06-05-2019 SAĞLIK

BOLU LÖSEMİLİ MELEKLER

Bolu Lösemili Melekler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Eğitim Derneği Gölköy’de ki alanlarında hasta ve hasta yakınlarına hizmet veriyor.

BOLU LÖSEMİLİ MELEKLER

 

Konu ile ilgili bilgi paylaşan Bolu Lösemili Melekler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Eğitim Derneği Başkanı, Kansersiz Yaşam Merkezi Projesi Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Coşkun; “Bolu Gölköy’de bulunan alan Lösemili Melekler Eğitim Derneği’nin Kansersiz Yaşam proje alanı. Alandaki yer 10 bin m² açık araziyi telle çevirdiğimiz arazi. 100 m² yapı Bolu Belediyesi’nden 49 yıllığına kiralanmış bir alan. Her 3 yılda bir encümen kararıyla kira kontratının yenilendiği bir alan. Belediyeden söz konusu alan bedelsiz olarak kiralandı. Alanda bulunan bir mutfak ve lavaboların işletmesi tarafımıza aittir. Burada bir ücret tarifesi yok. Tamamen bağış kumbaralarında toplanan parayla, elde edilen gelirle, hasta ve hasta yakınlarının doğum günü, nişan, söz, mevlit gibi her türlü etkinliğini ücretsiz olarak yapıyoruz. Alan aynı zamanda halka açık sosyal bir tesistir.”diye belirtti.

“Yaklaşık 30 Kişide Muhtemel Kanser Tanısı Kondu.”

Dernek Başkanı Elvan Coşkun; “Burada BAİBÜ Onkoloji servisinde kayıtlı, tedavi gören yaklaşık 1000 kanser hastası var. Bizimde 400 üyemiz var. Bu üyelerimizin her türlü sosyal etkinliğini burada yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Çocukların özel günlerini burada yapıyoruz. Hafta sonu bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Dernek imkânlarıyla KETEM’e ( Bolu Kanser Erkan Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) kanser tarama merkezine ücretsiz sefer düzenliyoruz. Hasta, hasta yakınlarımızı sağlıklı üyelerimizi ve sağlıklı üyelerimizde var, bunları haftada bir gün Cumartesi günü KETEM’e götürüp 30 yaşının üzerindeki hanımların, 40 yaşının üzerindeki beylerin tarama testlerini gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar derneğimize kayıtlı üye ya da dışarıdan gelen yaklaşık 30 kişide muhtemel kanser tanısı kondu. Biz derneği kurarken amacımız şuydu; bir kişinin hayatında bile bir farkındalık yaratır, tarama testinde onun kanser olduğu bulgusuna yer verilir ve o kişi tedavi sonrasında hayatı kurtulursa dernek amacını gerçekleştirmiş olacaktır. Şu ana kadar 3. yıldayız dernekte. Yaklaşık 30 kişiye bu muhtemel tanı kondu. Bizim götürdüğümüz ve bizimde bizzat takip ettiğimiz.”diye ifade etti.

“Tarama Testlerine ve Halkı KETEM’e Yönlendirmeye Kendimizi Şartlandırdık.”

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kendilerine verilen bir görevi de yerine getirdiklerini vurgulayan Dernek Başkanı Elvan Coşkun; “Hasta, hasta yakınları haklarının savunuculuğunu yapmak, hastanelerde hasta adına, hasta yakını adına onların karşılaştığı sorunlarla ilgili Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve Sağlık Bakanlığı’na proje üretiyoruz. En son ürettiğimiz projede BAİBÜ Topluma Hizmet Uygulamaları dersi öğrencileriyle birlikte hazırladık. Şöyle bir proje hazırladık; 30 yaşının üzerindeki hanımlar, 40 yaşının üzerindeki erkekler kanser teşhisini yaptırmadan, KETEM’e gidip bir kanser araştırması yaptırmadan diğer acil dışındaki sağlık hizmetlerini alamasın diye bir proje hazırladık. Bunda maç neydi? Kanser tedavi süreci hem çok uzun hem de çok yorucu ve kanser genelde 3.-4.aşamada ortaya çıkıyor. 3 ve 4.aşamada da muhtemel kanser tanısı konduğunda kurtuluş ve tedavinin cevap verme %20 oranında, %80 hastalık kötü sonuçlanıyor. Bu sebeple biz öncelikle dernek olarak tarama testlerine ve halkı KETEM’e yönlendirmeye kendimizi şartlandırdık.”diye belirtti.

“150 Bin TL ye Kadar Tadilatı Gerçekleştirip, Derneğe Vakfedeceğim.”

Belediyeden 3 yıl önce alanı kiraladıklarını ve o zamanlar buranın basit ve atıl bir yapı olduğunu anlatan Dernek Başkanı Elvan Coşkun sözlerine; “Daha önceden Çevre Koruma Vakfı’nın yapmış olduğu boş bir yapıydı. Sayın belediye başkanımız projeyi çok beğendi, Kansersiz yaşam Merkezi projesini ve bize yeri verdi ama tadilatı konusunda hani dernek olarak yapılması gerekti.  Biz Sayın Abdullah Alemdar’a müracaat ettik. Esas kendisine müracaat ettiğimizde de talebimiz şuydu; ucuz işçilik, ucuz çimento, kireç, tuğla nasıl bulabiliriz? Sayın Abdullah Alemdar projeyi çok beğendi. Şansımıza da yönetim kuruluna şunu tebliğ etti. Dedi ki  ‘Bu projenin başında duracaksınız. Bunu bu şekilde bana anlattığınız gibi takip edeceksiniz. Ben size buraya 150 bin TL ye kadar tadilatı gerçekleştirip, derneğe vakfedeceğim dedi. Allah razı olsun alanda 2 tane aktif olan engelli tuvaleti var. Erkekler ve bayanlar tuvaletleri ve tekerlekli sandalyelerle girilebilecek şekilde. Günlük olarak tuvaletin derneğin görevlileri tarafından temizliği sağlanmakta, elektrik, su ihtiyacı, sıvı sabun, peçete, temizlik maddeleri ihtiyacı da dernekten karşılanmaktadır. Alanın içerisinde bir mutfağımız var. Dışarıdan gelen misafirlere ikramda bulunuyoruz. Genellikle dernek üyesi hanımlar evde yaptığı poğaça, kek türü şeyleri getiriyorlar. Sıcak su ile içecekler yapıyoruz.”diyerek devam etti.

“Kapılarda Gazete, Dergi Satmak, Bağış Toplamak Gibi Alan Dışında Bir Faaliyetimiz Yok.”

Dernek Başkanı Elvan Coşkun; “Biz derneği kurduğumuzda sayın valilik makamından olur alırken Bolu’da bulunan bir zabıtanın Bolu’da usulsüz yardım toplandığı, şimdi lösemili kanser hastaları çok fazla istismara açık. Lösemili Melekleri Eğitim Deneği olarak vatandaştan herhangi bir yardım talebi, işte kapılarda gazete, dergi satmak ya da bağış toplamak gibi alan dışında bir faaliyetimiz yok. Bizle beraber yol alan bir beyefendi valilikten aldığımız uyarı neticesinde dernekten ihraç etmek zorunda kaldık. Bu beyefendi derneğin adının başına Bolu, sonuna da kanserle mücadeleyi ekleyerek Bolu Lösemili Melekler ve Kanserle Mücadele adında bir dernek kuruldu. Sanki Lösemili Melekler Eğitim Derneği genel bir dernek Türkiye’de ulusal bir dernek ve ben genel başkanım. Şöyle bir algı oluşturuldu. Lösemili Melekler Eğitim Derneği bir üst kuruluş Bolu’da da Bolu Lösemili Melekler ve Kanserle Mücadele Derneği diye bir dernek var gibi oluştu. Bu dernekle uzaktan yakından herhangi bir alakamız, bağımız yok. Zaten dernekle ilgili hukuki süreçler devam ediyor. Diğer derneğin bütün amacı bağış ve maddi yardım üzerine, farklı bir alanda, farklı bir sektörde çalışıyor. Bolu Lösemili Melekler Eğitim Derneği 400 üyesiyle birlikte Gölköy’de hizmet veren, amacı kanser hastaları için proje üretmek ve sosyal sorumlulukları üstlenmek olan bir dernek. 2. Bir misyonumuzda alanda Bolu Belediye’mizin ve Bolu Valiliğimizin düzenlemiş olduğu her türlü etkinliğe ücretsiz olarak ev sahipliği yapıyoruz.”diye ifade etti.

“Balık Yakalandı, Ölçüldü, Tartıldı Sonra Tekrar Göle Bırakıldı.”

Dernek Başkanı Elvan Coşkun sözlerini; “En son 2018 Eylül ayında ASOF’un ( Amatör Spor Olta Balıkçılığı Federasyonu) turizm adına şenlik havasında düzenlediği Bolu Gölköy’de En Büyük Sazan Balığını Avlama Yarışmasına ev sahipliği yaptık. Bu yarışmada da Türkiye’nin yaklaşık 17 farklı ilinden hem Bolu’yu tanımak, Bolu turizmine katkıda bulunmak adına gruplar geldi. Yaklaşık 1 hafta burada konakladılar. Yakalanan balıkları da özel eğitim alan çocuklarımız ve lösemili çocuklarımız tekrar göle bıraktı. Balık yakalandı, ölçüldü, tartıldı sonra tekrar göle bırakıldı. En büyük balık 20 kilo çıktı.”diyerek tamamladı. Haber: Fatma Marmara- Mehmet Ali Atalay

 

 


Bu haber 1649 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri