26-11-2019 GASTRONOMİ

Dr. Osman Güldemir Mengen Aşçılıkta Konferans Verdi.

Bolu Mengen Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Kariyer Günleri kapsamında Dr. Osman Güldemir konferans verdi.

Dr. Osman Güldemir Mengen Aşçılıkta Konferans Verdi.

 

Bolu Mengen Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 2004 yılında mezun olan, Eskişehir Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Osman Güldemir, okuduğu okulundaki geleceğin şeflerine “Klasik ve Modernleşen Osmanlı Yemekleri” konusunda konferans verdi.

“Öğrencilerimize ‘Kariyer Günleri’ Kapsamında Konferans Verdi.”

Mengen Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahman Elarslan konferans sonrası bilgi paylaşımında; “Okulumuzdan 2004 yılında mezun olan, Eskişehir Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Osman Güldemir ‘Klasik ve Modernleşen Osmanlı Yemekleri’ konusunda, Araştırmacı Yazar Priscilla Mary Işın’ın ‘Dünya Mutfağı, İnsan ve Toplum Kültür Tarihi’ konularında öğrencilerimize ‘Kariyer Günleri’ kapsamında konferans verdiler..”diye belirtti.

“Meyve Mirası Projesini Başlattı.”

Müdür Abdurrahman Elarslan, Priscilla Mary Işın ile ilgili bilgi paylaşımında; “1951 yılında İngiltere’de doğan, 1973 yılından itibaren Türkiye’de yaşamaya başlayan Priscilla Mary Işın, 1983 yılında Osmanlı Mutfak Tarihini araştırmaya başladı. ‘Dünya Mutfağı, İnsan ve Toplum Kültür Tarihi’ kategorilerinde eserler yazdı. Kaybolmakta olan Osmanlı Dönemi meyve çeşitlerinin yaşatılması adına tarımsal biyoçeşitlilik konusu ile ilgilendi ve 2005 yılında Esin Alice Işın ile birlikte ‘Meyve Mirası’ projesini başlattı. Sonradan Türkiye’de pilot bölge olan Muğla’da 550’den fazla Osmanlı’dan kalma meyve çeşidi tespit edildi.

“Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin, İsimli Kitabı Mevcut”

Dr. Osman Güldemir, Mengen Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okudu. Ardından bu işin araştırma, geliştirme ve en önemlisi öğretme ihtiyacını hissederek Selçuk Üniversitesi, Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Lisans programını tamamladı. Üniversite eğitimi boyunca tiyatro, fotoğrafçılık gibi toplulukların etkinliklerinde aktif rol aldı. Aynı üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı yandal programını bitirdi. Devamında Osmanlı Türkçesi dersleri aldı. Aynı üniversitenin Beslenme Eğitimi yüksek lisans programını ‘Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin’in Günümüze Uyarlaması’ tezi ile tamamlayarak bilim uzmanı oldu. Doktora derecesini ‘Klasik ve Modernleşen Osmanlı yemekleri ve Günümüze Uyarlaması’ tezi ile Anadolu Üniversitesi’nden aldı. Yüksek lisans eğitiminde değişim öğrencisi olarak, Kopenhag/ Danimarka, Suhr’s Metropolitan Üniversitesi’nden dersler aldı ve çeşitli sebeplerle farklı ülkelerde bulundu.  Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışan Dr. Osman Güldemir ‘Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin’ isimli kitabı, mesleki alanları ile ilgili tamamlanmamış çalışmaları olmakla beraber, halen mutfak kültürü, yeme içme eksenli araştırmalarda bulunuyor.”diye belirtti.

 


Bu haber 1135 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GASTRONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri