08-12-2017 EĞİTİM

BAMER, Yunus Emre, Taptuk Emre Konferansı

BAMER Konferanslarında bu hafta Yunus Emre ve Taptuk Emre’yi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu anlattı.

BAMER, Yunus Emre, Taptuk Emre Konferansı

Haber: Fatma Marmara

Bolu Gülezler Konağı’nda devam eden BAMER (Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi) Geleneksel Konferanslarında bu hafta Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu’nun “Bolu’da Eski Anadolu Türkçesi ile Yazılmış Cönklerde Aşık Yunus, Derviş Yunus, Taptuk ve Emre Dedelerin Müzikli Şiirleri” konferansı gerçekleşti.

TÜRK HALK KÜLTÜRÜ BAKIMINDAN ÇOK ÖNEMLİ BELGELERDİR

07 Aralık 2017 Perşembe günü geniş bir katılımla gerçekleşen konferansta Yrd. Doç.Dr.İsmail Hakkı Akyoloğlu: “Bolu ve ilçelerinde yaşayan Türkmenlerin günümüze kadar getirdikleri yazılı ve sözlü geleneklerinden “Cönkler ’den İlahi Okuma” yaygındır. Cönk Uzak Doğu dillerinden Türkçeye giren, her çeşit bilgi, şiir, dua, türkü, destan vb. Olayların yazıldığı defterdir. Türkçe ağızlarında “Sığır Dili ”adı da verilmektedir. Bu defterler Nuh’un Gemisi’ne benzetilmektedir. Dış kapakları ceylan derisinden yapılmıştır, içindeki filigranlı kâğıtlar önce yumurtanın akıyla kaplanmış (aharlanmış) sonra özel mürekkep (siyah) boyalarla yazılmıştır. Cönklerde Saz ve Tekke şiirleri, Folklor (Halk Bilgisi), medrese mensuplarının edebi, dini, tarihi ve tasavvufi eserleri yer almıştır. Türk Halk Kültürü bakımından çok önemli belgelerdir. Türk Halk Kültürünün yazılı belgeleri içinde sayılan bu defterler blok not biçimindedir, diğer cönk mecmualar yazı defterleri biçimindedir. Derlene her cönk bir “ Nadir Eser” olarak kaydedilmekte ve arşivlenmektedir. Türkiye’de birçok illerimizden cönkler derlenmiştir.1980 yılında başlayan Halk Müziği alan araştırmalarımızda Folklorun tüm dallarıyla ilgili malzemeler derlenmiştir. Bolu İl Kültür ve Turizm Folklor Araştırma Arşivi ve İhtisas Kitaplığında kayıtlı olan cönkler bakanlık arşivine alınmıştır.” Diye belirterek sözlerine devam etti.

CÖNKLER VE İLAHİLER ESKİ ANADOLU TÜRKÇESİ DÖNEMİNİ YANSITMAKTADIR

Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu: “Bolu, Gerede, Mengen, Dörtdivan, Mudurnu, Göynük, ilçelerimizden derlediğimiz cönkler ve ilahiler Eski Anadolu Türkçesi Dönemini yansıtmaktadır. Halk Müziği araştırmalarımızda notaya alınan ilahilerin cönklerde de karşımıza çıkmaları bu geleneğin yaşatıldığının güçlü bir şekilde göstermektedir. Köylerde yaşayan genç Kızların, gelinlerin ve yaşlı anne babaların elinden düşmeyen bu cönkler onların yaşantılarının ayrılmaz bir parçasıdır. Dörtdivan ilçesi Döğer, Sayık ve Doğancılar köylerinde evlenecek genç kızların çeyiz eşyaları içerisinde sayılmaktadır. Bu cönk sahiplerinden tarafımıza verilen ve ödünç aldığımız cönklerden dönemlerinin sosyo-kültürel durumları, dünya görüşleri, hayata ilişkin bakış açıları, inançları ve duygularını öğrenmekteyiz. Aşık Yunus, Derviş Yunus, Yunus Emre, Emre Dede, Tapduk, ve Yunus gibi mahlaslarla son dörtlükleri yazılan bu cönklerden başka mecmua tarzında Ümmi Kemal ile ilgili öğrencilerinin yazdıkları yazılı belgelerdeki şiirler halk tarafından bestelenerek ilahi, deyiş ve kaside olarak söylenmişlerdir. Bu şiirlerde renk, sayı motifleri ile birlikte coğrafi yer adlarına yer verilmiştir: Aladağ, Karadağ, Sarıalan Yaylası. Bu ilahiler Dörtdivan, Göynük ilçelerinde yapılan alan araştırmalarından derlenmiştir. Hicaz, Hüseyni, Segâh ve Rast makamlarında seslendirilmişlerdi” diye belirtti. Haber: Fatma Marmara

    


Bu haber 1746 defa okunmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri