18-11-2021 Fatma MARMARA (DURSUN)

 

1977 Seben doğumlu, genç Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak, Seben ve Seben göleti ile ilgili projeler ve yaptıkları çalışmaları anlatan bir basın toplantısı yaptı.

İlk, orta ve liseyi Seben’de okumuş, AİBÜ İşletme Bölümü mezunu, bir yıl yurtdışında lisan eğitimi yapmış ardından Seben’e geri dönmüş ve 19 sene babasıyla birlikte ticaret yapmış. 2002 yılında AKP Gençlik Kolları Kurucu Başkanı olarak siyasete atılmış. 3 dönem Süleyman Özbağ ile birlikte meclis üyeliği yaptıktan sonra, bu dönemde aday olup Seben Belediye Başkanı olarak seçilmiş olan Başkan Kavak, ilçeyi turizm ve tarım konusunda yeni atılımlarla kalkındırmaya çalıştıklarını anlattı.

Göreve yeni geldiği dönemde Seben Göleti’yle ilgili yaşadıkları bir olayı aktaran Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak; “İstanbullu bir iş adamı ağabeyimiz hafta sonunu geçirmek üzere ailesiyle birlikte Seben Göleti’ne ziyarete gelir. Biz Abant Gölü’nün 7 kat büyüklüğünde 23 km. çevresi olan, 50 milyon m³ su tutabilen devasa gölümüz var diyoruz. Yapanlarında bu manada, geçmiş dönemde Süleyman Bey’in, Alaaddin Bey’in ciddi destekleri var. Onlara da buradan teşekkür ediyorum. Bu iş adamımız ailesiyle beraber buraya gelip karşıdaki yaylada ihtiyacını karşılamak için yaylanın içine girer ve nahoş bir durumla karşılaşır. Bunun üzerine İstanbul’a geri döner. Bir gün sonra benim telefonumu bulur iş adamımız İbrahim Bey ve beni aradı, ‘Başkan iyi bir oyla %66 ile seçilmişsin, öncelikle hayırlı olsun. Fakat Seben Gölü noktasında bir bardak çay içecek, yemek yiyecek, akşamları kalabilecek bir mekanınız yok. Bu ayıp size yeter. Genç başkansın, bununla alakalı bir çalışma yap.’ dedi.”diye anlattı.

  Yaşanan bu olayın ardından İl Genel Meclis Üyeliğindeki arkadaşlarla beraber bölgeye geldiklerini belirten Başkan kavak; “Biz belediye olarak burayı kiralayalım. Burada bir tesis oluşturalım. Zaten mevcut bir tesis var. Bunun yenilenmesini yapalım. Çevre düzenlemesini gerçekleştirelim. Seben’e yakışır, Açıkhava organizasyon yeri, kafe, restoran, üstede butik otel hizmeti verecek yerin hazırlıklarını yapıp hizmete sunalım, dedik. Bu şekilde ve bu niyetle çalışmalarımıza başladık. 1,5 yıllık zorlu bir sürecin sonunda kiralama işini, gerçekleştirdik. Dolgu kısmını Bakan Yardımcımız Fatih Metin destekleriyle DSİ’ye 2020 yılında yaptırdık. 500 bin lira maliyeti var. Burada bulunan iskele de Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Seben gölündeki ilk iskele olması hasebinden bizim için önemli ve 500 bin m²lik bir alanı biz kilit parke ile çevre düzenlemesini yaptık. Altındağ Belediye Başkanımız ve Bolu Belediye Başkanımız Tanju Başkan kilitli parkelerde yardımcı oldu. Allah razı olsun. Vekillerimiz Arzu Aydın ve Fehmi Küpçü ile İl Başkanımızın destekleriyle bir hibe için görüştük. Bakanlığımızdan da söz aldık. İnşallah 2022 yılı Mayıs ayında görkemli bir törenle, sizlerinde katılımlarıyla buranın açılışını gerçekleştireceğiz.”dedi.

Bu alanda 700 kişiyi alacak bir açık hava organizasyon yeri yaptıklarını da belirten Başkan kavak; “Dedem çamı dediğimiz mevkide. O açık alanda düğün, nişan, sünnet, kına, mevlit ve benzeri etkinlikleri yapabileceğimiz bir alan oluşturduk.  Burasıyla ilgili bir düşüncemiz de 70 civarında karavanı aynı anda konaklatabileceğimiz, Bolu’daki bir ilki gerçekleştirmek. Burada karavan parkını hayata geçireceğiz. Elektrik ve su hatlarını çektik. Bu noktada çalışmalarımızı tamamladık. Ayrıca tesisin diğer yan tarafında da 300 m²lik ufak bir alanımız var. Orada da sportif olta balıkçılarına bir alan olarak düşünüyoruz. Sportif olta balıkçıları gelecek buraya, biz onlara imkanları ayarlayacağız. Yine Kano işi içinde geçen hafta rektör hocamızla görüştük. Bu alanda su sporları noktasında AİBÜ ve Seben Derneği ile beraber ortak çalışacağız. Su sporları alanında bütün etkinliklerini burada yapmaları için biz destek olacağız. Bence buradaki tesis yarın bir gün Gölcük’ü aratmayacak diye düşünüyorum. Çünkü ilk olması hasebiyle bu kadar kısa bir alanda farklı farklı etkinlikler yapabilecek güzel bir tesisi Bolu’muza kazandırdığımız düşüncesindeyiz. Yani burası baktığımız zaman Abant, Gölcük, Yedigöller’imiz var. Sırada olan yer bence Seben ve Seben Gölümüz ve Seben Göl Evimiz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buradaki tesisimizin, Seben Gölünün ilk turizm tesisi olması hasebiyle de çok önemli.”dedi.

Seben’de bulunan diğer turistik mekanlar ve tarımsal alanlarla ilgili çalışmaları aktaran Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak; “Seben dediğimiz zaman turizm, aynı zamanda bizim tarımda var. Seben’de çok değerli topraklarımız var. Seben Gölü’nden ‘Seben Ovasını Sulama Projesi’ bu sene tünel kısmı tamamlandı. 2022 sonuna doğru ve 2023 başı gibi inşallah çalışmaların tamamlanması planlanmakta ve 44 bin dekar arazinin ileriki yıllarda sulanması, kuru tarımdan sulu tarıma geçerek yaklaşık yıllık 30 milyar civarında bir katma değer getirmesi bekleniyor. Hem turizm hem tarım alanında Seben’de ciddi manada çalışmalar yapılıyor. Yine Solaklar Kaya Evleri Firikyalılar’dan kalan ve Çelebi Mehmet’in kaldığı, 8 aylık süreç sonunda Osmanlının 2. kuruluşunun ilk nüvesini başlattığı yer olarak biz algılıyoruz. Tabi burada biz daha önceki dönemde Süleyman Başkanımız zamanında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın vasıtasıyla burada bir tesis yapıldı. Kale formatında orada bizim bir restoranımız var. 8 tane bungalovumuz, 3 tane de hobit evi dediğimiz mağara evlerimiz var. Solaklarda Şair evlerimiz var ve Türksoy gurubu her sene buraya gelir. Şairler, yazarlar, düşünürler, sanatçılar burada bir haftalık çalışma yaparlar. 2021 yılında bu pandemiden dolayı yapılmadı. 2022 yılında 21 Mart’ta ‘Nevruz Kutlaması’yla’ birlikte biz onları davet edeceğiz. Orta Asya Devletlerimizden de ciddi manada katılım bekliyoruz.”diye belirtti.

Yine Seben’de bulunan diğer turistik alanlarla ilgili bilgiler paylaşan Başkan kavak; “Muslar Kaya Evlerimiz var, 333 mağaradan oluşan. Hoçaş Fosil Ormanı- Türkiye’nin ilk fosil ormanına sahip. Bununla ilgili tanıtım merkezinin çalışması tamamlandı. Yakın bir zamanda açılışını da gerçekleştireceğiz inşallah.  Çeltikdere bulunan Çeltikdere Kilisesi ve iki tane de kanyona sahibiz. Bunlardan biri Kınıkçı Kanyonu 23 km. zorluk seviyesi olarak 6 da 6, bir diğer kanyonumuz ise 12 km. Kuz Deresi Kanyonumuz. Geçen hafta Kasım ayı başından da Kuz Deresi 1. Etkinliğimizi gerçekleştirdik. Etkinliğimizde İstanbul, Ankara’dan dağcılarda vardı. Bolu’daki doğa yürüyüşçüleri, doğaseverlerde vardı. Onlarla beraber zorlu etabı 4,5 saat süre zarfında tamamladık. Aynı zamanda Milli Parklar o yürüyüş esnasında 12 km.lik Kuz Deresi Kanyonu ile ilgili bir proje hazırlama noktasında çalışması var. Orada rota, yürüyüş yolları ve seyir terası, balkon cam teras noktasında bir çalışma yapacaklar. İnşallah bu yürüyüşümüzü de geleneksel hale getirip her yıl Kasım ayında devam ettireceğiz.”diye ifade etti.

Seben’deki diğer yatırım ve proje çalışmalarından da bahseden Başkan kavak; “Seben merkezli ilk üretim tesisini bizler belediye meclisinden almış olduğumuz kararla firmaya teslim ettik ve ilk üretim işletmesine kazmayı vurdular, çalışmaya başladılar. Nisan Mayıs ayı gibi inşallah çalışmaları tamamlayıp, açılışı gerçekleştireceğiz. Merkezdeki ilk tesisimiz, ilk fabrikamız olacak. Bizim gibi küçük ilçelerin en büyük sıkıntısı, biz sürekli dışarıya göç veriyoruz, bu küçük ilçelerin hepsinin sorunu. Bizim amacımız şu normal mevcuttaki insanları tutabilmek, göçün bir nebze de olsa geri dönüşünü sağlayabilmek. Bu çalışmaları elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz.”dedi.

Millet bahçesi, TOKİ ve atıktan üretim yapan yakıt tesisini de basına tanıtarak anlatan Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak; “266 adet TOKİ konutlarımız tamamlandı. Hepsi satıldı. Vatandaşımız oturmaya başladı. TOKİ’lerin karşısında bulunan 4 dönüme yakın arazideki Millet Bahçesi’nin %70 tamamlanmış hali. İnşallah 1 ay içinde tamamlanacak ve buranın açılışını gerçekleştireceğiz. Buranın yapılmasında Çevre Bakanlığı’ndan almış olduğumuz hibelerle biz burayı gerçekleştirdik. Buranın peyzaj çalışması ve ağaç dikimi yapılacak. Burada market, kafeterya ve mescit kısımları var. Ücretsiz hizmet verecek, belediyeye ait. 3878 m² ve 15 gün içerisinde buranın tamamlanması bekleniyor. Bu noktada İl Başkanıma, Vekillere ve Bakan Yardımcısı Fatih Bey’e çok teşekkür ederim. Seben stadyumunun bakanlıktan onayını aldık ve 3 milyon civarında bir hibe gerçekleştireceğiz. 2022 yılında yapımına başlanacak. Atık su arıtma tesisimizin ihalesi gerçekleşti. Hibesini aldık. Firmaya yer teslimi gerçekleşti ve 550 gün sonucunda belediyemize atık su arıtma tesisimizi teslim edecekler. Atıktan üretilmiş yakıt tesisinin kurulum yeri. Toplamda burası 6 dönüm. 6 bin m² alan. Belediye tarafından biz Risk enerji firmasına burayı kiraladık. Bin metre kapalı alan yapacaklar.  Hafriyat çalışmalarına başlandı. Endüstriyel atık diye tabir ettiğimiz masa, sandalye, kumaş atıklarını buraya getirip, ayrıştırıp, yakıt haline getirip Ankara istikametindeki Sincan ve Kazan’daki çimento fabrikalarının %30 yakıtını karşılamak için kurulacak olan bir işletme. Seben merkezinde ilk üretim işletmemiz. Belediye meclisinden almış olduğumuz kararla, muhalefet ve iktidarıyla beraber oy birliği ile almış olduğumuz bir kararla beraber biz burayı firmaya kiraladık. İnşallah yakın bir zamanda açılışını yapacağız.”ifadelerini kullandı.

Saygı ve sevgilerimle…

Fatma Marmara

 

 

 


Bu yazı 8357 defa okunmuştur.



Fatma MARMARA (DURSUN) Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri