20-02-2022 Fatma MARMARA (DURSUN)

 

Bolu’nun %65’i ormanlar kaplı olduğu, ormanlık alanın 638.671 hektar, ormansız alanın ise 391.520 hektar, toplamda 1.030.191 hektar olduğu ve Türkiye’de en ön sıralarda yer aldığı bilgileri paylaşıldı, Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk’ün Bolu basınıyla bir araya geldiği tanışma toplantısında.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, misyonunun ormanları korumak ve bakımını yapmak olduğunu, vizyonlarının ise insana, doğaya ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir orman yönetimi şeklinde, saygın, şeffaf bir kurum olarak bu hizmeti sürdürdüklerini belirtti Bolu Orman Bölge Müdürlüğü.

 “Ormanların doğaya hizmeti, ormanların insana hizmeti bizim için çok kıymetlidir” diye vurgulayan Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk; “Bizlerde orman mühendisleri olarak, orman bölge müdürlüğü olarak, bu hassas varlıkların yönetimi noktasında elimizden gelen gayreti ve hassasiyeti göstermeye gayret ediyoruz. Orman mühendisleri olarak görevimiz doğaya kesinlikle zarar vermek değil, bilakis bu ekosisteme duyarlı olmak, doğaya uygun ormanların sağlıklı ve kaliteli olmasını sağlamak, aynı zamanda da en güzel şekilde, en azami şekilde doğaya oksijen üretmesini sağlamaktır.”diye ifade etti.

Basın ve İletişim Şube Müdürü Dr. Metin Serin, slayt eşliğindeki sunumunda, faaliyetlerinin; ormanları korumak, ormanların bakımını yapmak, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü sağlamak, ORKÖY destekleri, odun dışı ürünler, mesire yerleri ve Bal ormanları olduğunu anlatı. Orman korumada ise ormanların geliştirilmesi amacıyla; usulsüz ve kanunsuz müdahalelere, yangınlara, tabii afetlere (rüzgar, fırtına, kar v.b ile böcek zararlıları) karşı korunmasının ana amaçları olduğunu vurguladı.

Ormanların devamlılığını sağlayacak şekilde; tohumdan fidana, fidandan ormana kadar her aşamada orman bakım faaliyetleri yapılmakta olduğunu, yaşlı ormanların ayıklanarak, genç fidanların sağlıklı büyümesiyle orman hayatının bu şekilde döngüsünün de tamamlanmasına katkı sağladıklarından bahsetti.  Tohum ekerek, tohumun ekilmesi için orman zeminini hazırlayarak, fidan dikerek ağaçlandırma çalışmalarının planlama çerçevesinde devam ettiğini belirtti.

2021 yılında orman köylüsüne Silvikültür faaliyetleri yaptırılırken bunun sonucunda orman köylüsünün 6.839.250 TL. gelir elde ettiğini, ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmalarıyla aşınan toprağın yerinde tutmak için çalışmalar yapıldığının bilgisini görselleriyle bu sunumda aktardı.

Türkiye’de teknoloji ve sanayileşme gelişmelerine bağlı olarak hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşandığını, bu değişimden en çok köylerin etkilendiğini, tarım ve hayvancılıkla geçinen bu insanların kalkınması içinde ORKÖY projesinin başladığını belirtti.

ORKÖY projesi sayesinde arıcılığın geliştirildiği, süt sığırcılığı, küçükbaş- büyükbaş hayvan bakımının da yine bu kredi desteğiyle artırıldığı, güneş enerjisi, mantolama desteği ile yakıt ve enerji tüketiminin azaltıldığı, ormanlarda kesim, bakım çalışmalarıyla köylülere iş alanları açıldığı bilgileri de paylaşıldı. (Fatma Marmara)

 

 


Bu yazı 7093 defa okunmuştur.



Fatma MARMARA (DURSUN) Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri