18-04-2019 EĞİTİM

“Küçük Şefler Mutfakta” Projesi Turizm Otelcilikte Başladı.

Bolu Merkez Cumhuriyet İlkokulu 3. Sınıftan 24 öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kurulan “Beceri Atölyeleri’nde” kurabiye yaparken, bir yandan da ürünler hakkında bilgiler aldılar.

“Küçük Şefler Mutfakta” Projesi Turizm Otelcilikte Başladı.

 

Proje kapsamındaki “Küçük Şefler Mutfakta” programının ilk bölümüne, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Bolu İl Milli Eğitim Şube Müdürü Muvafık Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Proje Yürütücü ve Takipçisi Serap İnceler, İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural,  İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür yardımcıları, öğretmenleri ve şefleri, Bolu’nun çeşitli okullarının müdürleri, müdür yardımcıları katıldı..   

“Minik Şeflere Bilgiler Verilip Kep ve Önlük Takıldı.”

Proje kapsamında gelen Bolu Merkez Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerine önce İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi toplantı salonunda beceri atölyelerinde yapacakları konusunda Müdür Yardımcısı Atilla Demirer tarafından bilgi verildi. Ardından minik şeflere kep ve önlük takılıp, çalışma yapacakları atölyelere alındı. Burada gelen öğrenciler ilk olarak ellerini yıkadıktan sonra onlar için hazırlanmış tezgahların üzerinde bulunan kurabiye malzemeleriyle, okulun öğretmenleri ve şeflerin yardımlarıyla çeşitli şekillerde kurabiyeler yaptılar.

İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe minik öğrencilerle tek tek ilgilenerek, kurabiyenin ham maddeleri olan, un, süt yumurta, şeker gibi ürünlerin neler olduğu, ülkemizde nerelerde yetiştiği, nasıl elde edildiği hakkında bilgileri aktaran sohbetler yaptı.   

“Kurabiye yapıp, Portakal Sularını Sıkan Küçük şefler Başarı Belgesi Verildi.”

İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural, müdür yardımcıları, öğretmenler ve şeflerde hem okul hakkında, hem de kurabiye yapılışları hakkında bilgileri çocuklarla paylaşırken, onlara kurabiyelerin nasıl yapılacağını da öğrettiler. Yapılan kurabiyeleri yine birlikte pişirip, çocuklarla birlikte sıkarak hazırladıkları portakal sularıyla pişen kurabiyeleri yediler. Ardından proje kapsamında gelen küçük şeflere başarı belgeleri takdim edildi. Daha sonra çocuklara ve konuklara yemek ikramında bulunuldu.

“Eğer Bu Mesleği Seçerseniz, Geleceğin Şef Adayları Olacaksınız.”

Proje kapsamında gelen küçük şeflere okulun toplantı salonunda ilk konuşmayı yapan Müdür Yardımcısı Atilla Demirer; “Bugün farklı bir amaçla geldiniz. Size önlükler giydireceğiz ve öğretmenlerimizle birlikte mutfak atölyelerimizde sizlerle ayıcık desenli, kalp desenli, çiçek desenli değişik kalıplarla, birazda sizin hayal gücünüzle, kendi el becerinizle kurabiyeler yapacağız. Gelişmeniz için çok güzel olacağına inanıyorum ben. Bu çalışmamız yaklaşık 13-14 okulla birlikte olacak. Gelecek olan okullarımız arasında bu çalışmaya ilk katılan okulumuz sizlersiniz. Sizler ne kadar farklı duygular ve heyecan içindeyseniz, aynı heyecan, aynı mutluluk, o gurur, o sevinç bizlerde de mevcut. Bizim okulumuz meslek lisesi olan bir okul ve biz burada hep böyle uygulamalı dersler yapıyoruz. Yemekler pişiriyoruz, çorbalar, tatlılar, börekler, kurabiyeler yapıyoruz. Sizinle de bugün böyle bir mutfak ortamında yaklaşık 2 saat zaman geçireceğiz. Sonrasında yaptığımız kurabiyeleri hep birlikte yiyeceğiz. Bu proje Milli Eğitim Bakanlığımızın bir projesi olan ‘ Küçük Şefler Mutfakta’ projesi. Biz sizlere küçük şefler diyoruz. Eğer bu mesleği seçerseniz, geleceğin şef adayları olacaksınız. Bizim öncelikli koşulumuz sağlıklı beslenme, güvenli beslenme ve bu noktada atölyeye girdiğimizde zaten öğretmenlerimiz sizlere gerekli ve önemli hatırlatmaları yapacaklar. Sizlere kurabiyenin hazırlanışları hakkında, ürünler hakkında bilgiler verip ve yapılışlarını anlatacaklar. Aslında beğenmiyorum diye yemediğiniz bir yemeğin, bir kurabiyenin yapılışının ne kadar meşakkatli olduğunu, kesinlikle israf edilmemesi gerektiğini de öğreneceksiniz. Öncelikle kendi evimizde kendi imkânlarımızla yapılan yemekleri tüketmeliyiz, bunu da mesela burada öğrenmiş olacağız.”diye belirtti.

“Proje Kapsamında Buraya 3. Sınıftan 24 Öğrencimizle Geldik.”

24 öğrenci ve 2 öğretmen ile birlikte proje kapsamında İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine gelen Bolu Merkez Cumhuriyet İlkokulu Müdürü Hüseyin Yılmaz bilgi paylaşımında; “Okulumuzda 430 öğrencimiz var. 30 öğretmenimizle eğitim, öğretim çalışmalarımızı yürütüyoruz. Proje kapsamında buraya 3. sınıftan 24 öğrencimizle geldik.”dedi.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Muvafık Kılıç atölyede yaptığı konuşmasında; “Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyon hedefinde yeni öğretim yöntemleriyle ilgili artık atölye çalışmalarına geçilmesi noktasında, bakanlığımızın başlatmış olduğu bir faaliyet var. Bu faaliyet çerçevesinde Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, bu öğretimin sonuna kadar 4 kurumumuzda, bu atölye çalışmalarımızı başlatacağız. İlk uygulamayı sizin okulunuzda gerçekleştiriyoruz. ‘Küçük şefler Mutfakta’ olarak bu örnek çalışmaya başladık. İnşallah diğer okullarımızla da bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hep birlikte yeni yöntemleri uygulamaya çalışacağız.”diye ifade etti. Ardından tek tek öğrencilerle konuşarak onların duygu ve düşüncelerini aldı.

“Üzerimize Düşen Misyonu En İyi Şekilde Yerine Getirmeye Çalışıyoruz.”

İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural konuşmasında; “Beceri Atölyeleri Uygulamasına bugün itibariyle başlıyoruz. Tabi bizde bir atölyede 30 tane öğrenci çalışmıyor, 24 öğrencimiz vardı, onları 8’er gruplar halinde üç atölyemize ayırdık. Bu çocuklarımızın göz koordinasyonu gelişsin, el becerileri gelişsin diye bu çalışmalara başladık. Çocuklarımızın küçük yaşta yeteneklerini keşfetmeleri, onları bu yetenekler doğrultusunda geliştirmek amacıyla, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve yine bakanlığımızın 2023 Vizyonu kapsamında çok önemsediği ‘Beceri Atölyesi’ çalışmalarının da birlikteyiz. Bu atölye çalışmalarımızın benzeri diğer meslek liselerimizde de yapılacak. Ama aşçılıkla ilgili biz üzerimize düşen misyonu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Hijyen, iş güvenliği, iş sağlığı ile ilgili gerekli tedbirleri aldık. Bütün atölyelerde öğretmen arkadaşlarımız hazır şuanda ve görev başındalar. Bu çalışmaya desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. 2023 Vizyonunu Bolu olarak yakalayıp en iyi noktaya Bolu’daki eğitimi getirmeye gayret gösteriyoruz.”diye ifade etti.

“Hem Mental Olarak Hem de Kas Gelişimlerini Hazırlamış Olacağız.”

İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe; “Amacımız böyle eğlenceli bir ortamda çocukların bütün zihin algıları bizdeyken onlara onuyla ilgili bir takım bilgiler vermek. Disiplinler arası eğitim dediğimiz şey budur. Çocuk burada yapılan üründe buğday varsa buğdayı, yağ varsa yağı da bilecek. Onların maddeleri, kimyasal birleşenleri nedir, bütün bunları çocuklara vererek, çocukların eğlenerek, öğrenmelerini sağlamak. El becerilenini de geliştireceğiz, bununla beraber mesela portakalları çocuklarımız kendileri sıktılar, kaslarını güçlendirdiler. Kurabiyelerin şekillerini kendileri verdiler. Tepsilere kendileri dizdiler. Hem dediğimiz gibi mental olarak hazırlayacağız, hem de kas gelişimlerini hazırlamış olacağız.”diye belirtti.

“Bizzat Yaparak Yaşayarak Öğrenecekler.”

Tepe; “ Çocuklarımız bu tür atölye çalışmalarımız sayesinde okulu sevecek, okula gelmek isteyecekler. Atölye çalışmalarımızda sadece pasta yapmayacağız. Ekmek yapacağız. Ekmeğin nelerden yapıldığını, hangi aşamalardan geçtiğini, topraktan sofraya ekmeğin hikâyesini öğrenecekler, bizzat yaparak yaşayarak öğrenecekler. Bu gelişmiş bir eğitim modelidir. Belki başka bir eğitim modelimiz süt olacaktır. Süte nasıl maya çalınarak yoğurt yapmayı öğrenecekler. Bunları çocuklar bizzat kendileri yaparak öğrenecekler. Bu şekilde kendilerini ispat etmiş olacaklar, görünür olacaklar, özgüvenleri yerine gelecek. Bu sadece bir eğlenceden ibaret olmayacak. Sorgulayan, araştıran bir eğitim sistemine ulaşmak en büyük hedefimiz. Böylelikle ileride çok daha donanımlı Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak bir nesil yetiştirmek istiyoruz.” diye ifade etti.

“Bolu'muzun tamamında, ilçelerimizde Türkiye’ye model olabilecek şekilde yürütüyoruz.”

İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe; “ Bizler Sayın bakanımızın öncülük ettiği Beceri Temelli Atölye çalışmalarını inşallah Bolumuzun tamamında, ilçelerimizde Türkiye’ye model olabilecek şekilde yürütüyoruz. Bugün Unlu Mamuller Atölyesiyle ilk adımı attık. Emek veren tüm arkadaşlarımızı, tüm öğretmenlerimizi ve minik kahramanlarımızı tebrik ediyorum. Bugün bu kahramanlarımız çok güzel bir iş ortaya koydular, bizlere umut verdiler. Bugünden görüyorum ki yarın daha güçlüyüz” diye belirtti. Haber: Fatma Marmara

 


Bu haber 1719 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri