18-02-2020 Fatma MARMARA (DURSUN)

 

Eski çağlarda Tanrılar için yapılan ayinlerde, avcılık, savaş, hasat, mevsimler, doğum ve ölüm gibi törenlerde ortaya çıkmış olan dans (Raks), tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, bir sanat, bir tedavi şeklidir.

Ortaçağ’da Saraylarda sergilenen eşli danslarda çiftlerin birbirinden uzak durduğu, sadece ellerinin birbirine dokunduğu, volta, mazurka, polka, kadril ve cava gibi dansların yapıldığı o günlerden, bugünlere, Salsa, Latin, Zumba, Oryantal, Folklorik gibi değişim göstererek gelmiş olan dans, kişilerin hem bedenlerini çalıştırıp hem ruhlarını mutlulukla besleyip kendini dingin, huzurlu hissetmesini sağlıyor.. Dans aynı zamanda bireyleri sosyalleştirip, aidiyet duygusunu tatmin ederek, teknolojik bağımlılık içerisinde bulunan, toplumdan uzaklaşarak giderek yalnızlaşan, kendi iç dünyası içerisinde ya da sanal alemde yaşamaya başlayan bireyin, toplumsal hayata geri dönmesine,  toplumla uyumlu yaşamasına katkı sağlıyor.

Bolu Dans Sanat merkezi’de bu anlamda verdiği çeşitli dans eğitimleriyle tüm bunlara katkı sağlamak amacıyla, aralıksız çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu yine bu dans eğitimlerinden biri olan ‘Tango’ tanıtım derslerini vermesi için Ankara’dan 35 yıldır dans sektörünün içinde olan “Dünya Arjantin Tango” 4.lüğü bulunan uluslararası eğitmen, Türkiye’de birçok eğitmen, birçok şampiyon dansçı yetiştirmiş olan Dans Hocası Soner Güngörmez Bolu’ya geldi.

Bundan sonraki çalışmalarına yine Bolu Dans Sanat Merkezi’nde devam edecek olan Dans Hocası Soner Güngörmez; “Bolu’da arkadaşlarımız tango için ihtiyaç doğduğunu söylediler. Ben çok memnun oldum açıkçası böyle bir yere gelip ‘Tango’ dersleri verdiğim için. Bugün buradaki ‘Tango Tanıtım’ dersinde bile çok güzel bir katılım olduğunu gördük. Güzel de bir ihtiyaçta var gibi hissediyorum burada tango dersine. Bu etkileşim devam ederse ileride bunun geceleri yapılır, organizasyonuyla yine festivallere kadar gidebilecek bir yer Bolu. Herkesinde Bolu’da gelip katılmasını isteriz. Bolu’da bir uluslararası festival boyutuna getirip, insanların gelerek burayı görmelerini de isteriz açıkçası. ”diyerek sözlerine devam etti.

Tango bir yaşam tarzı olduğunu, bunun zamanının olmadığını belirten Soner Güngörmez; “ Belirli temel programı ilerletmemiz adına 3 ay başlangıç, 3 ay orta, 5-6 ayda ileri seviye diyebiliriz ama asıl yol ondan sonra başlıyor. Belirli bir süre sonrada yaşam tarzı haline geliyor. Keyfi de o zaman çıkmaya başlıyor açıkçası, artık konuşur gibi dans ediyorsunuz ondan sonra da insanlar hayatta büyük değişkenlikler yaşıyor. Belki uzun zamandır aradığı şeyi bulmuş oluyor. Bir kere çok güzel bir spor diyebiliriz. Müzikleri de dünyaya mal olmuş müzikler. Tangonun ortamında da orada sanki farklı bir dünyada yaşıyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. Ben birçok dansla uğraşıyorum, yaklaşık 45-50 ye yakın dans biliyorum ama tango felsefesi ve yaşam tarzı çok önde götürüyor insanları. Gerçekten bir yaşam tarzı var.”diye ifade ederek tangoda ülkemiz olarak bulunduğumuz yeri anlattı.

Dünyada Arjantin’den sonra en iyi tango yapan, en iyi tangocu yetiştiren 2. Ülke olduğumuzu vurgulayan Soner Güngörmez; “ Çok iyi noktaya geldik, çok iyi dansçılarımız var, hatta yurt dışında bile eğitim veren eğitmen arkadaşlarımız var. Bolu bu konuda belki biraz geç kalmış ama bu açığı hemen kapatıp, biz Bolu’nun da buna dâhil olmasını istiyoruz. Çok da güzel şeyler olacağına inanıyoruz. İnsanların spor, sanat gibi bir şeyle uğraşması gerekiyor. Dansta da hem spor yapıyor hem de müziğini dinliyor. Bu aktivitede de belirli bir zaman sonra bir aile gibi oluyor. Böylece bir sürü organizasyonlar da beraber yapılmaya başlanıyor. Tango gecelerimiz, pratiklerimiz başlayacak ve dolu dolu haftanın 1-2 gününü geçirmiş olacak insanlar. Birçok ihtiyaçlarını bu dansla gidermiş olacaklar aslında ve sadece dans olarak bakmamak lazım. Hem sağlık olarak, ruhsal, psikolojik gelişim, değişim olarak bir sürü süreci kapsayan bir yol aslında kafasındaki birçok olumsuz şeyleri müziğin ve dansın içerisinde atıyor. Arkadaşıyla konuşması, birine hitap etmesi, müzik dinleme tarzı, bakış açısı, yürümesi, durması gibi o kadar çok şeyi değiştiriyor. Ben herkesin böyle bir şeyi değerlendirmesini istiyorum. Yani mutlaka kültür ve sanatın içerisinde olmalı, mutlaka spor yapılmalı, yapmasa bile desteklemeli, denemekten hiçbir şey kaybetmez kimse, bence herkes denesin bunu.”diye ifade etti.  

Bolu Dans Sanat Merkezi olarak “Tango” eğitimleri konusunda insanlardan gelen yoğun talep üzerine bu dansa da yer verdiklerini belirten Burak Özel; “Taleplerimizi almaya devam ediyoruz ve Şubat ayının son haftası gibi ‘Arjantin Tango’ eğitimlerimize, ilk dersimize başlamak istiyoruz. Ramazan ayına kadar 1. Kuru tamamlayacağız. Ramazan ayında ara verip, ardından 2. Kur eğitimlerimize yazında devam edeceğiz.  Eğitimlerimiz Pazar günleri saat 14,30’da devam edecek. Haftada bir gün blok ders, ayrıca pratik günlerimiz olacak. 15 günde bir ‘Milango’ dediğimiz ‘Tango Gecelerimiz’ olacak.”diye belirtti.

Bolu Dans Sanat Merkezi olarak biz dans yolculuklarına ‘Latin Dansları’ ile başladıklarını anlatan Burak Özel; “Ardından halk oyunları noktasında ‘Zeybek Eğitimleri’ vermeye başladık. Bu arada düğün danslarına geçtik. Düğün danslarında ‘Vals’ ve ‘Zeybek’ eğitimleriyle devam ettik ve bu eğitimleri yine vermeye devam ediyoruz. Güz döneminde ‘Hip-hop’ eğitimlerine başladık. Bunlarında 1. Kuru bitti, şuan 2. Kura başlanacak ve yine bunlarda da kayıtlarımız devam ediyor.  Yine liseli öğrencilerimizin isteği üzerine k-pop talepleri topluyoruz. K-pop hocasıyla anlaştık, Sakarya’dan gelecek. Martın başında K-pop yani Kore pop dediğimiz Uzakdoğu’da gerçekleşen doğan bir dans türü var. O dansımız başlayacak. Yani Mart ayı ile beraber başlayacak olan Tango, Latin dansları, Hip-pop, K-pop, Zeybek ve düğün derslerimiz, yaz döneminde de devam edecek. Düğün danslarımızda da Zeybek ve Çiftetelli konusunda ders veriyoruz. Talepler doğrultusunda tabi Roman oryantal dersi de veriyoruz.”diye belirtti. Fatma Marmara   


Bu yazı 2060 defa okunmuştur.



Fatma MARMARA (DURSUN) Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri