31-07-2022 Fatma MARMARA (DURSUN)

Bolu’da 20 yıldır faaliyet gösteren, 16 Ağustos 2002 tarihinde kurulmuş bir sanat derneği olan Bolu Görsel Sanatlar Derneği (BGSD), çalışmalarına devam etmek için uygun yer bulamaması, pandeminin araya girmesi, iletişim sorunları, üye sayılarının ölüm-başka ile göç gibi çeşitli nedenlerle azalmasına bağlı ve buna benzer birçok sebeplerden ötürü, 28 Temmuz 2022 tarihinde Dernek Yönetimi tarafından Fesih Kararı aldı..

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BOLU-GORSEL-SANATLAR-DERNEGI-FESIH-KARARI-1.jpg

20.yılında kapatılmak zorunda kalan BGSD; Bolu ili merkez ve ilçelerinden yetişmiş ya da buralarda yaşayan resim, grafik tasarım, fotoğraf, heykel, seramik ve benzer plastik sanat dalları ile doğrudan veya doğrudan uğraşanları bir araya toplayıp, aralarındaki bağları sıklaştırmak, temsil etmek, etkinliklerde bulunmak amacıyla kurulmuş bir dernekti. Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerine sanat çalışmalarında yardımcı olmakta kuruluş amaçlarından biriydi ve bu amaçları doğrultusunda da bugüne kadar çalışma ve faaliyetlerini sürdürdü. 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BOLU-GORSEL-SANATLAR-DERNEGI-FESIH-KARARI-2.jpg

20 yıllık süre içinde “Türkiye Avrupa Kültürlerarası Sanat Çalıştayı” başta olmak üzere birçok çalıştaya üyeleriyle katılan, ayrıca dernek olarak çalıştaylar yapan, üyelerin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan eserlerle hem il hem de il dışında sanatseverleri muhteşem sergilerle buluşturan, festivallerde, etkinliklerde ve özel günlerde yine birçok sergiler açan bir dernek oldu.  

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BOLU-GORSEL-SANATLAR-DERNEGI-FESIH-KARARI-3.jpg

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Resim İş Eğ. Anabilim Dalı Öğr. Üyelerinden Prof. Erol Özden ve Doç. Hatice Bengisu, aynı bölümden Öğr. Gör. Recep Adakçılar, Resim Heykel Seramik Sanatçısı Salih Rüştü Taşçı, Fotoğraf Sanatçısı Av. Ömer Yasa, Fotoğraf Sanatçısı ve Gazeteci Kenan Gürbüz, Ressam Saadet Söyleyici Yasa tarafından, 16 Ağustos 2002 tarihinde kurulmuş olan, benimde üyesi olduğum Bolu Görsel Sanatlar Derneği (BGSD), 20 yıl sonra 28 Temmuz 2022 tarihinde Dernek Yönetimi tarafından Fesih Kararı alarak, dernek faaliyetlerini sona erdirmek zorunda kaldı..

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BOLU-GORSEL-SANATLAR-DERNEGI-FESIH-KARARI-4.jpg

Bolu Görsel Sanatlar Dernek Yönetimi ve Kurucu Başkan Saadet Söyleyici Yasa bu kararı alma nedenlerini açıklarken şu ifadelere yer verdi: “Son yıllarda, Tüzüğümüz Maddesine göre yönetim ve üyelerin görevleri hakkında Bolu Görsel Sanatlar Dernek Müdürlüğü tespitlerde bulunup, uyarılar yapmıştır. Adres değişikliği, taşınmalarda demirbaşlarda hasar ve kayıplar tespit edilmiştir. Son Corona etkisiyle de adres ve telefon iletişimi etkin olmayışı, Bolu Görsel Sanatlar Dernek Yönetim Kurulu Üyelerinin bir araya gelemeyişleri vs. Fesih Kararında etkin olmuştur.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BOLU-GORSEL-SANATLAR-DERNEGI-FESIH-KARARI-5.jpg

Sonuç olarak, 20 Temmuz 2022 ve 27 Temmuz 2022 Olağanüstü Toplantı üç (3) üye ile yapılmış, Fesih Kararı için Bolu Görsel Sanatlar Dernek Müdürlüğü tarafından istenen belge, tutanak, dilekçe 28 Temmuz 2022 de Dernek Başkanı Sabiha Gökçe tarafından teslim edilmiştir. Bu işlemlerin yapılmasında bana destek olan Dernek Başkanı Sabiha Gökçe’ye, Avukat Gülşen Dinçsoy’a, Avukat Ömer Yasa’a adıma ve siz üyeler adına ve bize yardımcı olan Dernekler Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BOLU-GORSEL-SANATLAR-DERNEGI-FESIH-KARARI-6.jpg

Değerli Onursal Üye ve üyelerimiz, BGSD’nin 20.yılında Fesih Kararı alması hepimizi üzmüştür. Her iş emek, ilgi, sevgi, saygı ister ve yürür. Buraya kadarmış. Bu zaman içinde aramızdan ayrılmış Onursal Üye ve üyelerimize Allah’tan rahmet, yaşayanlarımıza sağlık, sanat dolu günler diliyorum. BGSD’ne emeği geçen Onursal Üye ve üyelerimize, Bolululara, sanatçı ve sanatseverlere tekrar teşekkürler. Bolu’da sanat adına faaliyet gösteren Bolu Görsel Sanatlar Derneği’nin (BGSD) kapanışını duyurduğum için de üzgünüm.”  

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BOLU-GORSEL-SANATLAR-DERNEGI-FESIH-KARARI-7.jpg

Mustafa Kemal Atatürk'ün; “Bir ulus ki resim yapmaz, bir ulus ki heykel yapmaz, bir ulus ki bilimin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o ulusun ilerleme yolunda yeri yoktur. Oysaki bizim ulusumuz gerçek nitelikleriyle uygarlığa erişmeye ve ilerlemeye layıktır. Uygarlığa erişecek ve ilerleyecektir. Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Sanattan mahrum bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir" sözleriyle, sanata ve sanatçıya ne denli önem verdiğini belirttiği gibi dileğimiz sanata ve sanatçıya verilen önemin daim olmasıdır. Fatma Marmara

 


Bu yazı 6623 defa okunmuştur.



Fatma MARMARA (DURSUN) Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri