18-04-2020 Fatma MARMARA (DURSUN)

Tüm dünya büyük bir sınavdan geçiyor. İnsanlık sınanıyor, yardımlaşmalar, unutulmaya yüz tutmuş değerler gün yüzüne çıkıyor. Sarılmalar, kucaklaşmalar, yan yana duruşlar COVİD_19 nedeniyle ötelenirken ve bu bizim hiçte alışkın olmadığımız bir durumken, büyük özlemleri beraberinde doğururken, kendimizin, çevremizdekilerin yakınlarımızın, canlarımızın sağlığı düşünmek adına bizleri mecbur kılıyor.

Bu dönemde işsiz, güçsüz, aç, açıkta kalanlara yardım elleri uzanırken valilik, belediyeler gibi tüm kurumlardan, ayrıca bu kişileri daha iyi bilen, tanıyan mahallelerinin muhtarları aracılığıyla da yine yardımseverler tarafından yapılan bu yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

Seçildiği günden beri büyük başarılara imza atan, mahallenin çehresini değiştiren, belediye, valilik, kurum, kuruşlarla işbirliği içinde gece gündüz koşturan ve tüm bu yaptıklarıyla mahallesine değer kazandıran genç, dinamik, çalışkan, başarılı muhtar Erkan Mutlu’da bu dönemde daha da fazla koşturuyor, alan elle veren eli buluşturmak için.

1985 yılında bu mahalleye gelip o günden beri mahalleliyle güzel ilişkiler kurmuş ve kendini sevdirmiş biri 1978 doğumlu Muhtar Erkan Mutlu. O yıllarda çoğu yerleri tarla olan, 450- 500 nüfusa sahip, Alpagutbey mahallesi diye bilinen bu yerleşim yeri, nüfusun 7 bini bulmasıyla İzzet Baysal Mahallesi olarak ayrılıyor.

Şimdilerde 30-35 civarında da boş arazi kaldığını, Bolu’da 8.büyük mahalle konumuna gelindiğini belirten Muhtar Erkan Mutlu sözlerine seçim zamanında tüm seçmenlerimizin taleplerini tek tek not aldım diyerek başladı ve “Böyle yüzlerce not var. Muhtar seçilirsem tek tek değerlendireyim diye. Şimdi yavaş yavaş böyle geri dönüyoruz o insanlara, hangi projeyi yapıyorsak hemen arıyorum ‘Bakın böyle bir talebiniz vardı’ diye. Seçildiğimiz günden beri ekibimle birlikte maddi durumu zorda olan birçok ailemizi yakın takibe alarak, onların dertlerine deva olmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Halkımızın tüm sorunları ile birebir ilgilenip, sorunlara kesin çözümlü olarak müdahale ettik, etmeye de devam ediyoruz. Burada muhtarla vatandaş çok iyi iletişim kurması lazım, muhtarda belediyeyle iyi iletişim halinde olursa işleri çözerler. Bizim mahallede bu konuda işler çok iyi gidiyor. Yani vatandaşla belediye arasındaki köprüyü biz harika şekilde sağlıyoruz. Vatandaşın sorununu birebir hallediyoruz. Vatandaşı alıp belediyeye getiriyoruz. Hangi birimle görüşecekse, buradan telefonla halledemiyorsak kişiyi alıp, yerine götürüp o sorunu çözüyoruz. İnsanımızın sorunu askıda kalmıyor. Ben kesin odaklı çalışmayı çok severim. Bana bir insan 5-10 defa aynı sorunla gelmesin isterim. Aynı kişinin devamlı aynı sorunla gelmesi bir başarısızlıktır.”

-Göreve geldiğiniz günden beri ihtiyaç sahiplerine yaptığınız yardımlardan ve bu kişileri belirlemek için nasıl bir çalışma yaptığınızdan bahsedebilir misiniz?

Muhtar Erkan Mutlu; “Biz Bolu genelinde 1 yıl içerisinde 58 bin TL. lık 342 ailemize yardımda bulunduk. Belediyemizin, devletimizin yardımları haricinde, şahsi yardım olarak Bolu’nun her mahallesinde ikamet eden bu ailelerimize yardım yaptık. Yardım ihtiyaç ihbarı gelen tüm evlere eşimle beraber gidip, gerçekten ihtiyaç sahibimi, değil mi, çalışan var mı, buna bakarak değerlendiriyoruz. Allah katında bir sorumluluğumuz var, kul hakkı diye bir şey var bunu iyi gözetmek lazım. Bir bakıyorsunuz, 6 tane çocuk, anne ve babayla 8 kişilik bir aile. Evde yiyecek içecek yok. Ayakkabı alacak parpası yok. Belediyemizden, mahallemize toplamda 150 koli talep ettim. Bu talebim karşılandı. Geçen sene Ramazan ayında şahsi olarak 117 koli dağıttım. Almanya’da derneklerden yardım talebim oldu, parayı da koli alacağımız yerlerin hesabına aktarttık. Aktarılan bu meblağ karşısında kolileri aldık. Azalarımız, ekibim, ailemle birlikte ihtiyaç sahiplerinin evlerine kendi aracımızla tek tek ulaştırdık. Bu şekilde evlerine bırakılmasından da vatandaşlarımız çok memnun oluyorlar. Yeni doğan çocukların tüm alışverişlerini giderdik. Bezi, kıyafeti, ıslak mendilleri gibi ihtiyaçlarını temin ediyoruz. Bu şekilde aileyi 2 ay ileriye atıyor, rahatlatıyoruz. Geçen hafta Pazar günü yine yeni doğan bir bebeğin 2 aylık bez alışverişini yaptık mesela. Bize başvuran ailelerimiz varsa biz hemen onun alışverişini yapıyoruz. Bayramda çocukların alışverişini yaptık. 27 ailemizin çocuğunun bayramlık alışverişlerini yaptık. Okul başladığında da 34 çocuğumuzun çanta ayakkabı dahil kırtasiye alışverişlerini tamamen yaptık. Bunu sene benim hedefim daha çok kişiye ulaşmak. Muhtar olduğumdan beri her bayramda ve her okul başlangıcında öğrencilerimizin, çocuklarımızın kılık kıyafet ve kırtasiye giderlerini karşılayacağımızın ben sözünü veriyorum. Kurban zamanları bize gelen etler oluyor. Bir işadamımız kocaman bir inek bağışladı mesela ve biz bunu da ailelerimize dağıttık.”

-Tüm dünyayı ve ülkemizi de kasıp kavuran (COVİD-19) Corona virüs nedeniyle mahallenizde işsiz ve zor durumda kalan kişilere, yardımların nasıl ulaşmasını sağladığınızdan bahsedebilir misiniz?

Muhtar Erkan Mutlu; “Belediye Başkanımız Sayın Tanju ÖZCAN Beyefendinin talimatları Ile Corona virüsün meydana getirmiş olduğu durumdan olumsuz etkilenen 38 ailemize koli yardımlarında bulunduk. Yine bir hayırseverimiz, belediyemizin dışında Corona virüsün ilk başladığı dönemde Bolu’muzun çok sevilen bir işadamımız 50 koli bağış yaptılar. Aileleri görmek istediler. Bende daha önce bu ihtiyaç sahipleriyle ilgili çalışmaları yapmıştım. Elimde listelerim mevcuttu ve 50 aileye bunların teslimatını yaptık. Ben bunun Facebook’tan da duyurusunu yaptım. Duyurusunu yaptıktan sonra 87 ailemiz şahsi olarak yardım etmek için geldi ve bu vesileyle 87 ailemizin ihtiyacını gördük. Yani etki tepki meselesi. Bir yayın yapıyorsunuz halk görüyor ve ‘Muhtar bak bunları yapıyor, ihtiyaç sahiplerine gerçekten ulaşıyor. Ben 1-2 aile bilirim ama muhtar diğerlerini de biliyor. Elinde listesi var.’ diyerek gelip yardım yapıyorlar. Bize güvenerek ki bu güven çok önemli. Ben bu güveni Bolu genelinde net bir şekilde sağladım. Yine Behiye Baysal İlkokul müdür ve öğretmenleri Corona virüs kapsamında 48 aile için hazırladıkları yardım kolilerini dağıttık. İşten çıkartılan tüm ailelerimizin biz kontrolünü sağladık İzzet Baysal Muhtarlığı olarak. Hepside kontrolümüz altında gıdaları temin ediliyor. Çok zorda olan birkaç ailemizin faturasını ödüyoruz. Kirası düşük olanların kiralarına yardımcı oluyoruz. Virüsten önce müthiş bir para akışı vardı, virüsten sonra insanlarımızda önünü göremediğinden dolayı elini cebine pek atamıyor. Ama beni sevindiren virüsten sonra, işte bu 50 koli yardımdan sonra vatandaşların 87 kişinin gelip bize müracaat etmesi. Bu sadece bizim mahallemizden de değil, Bolu genelinden durumu iyi olan insanlar bizim mahallemize geldi. İzzet Baysal Muhtarlığı olarak biz Bolu’da da çok büyük bir güven sağladık.”

-İlk göreve geldiğiniz günden bugüne çevre düzenleme ve temizliği konusunda ne gibi çalışmalar yaptınız? Covid-19 tedbirleri kapsamında ne tür çalışmalar sürdürüyorsunuz?

Muhtar Erkan Mutlu; “Ben muhtar seçildikten sonra bu mahalleden 33 kamyon çöp ve moloz kaldırttım. Belediyeden özel ekip istedim, sınıra kadar tüm kaldırım taşlarının üzerindeki, yoldaki kumları süpürdük. Bu temizlik 3-4 gün sürdü. En ufak bir şey gördüğümde fotoğrafını çekip belediye temizlik amirimize Whatsapptan atıyorum, konumu da gönderiyorum. Yarım saat içerisinde gelip temizliği hemen yapıyorlar. Çöplerimizin alınması da aynı şekilde devam ediyor. Normal çöp alımları haricinde o an bir yere çöp atılmışsa aynı şekilde arıyorum ve belediye çöp ambulansı gelip çöpleri alıyor. Kışın kar temizliği, bayramlarda yine bayram temizliği yaparak çocuklarımızın ve halkımızın daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde parklarda, sokaklarda zaman geçirmelerini sağladık. Virüs başladıktan sonra Bolu’da ilk ilaçlanan dezenfekte edilen mahalle bizim burası oldu. Bolu Belediye ekipleriyle gece saat 03.00’lere kadar süren bu çalışmalarda mahallemizdeki ortak kullanım alanlarımız olan otobüs durakları ve çocuk parkları başta olmak üzere, tüm sokaklarımızın dezenfektan işlemlerini yaptık. Süreç bitinceye kadarda haftalık dezenfeksiyon işlemi devam edecek. Ayrıca Bolu Belediyesi tarafından Corona virüsünden korunma kapsamında verilen maskeleri de tek tek evlere giderek kişilere teslim ediyoruz.”

- Mahallenizde yol, kaldırım, dönel kavşak ve diğer yapmış olduğunuz çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Muhtar Erkan Mutlu; “Bizim 122 tane yaralı yolumuz vardı. Ben göreve geldikten sonra tek tek o sınırdan bu sınıra gezdim. Hepsinin fotoğrafını çektim, fotoğrafın altında da yapılması gerekenleri belirterek belediyeye bunları sundum. Bu süre içinde mahallemize Namık Kemal Bulvarı kazandırdık, asfaltlama, kaldırım çalışmalarıyla çok müthiş bir yol oldu. Yine Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ile Namık Kemal Bulvarlarının birleştiği noktada dönel kavşak yapıldı. O güne kadar, haftanın 1-2 günü kaza olan bu yerde, dönel kavşak yapıldıktan sonra 1 defa bile kaza olmamıştır. Bölge halkı müthiş rahatladı. Oraya yapılan ağaçlandırma ve altındaki yeşil çimenlerle ayrı bir güzellik kazandırdık. Mahallemizde hasar gören yürüyüş yolları, sokaklarımızın temizlenmesi, rögar kapaklarının tamiri, görüntü kirliliği yapan boş arazilerimizin temizlenmesi, eksik olan noktalara çöp kutularının monte edilmesi, yanmayan sokak lambalarımızın değiştirilmesi çalışmalarını gece ve gündüz yoğun uğraşlarımız sonucunda yapmış bulunmaktayız. Yıllardır kangren'e dönüşmüş ve çözüm bekleyen bir kaç noktada ki kaldırımlarımızı yaparak vatandaşlarımızın sıkıntılarını giderdik. Mahallemizde kapalı olan yolları açmaya devam ediyoruz. Mahallemizdeki kaza oranlarını bitirmek ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla, Öğretmenler Sokak, Çakmaklar Caddesi, Erguvani Sokak ve Behiye Baysal Caddesi, Güzel Sokak dahil olmak üzere tüm giriş ve çıkışlara hız kesicileri yaptık.”

-Mahalledeki cadde ve sokaklar ile diğer yapımı düşünülen çalışmalar, projelerle ilgili bilgi paylaşabilir misiniz? 

Muhtar Erkan Mutlu; “Altın Kentten itibaren olan o bulvarı da aynı şekilde yeni yaptığımız cadde gibi asfaltlandırıp, yine aynı ağaçlandırma sistemiyle yapacağız.  SEDAŞ arkasına kadar bizim sınırımız var. Bu çalışmamızı 2-3 yıl içerisinde bitirip, bizim sınırdan diğer bitiş sınırına kadar olan bu bulvarlarımızı ağaçlar büyüdükten sonra tamamen ışıklandırıp, harika bir yürüyüş alanı yapmak istiyorum. Zümrüt evlerin önü trafiğe çok sıkışık, özellikle okul yolu olarak kullanılıyor. Zümrüt Evlerin oradaki yüksek gerilimin altından başlayarak sınıra kadar, sıfır kaldırım ve asfaltlı duble yol, bulvar planım var. Bu konuda görüşmeleri de belediyemizle yaptık ve girişimlerde bulunduk. Zümrüt Evler yönetimleriyle de görüştük. Zümrüt Evler, Altın Kent sitelerinin önü gibi ana arterlerin hepsinin kaldırımları yüksek yapıp arabaların kaldırımlara çekmesini engelleyeceğiz. İnsanların rahat rahat kaldırımlarda yürümesini sağlayacağız ama arabalara aynı anda cep yapacağız. Varlık sokak gibi dar olan 10 kadar sokağımız var. O sokaklara da ileride bir çözüm oluşturacağız. Yeni dönel kavşak yapılacak yine mahallemize. Ses sistemleriyle ilgili mahallede 4-5 noktada var onlarında bir kısmı arızalı onları yaptıracağım. Ardından sınırdan iç kısımlara doğru gelip acil olan birkaç nokta var, oralara özellikle bu sene 3-4 tane hoparlör yaptırma talebimizi ilettik. İhaleye çıkacaklar, hoparlörler gelir gelmez takılacak. Mahalle genelinde bu konuda çok yoğun talep var. Yapılan anonsları duymadıkları için. Mahallenin giriş çıkışlarına kamera sistemi istiyorum. Ayrıca 2 tane akıllı otobüs durağı düşünüyorum. Bunlarla ilgili çalışmalarımızda sürüyor. Elektrik kesintilerine çözüm de trafo çalışmaları ardından tamamen ortadan kalkacak.  ”

-İzzet Baysal Mahallesine halen mevcut olmayan muhtarlık binası, sosyal tesis, pazaryeri gibi alan ve binaların yapılmasıyla ilgili yapmış olduğunuz çalışmalarınız var mı?

Muhtar Erkan Mutlu; “Mahallemizde muhtarlık binası yok, bunun içinde girişimlerde bulunduk. Benim en önemli projelerimden bir tanesi mahalleme ‘Bilim ve Gençlik Merkezi’ yapmak. Bizim mahallenin 10-11 mahalleye sınırı var. Biz merkezi bir yerdeyiz. Bilim ve Gençlik Merkezimizde kütüphanemiz, ücretsiz bilgisayarlarımız, sinema salonu, dinlenme odası olacak. Çocuklara ve ailelerine hafta da bir sinema zevki yaşatacağız. Bolu’da örnek bir gençlik merkezi olsun istiyorum. Bunu belediyemizle konuştum. Projemi beğendiler. Gençlik Spor İl Müdürümüzün yanına da gittim. Biz müdür beyle bunları konuşurken bakanlıktan bir telefon geldi. Müdür bey de bu projeden bakanlığa bahsetti. Bakanlık tüm o katın masraflarını üstlendi. Çok beğendiklerini belirtip, projemi de istediler.  Benim seçim vaatlerimden biri de pazaryeriydi. Mahallemizde bir pazaryerimiz yok. Sosyal tesisin altına kapalı, organik ürünlerin satılacağı bir pazaryeri olsun istedim. Bunu başkanımız ve başkan yardımcılarımızla da konuştum. Pazaryerini haftada bir gün Pazar olarak kullandıktan sonra geri kalan günler bize kalacak. Üst katında toplantılarında yapılacağı, içerisinde muhtarlık odası ve bir depo olsun istedim, bu da çok güzel kabul gördü. Yine burada bayanlarımıza ayıracağımız 2 tane odada sanatsal etkinlikler, elişleri gibi komple eğitimlerin yapılacağı bir yer olup, burada eğitimler aldıktan sonra 2-3 yıl içerisinde mahallede sadece bayanlara özel kooperatif kuracağız. Yine bu merkezimizde engelli ve otizmli çocuklar için alanlar düşünüyorum. Bu Bilim ve Gençlik Merkezimizin yapılacağı alanımız Behiye Baysal caddesinde 2000 m² parkın 800 m²lik alanı içinde yer alacak. Tesisin yapılacağı o bölge üç okul olduğu için veliler hep aynı yerde toplanıyor. Yine bu okulların olduğu yerde bayanlara kendi aralarında oturacak, toplantılarını yapacakları, sohbet edebilecekleri oyunsuz bir alan bir kıraathane yapmak istiyorum.”

-Mahallede yaşamını sürdürmeye çalışan can dostu sokak hayvanlarıyla ilgili neler yapmayı planlıyorsunuz?

Muhtar Erkan Mutlu; “Hayvanlarla alakalı bir projem var. Ben hayvanları aşırı derecede çok seviyorum. Kendi bahçemde de 6-7 tane kedim var, onlara bakıyorum. O nedenle mahallemizin bu sorununu da gidereceğim.  Tüm mahallemizin 20 noktasına kedilerin kışında rahat edebileceği plastik geri dönüşümlü kedi evleri planlıyorum. Köpek evi düşünmüyorum çünkü köpek gelip yatmaz, yatmıyor. Köpekler için beslenme alanları şeklinde olabilir. Her yere yemek bırakılsın, pislik olsun istemiyorum. Hayvanlarda nereye yem bırakılıyor, ben nerede uyuyacağım derdinde olmasınlar, yerleri belli olsun istiyorum. Mesela Zümrüt Evlerin önündeki yeşil alana artık kedilerde alışmış oraya geliyor, böyle yerler olabilir. Sınırda başladık biz kedi evi yerleştirmeye Vatandaşlar yemek bırakıyor. Kedilerde alışmış, gidip bakıyor, kontrol ediyoruz.”

Başarılı çalışmalarından ve mahalleye vermiş olduğu hizmetlerden dolayı İzzet Baysal Mahallesi Muhtarı Sayın Erkan Mutlu Beyefendiyi kutluyor, başarılarının daim olmasını diliyor ve bu güzel sohbet için teşekkürlerimi sunuyorum.

Sevgi ve saygılarımla...

Fatma Marmara

 

 

 


Bu yazı 871 defa okunmuştur.



Fatma MARMARA (DURSUN) Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri