür Merkezi.

Yerel seçimlerden sonra yeni seçilen muhtar kütüphaneyi istemeyince  Recai Şeyhoğlu da içi kan ağlayarak Karşıyakalı dişhekimi Oğuz Erbatu’nun yönlendirmesiyle Çiğli Belediyesi ile ilişki kurup merkezdeki her şeyi 10 Ağustos 2019’da  sayım yaparak/ envanter çıkararak Çiğli Belediyesi’ne taşımıştı.

Terslikler burada da sürdü.

Eşyaların taşındığı o muhteşem Uğur Mumcu Kültür Merkezi binasının ruhsatlı ve elektriklerinin de bağlı bulunmadığı anlaşıldı. Ama aylar sonra…

Bir başka beceriksizlik de burada yaşandı. Belediyenin sorumlu kıldığı kişinin binayla ilgili hiçbir bilgisi olmadığı anlaşıldı. Kitaplar, bu nedenle Çiğli’nin çocuklarına  ulaşamadı bir türlü.Haftalar, aylar sonra o sorumlu kişiden 8 Temmuz 2020’de Recai Şeyhoğlu’na gelen telefon şöyleydi: ‘’  Başkanımız ve kültür müdürümüzle durumu değerlendirdik. Araya da pandemi girdi zaten. Binanın da ruhsatsızlığı falan… Kararımızı verdik, siz eşyalarınızı bıraktığımız Uğur Mumcu Mahallesi Kültür  Merkezi’nden alabilirsiniz.’’

Yani… 11 aydır kolilerde bekleyen kitaplarımızın okurlarla buluşmadan bize verileceği, verileceği de değil/ almamız gerektiği söyleniyordu sorumlu kişi(!) tarafından…

Hem de görüşüp konuşarak değil, telefonla bildiriliyordu bu haber. ( Recai Şeyhoğlu- Tepeköy’de Tepetakla  Çiğli’de Hüsran / Bassaray Yayınları- Temmuz 2020 )

Şeyhoğlu, yaşadığı travmayı kitaplaştırmak zorunda kalmıştı.

Kitabı okuyan Çiğli Belediyesi sorumlularından bir tepki geldi mi diye soracak olursanız hemen söyleyelim: Hayır!

Haklı olan  kişi, dava açmaz mıydı o kitapta yazılanlar için?

Bir kamyon eşya ve kitabın serüveni  bununla da bitmemişti.

Alaşehir köylerindeki okullara kitaplıklar kuran, kitap kulüplerine üyelikleri olan Alaşehirli emekli albay Hasan Zeki Sungur’un çabalarıyla Alaşehir Belediyesi ile kurulan ilişki sonrası kitaplar; şoför, muavin, Recai ve albayın kan ter içinde kaldığı o gün Çiğli’den alınarak 23 Eylül 2020’de Alaşehir’e taşındı.

Alaşehir açılışı mı?

25 Ocak 2023’te…

Neden bu kadar geç diyecek olursanız…

O kadarını bilemiyoruz.

İyi ki Recai Şeyhoğlu, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban’ın aracılığıyla Başkan Ahmet Öküzcüoğlu’nagörüşmek için randevu talebinde bulunmuş.

11 Ekim 2022 tarihinde Manisa’da yapılan bu görüşme sonrası Başkanın Alaşehir’i arayıp talimat vermesi, işi hızlandırmasıyla gerçekleştirilmiş oldu açılış.

Başkan el atmamış olsa kim bilir daha ne kadar bekleyecektik…

Aydınlanma Evi eşyalarının tümünün camlı dolaplara yerleştirilememiş olması, onların neden  depodan çıkarılamamış olması gibi aksaklıkların da kısa zamanda giderileceğini umuyoruz.

Tepeköy’de duvardaki o ipek halı, çeşit çeşit kol saatleri, dolmakalemler, biblolar, Feyza Hepçilingirler’in kibrit koleksiyonu ve ona verilen plaketler Alaşehir’i daha çok zenginleştirmez mi?

Ya o yıllara meydan okuyan çeyiz sandığı? Şeyhoğlu’nun yıllardır koruyup geldiği o tahta sandık buraya apayrı bir mübadil hava(!) katmaz mı?

Balık Pazarı’nın atmosferini varsıllaştırmaz mı?

Açılış gününe kadar keşke bu arızalar da giderilmiş olsaydı…

23 Eylül 2020’den 25 Ocak 2023’e kadar çözülmüş olmalıydı dersek bilmem üzmüş mü oluruz önceki kültür müdürümüzü?

Kusur, insana özgü… Hepimiz yanlış yapabilir, hepimiz yanılabiliriz.

Önemli olan,  yanlışın farkına varıp  düzeltmek!

 Alaşehir Belediyesi, nice güzelliklere attığı imzanın yanında belediye ailesi olarak Rasime - Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri’ne de kucak açmış oldu. Eminiz, zincir olarak onlar da bundan böyle Alaşehir’e kültürel hizmetler konusunda el vereceklerdir.

Karşıyaka Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı olan Recai Şeyhoğlu, Alaşehir Belediyesi söz konusu olunca elinden geleni yapacaktır mutlaka…

Çünkü açılış günü kazaya kurban giden dişlerinin acısını/ ağrısını dişhekimi olan Başkan Ahmet Öküzcüoğlu dindirdi, uzattığı el ile…

Her şeyden önce bu borcunu ödemeli Recai öğretmen !?

Başkan Öküzcüoğlu, o gün  açılışta da ne de güzel konuştu :

“Ben içinizden biri değil, içinizi bilen biriyim. Hatta ağzının içini bile biliyorum. Çünkü ben diş hekimiyim. Bize bu zenginliği armağan eden, kentimizi zenginleştiren Aydınlanma Evi ile geçmişe köprü olan bu değerleri bize bağışlayan Kıymetli Yazarlarımız Feyza Hepçilingirler, Öner Yağcı ve Alaşehir’imizin değerli yazarı Erol Toy’a sevgi ve saygılarımıiletiyorum. Ayrıca Erol Toy’un ailesine buradan selamlarımı gönderiyorum.

Bu kütüphanede insanlarımız aydınlanacak, çocuklarımız, anne ve babalarıyla gelip buradan yararlanacak bizler daha mutlu olacağız. Bize bu armağanları sunan değerli Recai Şeyhoğlu’na sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Daha sonra söz alan Manisa Milletvekili Aday Adayı Semih Balaban,

“Kütüphaneler bizlerin geleceğine ışık tutan yerlerdir. Bu raflardaki kültürel aktarımlarla geçmişimizi tanıyıp yepyeni bir gelecek oluşturacağız. Bu yolda bıkmadan, usanmadan ve hiç yorulmadan koşan Recai Abimiz bizim önümüzü açıyor, çalışmalarıyla hepimize örnek oluyor,”derken ne kadar da coşkuluydu.

Mutluluğu her halinden belli olan Recai Şeyhoğlu ise;

“Kütüphanemizi ve Aydınlanma Evimizi Alaşehir’de açmaktan çok mutluyum. Buradaki açılışa omuz veren değerli Manisa Milletvekili Aday Adayı/ kardeş bildiğim Semih Balaban’a, bizi bu topraklara yönlendiren / Alaşehir köylerindeki okullara kurduğu kitaplıklarla çocuklara ışık olan Emekli Albay Hasan Zeki Sungur’a ve Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Açılış her ne kadar gecikmiş olsa da kitaplar aydınlığa çıkmış oldu. Bunun için çok mutluyum. İnanıyorum ki, Aydınlanma Evi’ndeki eksiklikler de giderilecek. Bizler de bu halkanın zincirlerini çoğaltarak sınırlarımızı genişleteceğiz.

Önümüzdeki günlerde Şanlıurfa’nınHaliliye İlçesi’nde Kemal Nehrozoğlu-Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evi ve Kütüphanesi, İzmir’in Bayındır İlçesi ile CHP Konak İlçe Başkanlığı’nda da birer Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi açarak yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Bize destek veren bütün dostlarıma ve siz değerli kitapseverlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sağ olun var olun,” diyerek  dillendirdi aklından geçenleri.

Açılış sonrasında konuklar, önce tarihi binada yer alan Alaşehir İlçe Halk Kütüphanesini,  sonra da St Jean Church, Yıldırım Beyazıt Camisi, Eski Yoğurt Pazarı ve restore çalışmaları süren Belediye Eski Başkanlarından Turhan Alakent’in evini ziyaret ettiler.

Şeyhoğlu’nu  açılış sonrasında en çok mutlu eden  haber ise Başkanın kendisine gönderdiği şu iletiydi:

‘’ Aydınlanma Evi için gönderdiğiniz malzemelerin bir kısmı yerimizin yetersiz olması sebebiyle  kullanılamamış. Ancak, depomuzda hâlâ mevcutmuş, bilginiz olsun.’’

Onlar da camlı dolaplara yerleştirildiğinde  eminiz Alaşehir, olağanüstü güzellikte bir etnoğrafik atmosfere sahip bir kültür mekanına sahip olmuş olacak.

KONUK YAZAR OLARAK  '' ZEKİ BOYACI '' 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı HALKA-ILE-BIR-3.jpg

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı HALKA-ILE-BIR-2.jpg

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı HALKA-ILE-BIR-4.jpg

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı HALKA-ILE-BIR-7.jpg

 

 


Bu yazı 5061 defa okunmuştur.



Konuk Yazar Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri