27-09-2024 Konuk Yazar
Konuk Yazar

Konuk Yazar

61. KÜTÜPHANE İLE 13. RASİME ŞEYHOĞLU AYDINLANMA EVİ BOSTANLI’DA AÇILDI

 

Bu görselin Alt özniteliği boş. Dosya adı: Screenshot_2024-09-27-10-59-26-202.jpeg

Konuk Yazar:Karikatürist Yazar Hasan Efe

1500’ün üstünde kitabı raflara yerleştirdiğinde  kanat takmış gibiydi Recai Şeyhoğlu.

Haziran sıcağında Çatı Bostanlı’da10 gün kadar mesai yapmış, arkadaşlarıyla envanteri çıkarmış ve o güzelim kitapları yerli yerine koyarak derin bir oh çekmişti. Artık Bostanlılılara merhaba diyeceklerdi Gorkiile,Balzac, Stendhal, Orhan Kemal, Nazım Hikmet ve onlarca Türk ve yabancı şair ve yazarla…

Çağdaş Türk ve Dünya klasikleri, araştırma- inceleme kitapları, felsefe kitapları, kişisel gelişim, popüler romanlar ve bilim- sanat dergileri ile ansiklopedilerden oluşan Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi ile aydınlanma evi  açılışa hazır olsa da  eylülün 26’sına kadar  nedense bu gerçekleşmedi.

Karşıyaka Belediyesi’nin  kültür müdürünün değişmesiyle birlikte  açılış  hızlandı ve 26 Eylül Dil Bayramı’nda  adı ‘ Rasime Şeyhoğlu Kitaplığı ‘ olarak değiştirilerek   görkemli bir törenle açılışı yapıldı.

Ödüllü şair- yazar Hidayet Karakuş, gazeteci- yazar Öcal Uluç, Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Dilek Karcı, eski il milli eğitim müdürlerinden Behçet Yavuz, eski milletvekillerinden- yazar Kemal Anadolve  önceki il kültür ve turizm müdürü Murat Karaçanta’nın konuşmaları ve Nüket Hürmeriç’in kitap konulu bir şiiri seslendirmesinden sonra gerek Recai Şeyhoğlu gerekse de kültür müdürü Leyla Keskiner’in verdiği bilgiler ışığında  Çatı Bostanlı’da  kitap ve kütüphane adına yaşanan güzellik, uzun süre belleklerden silinemeyecektir herhalde.

Fotoğraf sanatçısı Lütfü Dağtaş,  siyasetçi Gürbüz Karaelmas, kent konseyinin yöneticileri, emekli vali yardımcısı Ardahan Totuk, şair- yazar Veysel Çolak, karikatürist- yazar Hasan Efe, yazar Vicdan Efe, iletişimci Serkan Aksüyek, eğitimci Mehmet Yıldız, Cumhuriyet gazetesi idari ve mali işler sorumlusu İsmail Çetinkaya, Bergama Belediyesi Şirketler Müdürü Deniz Akyol, Dr. Barış Akyol, Menemenli Alev- Yakup  Akyol ailesi, İZ Gazete yazarı  Mülkiyeli Ayhan Bülent Toptaş, dişhekimiZekeriye Tan ve çok sayıda Karşıyakalı kitapseverin katıldığı açılışa önceki İzmir valilerinden Kemal Nehrozoğlu ve Emekli Vali/ Danıştay üyesi M.Temel Koçaklar iletileriyle, Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik de çelengiyle  omuz verdi.

Zaman zaman yerel yönetim ve kültür sanat etkinlikleri konusuna da değinilen programda Leyla Keskiner’in Salihli’de  geçmiş yıllarda belediye başkanlığı yapan/ şiir ikindilerinin mimarı Zafer Keskiner’le ilgili anılara da yer verildi. Keskiner, Salihli’yi ‘ Şiirin Başkenti ‘ yapmıştı.

 O gün Kemal Anadol’un sürprizi vardı. Açılışa, yazmış olduğu 7 romanla gelmişti.

Menemenli  Petkim emeklisi Yakup Akyol da  aydınlanma evi için kitap şeklinde düzenlenmiş bir  armağanla gelmişti.

Gelelim eksik gördüklerimize…

Kitaplığa adı verilen Rasime Şeyhoğlu’nun bizim bildiğimiz açılan 60 kütüphanede özgeçmişi ve fotoğrafı bulunuyor.

Okurlar pekala  merak edip sorabilirler, Rasime Hanım kim diye…

Fotoğrafının, özgeçmişinin bulunması gerekmez mi? Öğrenmeye hakları yok mu?

Kültür ve Turizm Bakanlığı da biliyor ki, Şeyhoğlu Ailesi özel kütüphanecilik alanında  1 numara!

Rasime Hanım da ödüllü bir kütüphaneci.

Bu ayrıntı herhalde gözden kaçtı.

Serkan Aksüyek, o akşam için  ‘’ Bugün dünyanın en zengin insanı benim. Çünkü, Bostanlı’nın kültür ve sanat adresi olan Çatı Bostanlı’daRasime- Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri’nin 61. Halkasının açılışı için ülkemizin aydınlık yüzlü insanları ile birlikteydim.’’ derken aslında bir gerçeğin altını çizmiş oldu.

Dil Bayramı, Bostanlı’da  hayallerimizin ötesinde  güzelliklerle geçti.

Rasime teyze yaşıyor olsaydı eminim  coşar, üst üste iki türkü ve bir de Pir Sultan Abdal’dan deyiş okuyarak bambaşka bir renk katardı geceye.Kimbilir, belki de ortaya çıkıp bizlere bir semah gösterisinde bulunurdu.

Türkü, kitap, semah dedim ya…

Çatı Bostanlı, bundan böyle unutulmaz imza- söyleşi, sergi, dinleti gibi programlara ev sahipliği yapacak gibi.

Çünkü ‘ Salihli Şiir İkindileri’ nin mimarı unutulmaz başkan Zafer Keskiner’in kendisine benzer biricik kızı ilçenin kültür müdürü oldu. Enerjisi ve aklıyla Karşıyaka’da  bilim- sanat- edebiyat  etkinlikleri ivme kazanacağa benziyor.

 

 


Bu yazı 117 defa okunmuştur.



Konuk Yazar Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri